Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 február 23 péntek - 08:19:54     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

   Térségünkben jelentős mennyiségű csapadék hullott le a tél folyamán, amely jelenleg még nem okoz különösebb gondot a város területén. Ugyanakkor a talajszelvény kezd telítődni, már csak korlátozott mennyiségű csapadékot képes magába szívni. A mélyebb fekvésű külterületeken ennek már látható nyomai vannak. A belvíz-védekezési feladatokat az ABOKOM Közhasznú Nonprofit Kft. végzi Abony közigazgatási területén.


   Gáspár Csaba, a cég ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy jelenleg nincsen belvízkészültség a város belterületén, de ennek határán vagyunk. A nagymértékű csapadék miatt egyes területeken a szivattyúkat már be kellett üzemelni, így a Mátyás király, az András és a Baross Gábor úton. Az ügyvezető szerint, amennyiben 3-4 napon belül 50-100 mm körüli csapadék hull, egyes kertekben és pincékben megjelenhet a belvíz. Hosszú távon problémát okozhat az is, ha a Tiszának tartósan magasan áll a vízszintje.

   Az ABOKOM Kft. felkészült a lehetséges beavatkozásokra, mind a humánerőforrás, mind az eszközök (géppark) tekintetében, a próbaindításokat elvégezték, így azok bármikor bevethetők. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az alkalmazott belvíz-elvezetési stratégia megfelelő, amelyet igyekeznek tartani a jövőben is. Uraljuk a helyzetet - jelentette ki az ügyvezető.

A képre kattintva képgaléria nyílik!

   A szolgáltató arra kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy a pincékből az értékes ingóságokat átmenetileg a ház egy magasabb pontján helyezzék el. Ha a helyiségben jelentkezik a talajvíz, ne szivattyúzzanak, mert az árthat az épület állagának, a víz tavasszal el fog húzódni. Amennyiben nagyobb érték kerül veszélybe, kérjenek segítséget az ABOKOM Kft-től. A cég a pincékben jelentkező számottevő víz esetén szivattyúzásban, az értékes ingóságok mentésével összefüggő feladatokban segítséget nyújt a lakosság részére.

   A lakosoknak egyelőre tehát nem kell jelentősebb belvízveszélytől tartania, ám a fentiekben vázolt megelőző intézkedéseket lehetőség szerint célszerű elvégezni.

Kérdés, segítségnyújtás kérése esetén hívható telefonszámok:
Szabados László: 30/ 846-1293
Gáspár Csaba: 30/ 535-4839 

Pályázat forrást igényelt a város a belvíz-védekezési feladatokra
Az önkormányzat a tavalyi évben 130 millió Ft összértékű pályázatot nyújtott be az észak-keleti városrész csapadékvíz-elvezetésének (az ún. „B” öblözet”) fejlesztésére, amely az Abonyi Lajos, Corvin és Kazinczy Ferenc úti szakaszokat érinti. A rekonstrukcióra 40 millió Ft önerőt biztosítanak a költségvetésből. A pályázat elbírálása folyamatban van. A Nagykőrösi út csapadékvíz-elvezető rendszerének korszerűsítésére vonatkozóan vízjogi engedélyes terv elkészítéséről döntött a Képviselő-testület.
 
Abony Város Önkormányzata

Szerző: Darányi Erika