Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 szeptember 24 hétfő - 16:55:57     Közszolgáltatásokkal kapcsolatos informáxiók      Hozzászólás0

   Tájékoztatunk mindenkit, hogy ezen a héten (2018.09.24-09.30-ig) a ROZSNYAI Patika az ügyeletes gyógyszertár.

   Ügyeleti feladatait hétköznapokon 18.00-22.00-ig, szombaton 12.00-22.00-ig, vasárnap 08.00-22.00-ig látja el.

Információk: Csontos Patika
2018 szeptember 24 hétfő - 13:03:05     közbiztonsági hírek      Hozzászólás0

   Az Idősek Világnapja alkalmából tisztelettel adunk néhány jó tanácsot idősebb honfitársaink részére, áldozattá válásuk megelőzése érdekében.

   Az ENSZ 1991-ben rendezte meg először az idősek világnapja programsorozatát október elsején, azóta minden évben ezen a napon emlékeznek meg a világ számos országában - többek között hazánkban is – az idős emberekről. A programsorozat megalapításával az ENSZ célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a méltóságteljes időskorra.

   Magyarországon az emberek 20 százaléka időskorú (60 év felett), azaz mintegy két millióan. Sokan teljesen egyedül élnek, hiszen napjaikban egyre kevésbé jellemzőek a többgenerációs családok, ahol a nagyszülők, a gyerekek és az unokák is együtt élnek. Ez a megemlékezés is jó indok arra, hogy figyeljünk az idősek problémáira, segítsük őket a mindennapokban, törekedjünk óvni őket a veszélyektől. Ehhez fogadják meg tanácsainkat:

  • Mindenképpen gondoskodjon otthonának biztonságáról! Amennyiben lehetősége van arra, hogy korszerű riasztóberendezéssel biztosítsa a védelmet, azt feltétlenül tegye meg! Az ajtónyitás védelmében biztonsági lánc, kémlelőnyílás, biztonsági keresztzár, hang és fény mozgásérzékelők felszerelését ajánljuk. Kertes házakban házőrző kutya tartásával nagy eséllyel megakadályozhatja az illetéktelen személyek bejutását!
 
  • Ha otthonában nagyobb pénzösszeget tart, azt mindig tegye biztonságos, mások által nem ismert helyre! Tanácsos lemez vagy pénzkazettát vásárolni. A pontos hely ismerete csak Önre tartozik, azt senkivel ne ossza meg!
 
  • Házalókat vagy egyéb trükkös indokokkal becsengető személyeket ne engedjen be otthonába!
 
  • Amennyiben valamelyik szolgáltatótól (víz, gázművek, kábel TV, elektromos szolgáltató, stb.) keresi bárki, kérje el a hivatalos minőségét igazoló igazolványát! Ha kétsége van, telefonon kérjen visszajelzést az adott szolgáltatótól arra vonatkozólag, hogy valóban küldtek-e munkatársat, szakembert Önhöz!

  • Ha ismeretlen személy rendőrnek, illetve hivatalos személynek adja ki magát, minden esetben kérje el az arcképest igazolványát, jelvényének számát figyelje meg! Az igazolvány felmutatása kötelező!
 
  • A pénzváltásra, vagy túlfizetésre hivatkozókat minden esetben utasítsa vissza! Lehetséges, hogy hamis pénzzel fizetnének vagy kizárólag a lakásba kívánnak bejutni és az ott található értékeket eltulajdonítani!
 
  • Ha elmegy otthonról, győződjön meg arról, hogy a nyílászárókat megfelelő módon zárta be! Lakása kulcsait soha ne rejtse el lakása, háza körül! A tolvajok, betörők nagyon leleményesek, még a legtitkosabb rejtekhelyeket is könnyedén felfedezik.  A kerti munkák során használt eszközöket (létrát, fűrészt, stb.) mindig tegye el, ne könnyítse meg az elkövetők dolgát, mert az elől hagyott eszközöket felhasználhatják a bejutáshoz!
 
  • Törekedjen jó kapcsolatot ápolni szomszédjaival! Kölcsönösen figyeljenek egymás otthonaira! Ha gyanús személyt lát lakása vagy szomszédjának lakása, háza közelében, azonnal hívja a rendőrséget!
 
  • Utazáskor, vásárláskor a zsebtolvajok ellen a legjobb védekezés, ha táskáját többször ellenőrzi, hogy zárva van-e, azt minden esetben tartsa maga előtt! Fontosabb iratait, értékeit zárható belső zsebekben rejtse el!
 
  • Az ATM automatánál történő pénzkivételkor járjon el mindig nagyon körültekintően! Válasszon forgalmas helyet! Amennyiben megoldható, kísérje el Önt valamelyik hozzátartozója! PIN kódját ne tartsa kártyája mellett, és csak abban az esetben üsse be, ha nem áll Ön mellett senki!  Ha megkapta a készpénzt, tegye azt azonnal a táskájába!

VIGYÁZZON ÉRTÉKEIRE! 

Ne adjon esélyt a tolvajoknak!   

   Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon!                                                                                               
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály  


2018 szeptember 24 hétfő - 12:25:12     közbiztonsági hírek      Hozzászólás0

   A Ceglédi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya eljárást folytat egy fiatalkorú abonyi fiú ellen lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

   A sértett tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki 2018. augusztus 27-én 16 óra és augusztus 28-án 7 óra közötti időben az Abony, Kossuth Lajos téren lezárt állapotban hagyott kerékpárját eltulajdonította.
 
   A rendőrök a bűncselekménnyel összefüggésben adatgyűjtést végeztek, amelynek eredményeképpen azonosították a feltételezett elkövetőt, akit 2018. augusztus 31-én Abony belterületén vontak intézkedés alá, majd előállították a helyi rendőrőrsre. Az intézkedés során megállapították, hogy a fiút a Budapest Környéki Törvényszék BV Csoportja körözi, mivel eltávozásának lejártakor nem vonult vissza a számára kijelölt javító-nevelőintézetbe.
 
   A fiatalkorút a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki a lopással összefüggésben, majd visszaszállították a javító-nevelőintézetbe. A lopott kerékpárt a gyanúsított abonyi tartózkodási helyén megtalálták és lefoglalták a rendőrök.

Abony.hu

Abony.hu fotó: Szilágyi Tamás * A fotó illusztráció! 


2018 szeptember 24 hétfő - 11:54:51     Városi rendezvények      Hozzászólás0

KLIKK a képre a fotógaléria megtekintéséhez!
2018 szeptember 24 hétfő - 09:58:47     Városi rendezvények      Hozzászólás0

orszagos_konyvtari_napok_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_2018.jpg orszagos_konyvtari_napok_regos_judit_nem-szulettel_anyanak_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_2018.jpg orszagos_konyvtari_napok_rendhagyo_foldrajzora_bodor_tiborral_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_2018.jpg orszagos_konyvtari_napok_molnar_g_attila_konyvbemutato_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_2018.jpg orszagos_konyvtari_napok_kovacs_violetta_kantortol_bagiraig_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_2018.jpg
Nagyításért kattintson a plakátokra!
2018 szeptember 24 hétfő - 09:18:30     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0
Tájékoztató részleges forgalomkorlátozásról - Táborhegy-dűlő (II.) 0307. hrsz

   Tervezett ütemben halad az „Abony külterületi útjainak fejlesztése és a karbantartáshoz szükséges munkagép beszerzése” című nyertes pályázat fizikai kivitelezése.

   A kivitelezést végző Duna-Tisza Aszfalt Kft. által készített ütemterv alapján 2018. szeptember 13-án - részleges forgalomkorlátos mellett - elsőként a Táborhegy-dűlő 0305 hrsz. szakaszán kezdődtek meg a munkálatok. A felújítás 2018. szeptember 18-tól a Táborhegy-dűlő (III.) 0313 hrsz. szakaszán (a lenti térképen Táborhegyi út II-vel jelölve) folytatódott.
 
   A vállalkozó tájékoztatása szerint 2018. szeptember 24-től a Táborhegy-dűlő (II.) 0307. hrsz szakaszán (a térképen Táborhegyi út I-el jelölve) is megkezdődik az út fejlesztése, ezért ezen a szakaszon is részleges forgalomkorlátozásra kell számítani.  
 
 
Kérjük szíves megértésüket a munkálatok befejezéséig!

Abony Város Önkormányzata

Kapcsolódó hírek:
 
Ezúton értesítjük a Tisztelt Lakosságot, hogy a korábbi tájékoztatással összhangban, a Duna-Tisza Aszfalt Korlátolt Felelősségű Társaság 2018. szeptember 6-án megkezdte az "Abony külterületi útjainak fejlesztése és a karbantartáshoz szükséges munkagép beszerzése" című projekt fizikai megvalósítását, melynek keretében a Táborhegy-dűlő, a Belsőerdő-dűlő és a Temető-dűlő által érintett külterületi utak felújításával makadám típusú utat alakítanak ki. Tovább olvasom -->


   A Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból 119,61 millió Ft összegű, vissza nem térítendő támogatást nyújt az „Abony külterületi útjainak fejlesztése és a karbantartáshoz szükséges munkagép beszerzése” című projekt megvalósításához. A támogatás 90 %-os intenzitású. Tovább a teljes sajtóközleményre -->

2018 szeptember 24 hétfő - 08:38:33     Közszolgáltatásokkal kapcsolatos informáxiók      Hozzászólás0

   Ezúton értesítjük a Tisztelt Lakosságot, hogy az E-ON Tiszántúli Zrt. tájékoztatása szerint korszerűsítés miatt 2018. október 1-jén, 08:00-16:00 óráig áramszünet várható Abonyban, az alábbi utcákban:

Homok utca 1-27. házszámig,
Mónus I. (egész) utca,
Knézich Károly (egész) utca,
 
Az esetleges kellemetlenségek miatt elnézésüket és türelmüket kéri a szolgáltató!

Abony Város Önkormányzata


2018 szeptember 24 hétfő - 07:30:39     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

Tisztelettel meghívom a 2018. szeptember 27-én,  (csütörtök) du. 14:00 órakor tartandó Képviselő-testületi ülésre.

Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal Díszterme

Tisztelettel,
Romhányiné Dr. Balogh Edit
polgármester
 


Az ülést élőben, online közvetítjük honlapunk főoldalán. 

2018 szeptember 21 péntek - 16:04:28     Hivatali hírek      Hozzászólás0

szepkoru_koszontese_katona_rozalia_csopi_neni1_abonyban_abonyi_abony_abony.hu_2018.jpg   Barátnői, volt kolléganői és jó ismerősei lepték meg otthonában Katona Rozáliát - vagy ahogy a városban mindenki ismeri -, Csöpi nénit 90. születésnapja alkalmából.

   Az ünnepeltet a városvezetés részéről Dévainé Kazinczy Sára alpolgármester asszony és dr. Nagy Péter jegyző úr is meglátogatta, hogy jókívánságaikat tolmácsolják a szépkorú hölgynek. Az ünnepeltnek átadták a Magyarország miniszterelnöke által aláírt emléklapot, valamint egy tortával és egy csokor virággal kedveskedtek neki. Csöpi nénit nem csak ilyenkor veszi körbe népes és harsány társaság, barátnőivel gyakran összejönnek beszélgetni, társasjátékozni és ilyenkor a kártya is sűrűn előkerül.

   Katona Rozália, Csöpi néni 1928. szeptember 20-án született Abonyban, és itt végezte iskolai tanulmányait is. 1948-ban, 70 évvel ezelőtt szerezte tanítói oklevelét a budapesti Állami Leánylíceum és Tanítóképző Intézetben. Az idei Városi Pedagógusnapi-ünnepség keretében vehette át a rubindiplomát tartalmazó díszoklevelet, melyet az  Eötvös Loránd Tudományegyetem Dékáni Hivatala állított ki számára.


Csöpi néni egy tanyasi iskolában kezdett tanítani, majd az abonyi Szelei Úti Általános Iskolába helyezték, ahol egészen az 1983-ban történt nyugdíjba vonulásáig tanította az abonyi gyerekeket. Szerette a matematikát, így a tanári diploma kézhezvétele után a felsős diákokat okította a matematika tudományára. Minden tanulót megtanított számolni. Tehetséges tanítványait éveken át készítette fel a különböző szintű matematikaversenyekre, ahol a diákok szép eredményeket értek el, öregbítve iskolájuk és Abony jó hírnevét.
 
Csöpi nénit mindenki ismeri a településen, hiszen nemcsak matematikára, hanem aktív pedagógus évei alatt táncra is tanította a kicsiket és nagyokat. Oktatott népi táncot, klasszikus táncot és társastáncot egyaránt. A helyi középiskolában éveken át a szalagavató bál nyitótáncának betanító mestere volt.


A Városi Pedagógusnapon 
 
   Fáradhatatlan energiája nyugdíjas éveiben sem csökkent. Szeretett utazni, új kultúrákat megismerni. Rendszeresen járt színházba, operába. A művészetek iránti szenvedélyét nem adta fel: a helyi rendezvények mellett, a szolnoki kulturális programok rendszeres látogatója. Az abonyi strand nyitása óta, ott mindennapos vendég, úszik, vigyáz az egészségére, példát mutat minden korosztálynak.


A Díszpolgárok találkozóján
 
   Büszkék vagyunk Abony város díszpolgárára, a fáradhatatlan, kiváló pedagógusra, mindenki Csöpi nénijére. Kívánjuk, hogy humora, jó egészsége sokáig megmaradjon.
 
Abony Város Önkormányzata nevében szívből köszöntjük Csöpi nénit és további jó egészséget kívánunk neki!
 
Darányi Erika
 
Cikkünk a Városi pedagógusnapon elhangzott méltatás felhasználásával készült.


2018 szeptember 21 péntek - 15:48:45     Közszolgáltatásokkal kapcsolatos informáxiók      Hozzászólás0

   Ezúton értesítjük a Tisztelt Lakosságot, hogy az E-ON Tiszántúli Zrt. tájékoztatása szerint korszerűsítés miatt 2018. szeptember 28-án 08:00-16:00 óráig áramszünet várható Abonyban, az alábbi utcákban:

Nyári Pál utca 1-33. házszámig,
Mónus I. (egész) utca,
Homok utca 1-27. házszámig,
Nép (egész) utca,
Knézich Károly (egész) utca,
Temető utca 7-29. házszámig, 
Szolnoki út 99-139. házszámig, 
Kodály Zoltán 33-43. házszámig és 48-60. házszámig.

Az esetleges kellemetlenségek miatt elnézésüket és türelmüket kéri a szolgáltató!

Abony Város Önkormányzata


2018 szeptember 20 csütörtök - 17:48:07     Hivatali hírek      Hozzászólás0

orzott-kerekpartorolo_vasutallomas_kozeleben_abonyban-abonyi-abony-abony.hu-2018.jpg   Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a vasútállomásra kerékpárral érkezők 2018. október 01. napjától az ABOKOM Kft. Tamási Áron utca 2. szám alatti őrzött telephelyén elhelyezhetik kerékpárjaikat.
 
Az elhelyezés, őrzés díja: 1.800,-Ft/hó
Alkalmankénti elhelyezés: 200,-Ft/alkalom/nap.
 
ABOKOM Nonprofit Kft.

A fotó illusztráció!


2018 szeptember 20 csütörtök - 13:11:15     anyakönyvi hírek      Hozzászólás0

“Veled boldog vagyok, Veled szelíd vagyok,
 Veled erős vagyok, Veled nyugodt vagyok,
 Veled mindig mosolygok, Veled én, énmagam vagyok,
 Nincs többé olyan, hogy nélküled,
 Tervem és jövőm van veled
(Honoré de Balzac)

   Az elmúlt nyáron majd minden hétvégén lakodalom volt Abony utcáiban, idén június 1-jétől augusztus 31-ig ugyanis 29 pár mondta ki a boldogító igent a településen - árulta el érdeklődésünkre Méri Irén anyakönyvvezető, az Abonyi Polgármesteri Hivatal munkatársa.

   A házasulandók többsége a nyári, meleg hónapokra tervezi a nagy napot, így ebben az időszakban sokkal több házasság köttetik az év többi hónapjához képest. Míg januártól júniusig 25, addig csak júliusban mintegy 14 pár kötötte össze az életét hivatalos formában.

   Továbbra is a szombat a legkedveltebb nap a házasságkötésre, gyakran az is megesik, hogy egy szombaton több pár is örök hűséget esküdik egymásnak - ez jellemezte az idei nyarat is, de egyre gyakoribbak a hét más napján köttetett frigyek is. Szeptemberben cikkünk megírásáig négy pár választotta a házasság intézményét.

2018. június 01 - 2018. augusztus 31. között a következő párok álltak anyakönyvvezető elé:
 
2018. június 02.  Nagy József - Andó Emese
2018. június 02.  Vida Gyula István - Menyik Gizella
2018. június 05.  Drab József - Káplár Erika
2018. június 07.  Hamar Tamás - Nádas Rita
2018. június 09.  Pallér Péter - Krupincza Renáta
2018. június 21.  Antal Tamás - Négyesi Viktória

2018. július 02.   Illés Szilveszter - Mestyán Gina
2018. július 06.   Juhász Géza - dr. Pogány-Mile Réka
2018. július 06.   Jenei Sándor - Vajda Bettina
2018. július 07.   Tóháti György - Balog Beáta
2018. július 07.   Dunavölgyi Norbert - Szekeres Margit
2018. július 07.   Babcsán Martin - Pallaga Petra
2018. július 14.   Andó Tamás - Németh Renáta Klaudia
2018. július 14.   Bujdosó Tamás - Korbély Izabella Krisztina
2018. július 20.   Török Csaba - Szabó Nikoletta
2018. július 21.   Krupincza Dániel Tibor - Laszli Zita
2018. július 21.   Juhász István - Papp Barbara
2018. július 27.   Somodi Ádám Ferenc - Tóth Csenge
2018. július 28.   Molnár István - Gulyás Noémi
2018. július 28.   Rácz József Róbert - Szabó Viktória

2018. augusztus 03.  Szabó Ádám - Gyapjas Nikolett
2018. augusztus 04.  Kiripolszki Krisztián - Rácz Ágnes
2018. augusztus 10.  Sipos Dénes - Bencsis Alexandra Ildikó
2018. augusztus 11.  Szabó Tibor - Gyapjas Erika
2018. augusztus 11.  Oláh Zsolt András - Tamasi Annamária
2018. augusztus 16.  Komáromi József - Parti Erika
2018. augusztus 18.  Fekete Zoltán - Kalász Rita
2018. augusztus 18.  Mészáros Dávid János - Kaló Ágnes
2018. augusztus 25.  Palcsó József - Kiss Éva

... és szeptemberben:

2018. szeptember 01.  Tamasi Bence - Spolmin Petra
2018. szeptember 08.  Bognár János - Tarjányi Erika
2018. szeptember 14.  Pajti Péter Zsolt - Kolozsvári Anett
2018. szeptember 14.  Nagyidai Zsolt - Sipos Nikolett

Az Abonyi Polgármesteri Hivatal nevében szívből gratulálunk és sok boldogságot kívánunk az ifjú házasoknak!

Darányi Erika


Oldal:  1 2 3 ... 406 407 408
Hírkategóriák