Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 március 23 péntek - 08:20:18     Hivatali hírek      Hozzászólás0

palyazati_felhivas_magyarorszag_jo_tanuloja_jo_sportoloja_2017_cim_enyeresere_abony_abony.hu_2018.jpg   Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyílt pályázatot hirdet a „Magyarország jó tanulója − jó sportolója 2017” cím elnyerésére.

   Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a „Magyarország jó tanulója − jó sportolója 2017” címmel azon tanulókat és hallgatókat kívánja kitüntetni, akik a 2016/2017. tanévben kimagasló tanulmányi- és sporteredményt értek el.

   A Pályázati felhívás és a pályázat részleteit tartalmazó Pályázati útmutató itt érhető el.

A pályázatot papíralapon, postai úton kell benyújtani a Pályázati útmutatóban megadott címre.

Benyújtási határidő: 2018. április 17.2018 március 22 csütörtök - 18:42:33     Sporthírek      Hozzászólás0

KLIKK a képre a galériáért! Abony.hu fotók: Székely Szilárd
2018 március 22 csütörtök - 15:02:39     Hivatali hírek      Hozzászólás0

   Az igencsak zord és szélsőséges időjárás ellenére a múlt hét közepén visszatért és elfoglalta jól megszokott „nyári rezidenciáját” az első fehér gólya a Pingvines Óvoda főépületének kéményén.

   Az intézmény munkatársai gondoskodnak a madárról: nyers csirkenyesedéket, apró halakat és langyos vizet is adtak neki, tekintettel arra, hogy a hóval borított tájakon nehezebben talál magának táplálékot. Ősszel egy lakossági bejelentés alapján a gólyafészket is megvizsgálták a szakemberek, akik mindent rendben találtak.

KLIKK a képre a fotógalériáért!

 
 
 
 
 
 
 
   A Pingvines óvoda területén élő gilice láthatóan jól érzi magát „bérelt” helyén, bár egyelőre még leginkább csak "piheni" a hosszú utazás fáradalmait, és vigyázza régi-új otthonát. Ha a párja is időben csatlakozik a családi fészekhez, remélhetőleg hamarosan "gólyahírről" is tudósíthatunk.2016-ban igazi gólyabébi-bumm volt. Reméljük, idén is lesz... - Abony.hu fotó: Szilágyi Tamás

   A Hortobágyi Madárpark - Madárkórház Alapítvány arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szorul minden gólya mentésre: A madarak nem fáznak, fizikumuk épp olyan jól viseli a hőmérsékletkülönbséget, mint az áttelelő fajoké. Afrikába a fellelhető táplálék hiánya miatt utaznak, nem a hideg elől. Egy egészségesen visszatért gólya mintegy másfél-két heti tartalékkal rendelkezik, melyet jelentős legyengülés nélkül fel tud használni, míg fészkét elfoglalja, párja megérkezéséig őrzi. Hogy tartalékolt energiáival spóroljon, keveset mozog. Gyakran napokig egy helyen tartózkodik mozdulatlanul - írják közleményükben.

   Hozzáteszik: Segíteni természetesen lehet rajtuk. A fészek környékén elhelyezett táplálék, mely lehet apróhal vagy nyers csirkehús egy lavor (figyelem, vödörből nehezen tudnak inni!) langyos víz kíséretében valóban segítség számukra. Hamar elfogadják a felajánlott segítséget, és meg is szokták. Így ha elkezdtük, ne hagyjuk abba, míg teljesen el nem olvadt a hó. Minden nap ugyan arra a helyre, ugyan abban az időpontban helyezzük el a táplálékot! NE adjunk feldolgozott, sült, füstölt, főtt húskészítményeket, sem pedig sertéshúst! Ezeket nem tudják megemészteni, végzetes következményekkel járhat számukra elfogyasztásuk!

Jó tudni! Elsőként a hím gólyák érkeznek vissza, hogy elfoglalják fészkeiket, így várják párjukat. Ahogy a nappalok hossza nő, hormonháztartásuk arra készteti ösztöneiket, hogy fészket rakjanak, utódot nemzenek. Ezen ösztöneik nem csak a hidegnél erősebbek, saját fajtársaikkal is vérre menő harcba kezdenek egy-egy fészekhelyért.
 
Darányi Erika
Abony.hu fotók: Székely Szilárd
 
 
 
2018 március 22 csütörtök - 13:23:26     Akikre büszkék vagyunk      Hozzászólás0

   Az abonyi születésű, Jászai Mari-díjas színész, Mucsi Zoltán a magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészi értékteremtő munkája elismeréseként a Magyarország Érdemes Művésze díjat vehette át 2018. március 13-án, Budapesten.

   A  művészeti díjakat március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából  Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár adta át a március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából.
 
Abony Város Önkormányzata nevében szívből gratulálunk!
 
Darányi Erika

Kapcsolódó hírek:
 
 
2018 március 22 csütörtök - 10:22:20     Sporthírek      Hozzászólás0

abonyi_birkozo_club_eredmenyek_abonyban_abony_abony.hu_2018.jpgHárom bronzérmet nyertek az Abonyi Birkózó Club fiatal leány versenyzői

   2018. március 17-én, Budapesten a serdülő női Országos Bajnokságon Bajtai Evelin 33 kg-ban, Terék Gerda 39 kg-ban és nővére Terék Fruzsina 62 kg-ban nyert bronzérmet. A lányok nagyon jól küzdöttek, mindent kiadtak magukból, hogy a dobogóra tudjanak állni.
 
Szépen csillogó ezüstérmet nyert Földi Krisztián, az Abonyi BC fiatal versenyzője

   2018. március 10-én, Zalaegerszegen a diák II. kötöttfogású Országos Bajnokságon Földi Krisztián 26 kg-ban a II. helyen végzett. Krisztián két tus győzelemmel jutott a döntőbe, ahol szoros mérkőzésen maradt csak alul. Donkó Lehel 32 kg-ban a 8. helyen végzett. Lehel egy tus győzelemmel és két akció dús, kiélezett mérkőzésen szenvedett vereséggel zárt a 8. helyen.

Szép eredményeket, értékes helyezéseket értek el az Abonyi Birkózó Club versenyzői

   2018. március 03-án, Tatabányán a diák I. kötöttfogású Országos Bajnokságon Terék Gerda a fiúk között 38 kg-ban az előkelő V. helyen végzett. Gerda két győztes és két vesztes mérkőzésén is óriási akarattal, elszántsággal küzdött, közel volt a bronzérem megszerzéséhez. Szintén ugyanezen a napon, Sárospatakon a szabadfogású kadet minősítő versenyen Kiss Máté 80 kg-ban ezüstérmet nyert. Máté három győzelemmel és egy vereséggel szerezte meg az idei második ezüstérmét.

   2018. március 04-én, Pécsen az U23 szabadfogású női és férfi Országos Bajnokságon Molnár László 86 kg-ban a IV. helyen végzett.
Gratulálunk versenyzőinknek!
 
Az Abony.hu-nak beszámolt Lőrinczy Attila vezetőedző.


2018 március 21 szerda - 16:42:45     Hivatali hírek      Hozzászólás0

kormanyablak_cegled_vasutallomas_abony_abony.hu_2018.jpg   Új kormányablakkal bővült a ceglédi járás. Mától 8 munkaállomással és közel 300 négyzetméteres, teljesen modernizált térrel várja ügyfeleit a Ceglédi Járási Hivatal kormányablaka a ceglédi vasútállomáson.

   A beruházás során teljesen új kormányablakot alakítottak ki a vasútállomás egyik szárnyában. Az összesen 280 négyzetméteres épületrészben 8 ügyfélfogadó és 7 háttér munkaállomást alakítottak ki, valamint 1 fotófülke is az ügyfelek gördülékeny kiszolgálását segíti a jövőben.

Forrás és fotó: kormanyhivatal.hu


2018 március 21 szerda - 15:51:36     Városi rendezvények      Hozzászólás0

idea_expo_nemzetkozi_kiallitas_vasar_fekete_istvan_abonyban_abonyi_abony.hu_2018.jpg   Izgalmas és érdekes program elé néz Abony városa 2018. március 24-25. között. Feltalálók, újdonságok, találmányok, érdekességek sora érkezik az Abonyi Lajos Művelődési Ház falai közé. Az IDEA-EXPO nemzetközi kiállítás és vásárnak tíz év után újra Abony ad otthont. A rendezvény célja, hogy bemutassa és népszerűsítse a feltalálók ötleteit, találmányait.

   Fekete István, az abonyi kiállítás kezdeményezője és egyik szervezője maga is a helybéli újítók csoportját erősíti.

- 2006-ban a nyúltenyésztési újításomra szabadalmi oltalmat szereztem. Ez időben keresett meg Nagy Zoltán, az Ötlet Club 13 Egyesület elnöke, hogy a hódmezővásárhelyi Ötlet-Újdonság-Találmány című kiállításon mutassam be találmányom. Elfogadtam a meghívást és a következő évben tagja lettem az egyesületnek - mesélt a kezdetekről.
 
   Abonyi révén már ekkor megfogalmazódott benne, hogy szülővárosában is életre hívjon egy hasonló tárlatot.

- Nagyon megtetszett, hogy a sok hasznos új látnivaló mellett az alkotókkal is lehet beszélgetni, kérdéseket feltenni egy-egy ilyen vásár alkalmával. Már akkor motoszkált bennem, hogy Abonyban is rendezhetnénk egy ilyen kiállítást, így 2008-ban Abony Város Önkormányzata és helyi vállalkozók támogatásával az Ötlet Club 13 Egyesülettel közösen megrendeztük az első abonyi IDEA kiállítást a Városi Sportcsarnokban, ahol több helyi kiállító is részt vett. Ekkor csatlakozott az egyesülethez Lankus József, később lánya, Lankus Hajni és unokája, Hegedűs Fanni. Vidéki kiállítások alkalmával mind többen kérdezték, hogy mikor lesz újra Abonyban ilyen volumenű rendezvény. Ez sarkallt arra, hogy elkezdjem a második kiállítás megszervezését - taglalta.

  
   Egy évtized után érkezett el újra a pillanat, hogy a közönség elé tárják az abonyi feltalálók újdonságait, melyet az ország számos pontjáról és négy másik országból érkező újdonságok és kézműves termékek színesítenek. A börzén több mint 100 kiállító mutatja be portékáit, melyből 15 abonyi lesz. Mint látható, a helyi találmányokból, ötletekből nincs hiány. Fekete István szívügyének érzi a tehetséges feltalálók felkarolását.

- Az abonyiak közül Csizmás Anita találmánya a legkülönlegesebb, aki nemrégiben kifejlesztette a "játékos szorzótáblát". Nem lehet elmenni szó nélkül Lankus József indukciós LED-es kerékpár-világítása mellett sem - mondja, majd hozzáteszi: ezekről bárki személyesen is meggyőződhet ezen a hétvégén.
 
   A kézműves termékek között a helyben készülő levenduladíszekre is érdemes lesz odafigyelni. Készítőik a közkedvelt darabok mellett újdonságokkal is előrukkolnak. 

Nem hétköznapi dolgot talált fel egy abonyi anyuka

Fejlesztő játékok után kutatott két éves kisfiának Csizmás Anita, közben feltalált egy teljesen új, nem mindennapi játékot, amivel tanulni is lehet: egy eddig még nem létező memóriajátékot talált ki a szorzótábla elsajátítására a koordináta-rendszer segítségével. Elolvasom ->

A szervező ígéri, nem mindennapi élményben lesz részük azoknak, akik ellátogatnak a bazárra.

- A kiállítók rendkívül barátságosak, közvetlenek és készséggel állnak a látogatók, érdeklődők rendelkezésére. A vásár személyes találkozást biztosít a feltalálók és az érdeklődők között, lehetőség nyílik kipróbálni egy-egy találmányt és a kérdésekre azonnal választ kapnak az alkotóktól - egészítette ki a fentieket.

Az IDEA-EXPO 2018 kiállítás főszervezője az Ötlet Club 13 Egyesület, társszervező az Abonyi Lajos Művelődési Ház. A rendezvény ingyenesen látogatható!

A kiállításon résztvevő találmányokat egy környezetvédelmi és munkavédelmi -, egy villamos – és egy gépészmérnökből álló zsűri is értékeli.

Darányi Erika
 
 
 
 
 
 
 
2018 március 21 szerda - 15:18:10     közbiztonsági hírek      Hozzászólás0

   A Ceglédi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozást folytatott garázdaság vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt egy 44 éves abonyi lakos ellen.

   A rendelkezésre álló adatok alapján az elkövető megalapozottan volt gyanúsítható azzal, hogy 2018. március 06-án, 15:30 körül Abonyban, az Egressy Gábor utca egyik ingatlana előtti közterületen, egy előzetesen magával vitt láncdarabbal bedobta az ott parkoló Mercedes típusú személygépkocsi hátsó ablaküvegét, mely teljes mértékben betört.

   A Ceglédi Rendőrkapitányság az ügyben a szükséges nyomozati cselekményeket elvégezte, a gyanúsítottal szemben a nyomozást befejezte és 2018. március 08-án bíróság elé állítási javaslattal az iratokat megküldte a Ceglédi Járási Ügyészségnek.

Abony.hu

2018 március 21 szerda - 09:30:42     Hivatali hírek      Hozzászólás0

ev_praxisa_palyazat_abony_abony.hu_2018.jpg   Május 10-ig még Ön is beküldheti történetét, hiszen addig tart „Az év praxisa a Kárpát -medencében” pályázat  a magyarországi és a határon túli magyar háziorvosok, illetve az őket ajánló pácienseik számára.

   A pályázat meghirdetője  az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Államtitkársága. A betegek idén nyolcadik alkalommal küldhetik be történeteiket háziorvosukról a www.evpraxisa.hu portál ajánló oldalára, http://www.evpraxisa.hu/ajanl hiszen  a pályázat  a közre, a betegre bízza annak eldöntését, hogy kit tart a legjobbnak. Az alapellátást végző gyógyítók itthon és a határon túl is megkülönböztetett figyelmet érdemelnek, amit a  határokon átnyúló pályázat is biztosít is számukra.

   Az eddig beküldött történetek többek között Erdélyből, Kárpátaljáról, Pécsről, Napkorról, Egerből, Debrecenből, Nyíregyházáról, Kecskemétről, Mezőkövesdről, Békésről, Budapestről, Miskolcról, Kővágószőlősről, Szolnokról és Esztergomból érkeztek. Az ajánlók között a hálás páciensek mellett  szerepel Pécs Megyei jogú Város Önkormányzata, de a  Házi Gyermekorvosok Egyesülete is.

   Az ajánlások meggyőzően bizonyítják, hogy mennyi remek háziorvos és fantasztikus teljesítmény létezik a hazai és a határon túli egészségügyben, s hogy a praxisok sokasága nem csak szakmailag kiemelkedő, hanem emberileg is. A történeteknek olyan szereplői vannak, mint például  a debreceni háziorvos, ő addig vizsgálgatta melleire panaszmentes betegét, amíg beigazolódott gyanúja. Melleltávolítás, kemoterápia, sugár, és a  hálálkodó kisgyermekes anyuka, aki, ha nem ilyen kitartó háziorvosa, nem írhatja meg történetét. Az empatikus nyíregyházi orvos, miközben nagy tudású szintén háziorvos édesapja nyomdokait követi: nem fogad el hálapénzt! A fiatal újszilvási doktornőhöz 30 kilométeres távolságból  is hordják a szülők beteg gyermekeiket, vagy a  mezőkövesdi orvos , aki  a vasárnapi kerítésfestés mellől ugrik a beteg kisfiúhoz. A kárpátaljai orvosok számára a megmaradás a legfontosabb, tudásukat továbbra is otthon óhajtják kamatoztatni. A lényeg a szakma ismerete mellett: a partneri kapcsolat, az orvos-beteg bizalom, a türelem, az odafigyelés, az empátia, és a szolgálat.
 
   A legjobb történetek szereplői közül az Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár vezette tizenegy tagú zsűri választja majd  ki azt a  10 magyarországi, illetve 10 határon túli háziorvost és csapatát, akikre május 20-tól június 2-ig  az internetes portálon szavazhatnak majd a betegek.
 
   A zsűri tagjai Berszán Lajos atya, gyimesfelsőloki plébános, Béres Klára a Béres Gyógyszergyár kommunikációs igazgatója, a Béres Alapítvány elnöke, Tóth Róbert az Egis kereskedelmi igazgatója Dr. Horváth Ildikó Dr. Farsang Csaba Dr. Kásler Miklós és Dr. Rurik Imre professzorok, Debreceni Mihály az MTVA felelős szerkesztője, Sztankó Péter a Webbeteg ügyvezető igazgatója.A díjátadón a nyertes háziorvosok az erkölcsi megbecsülésen túl értékes orvosdiagnosztikai eszközöket vehetnek át a pályázatot támogató cégek felajánlásainak köszönhetően.Egy-egy életmentő, vagy éppen hétköznapi  történet megírásával és elküldésével a páciensek mellett , polgármesteri hivatalok, idős otthonok, iskolák, könyvtárak, de plébániák, szakmai és civil szervezetek , szerkesztőségek is  ajánlhatják háziorvosukat május 10-ig itthonról, de Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is!


2018 március 21 szerda - 09:15:42     Városi rendezvények      Hozzászólás0

A teljes képernyős nézethez nyomja meg a négyzetet a lejátszó jobb alsó sarkában!
Internetsebessége függvényében a videó lejátszása akadozhat. Ebben az esetben állítsa meg pillanattal a lejátszást,
hogy a folyamatjelző betöltődjőn, utána zökkenőmentesen tovább nézhető.
2018 március 19 hétfő - 17:18:46     Városi rendezvények      Hozzászólás0

KLIKK a képre a galériáért! Részletes beszámoló és videó hamarosan!
2018 március 19 hétfő - 11:22:19     Közszolgáltatásokkal kapcsolatos informáxiók      Hozzászólás0

rozsnyai_matyas_gyogyszertar_abony_2016.jpg   Tájékoztatunk mindenkit, hogy ezen a héten (2018. március 19-25. között) a Rozsnyai Gyógyszertár az ügyeletes patika.

   Ügyeleti feladatait hétköznapokon 18.00-22.00-ig, szombaton 12.00-22.00-ig, vasárnap 08.00-22.00-ig látja el.

Forrás: Csontos PatikaOldal:  1 2 3 ... 374 375 376
Hírkategóriák