Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 február 06 kedd - 14:16:10     közbiztonsági hírek      Hozzászólás0

kresz_vizsga_sulimoped_somogyi_abony_abony.hu_2018.jpgAz Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottság támogatásával a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Csoportja által koordinált "SuliMoped" programban résztvevő hallgatók teljesítették az első megmérettetést.

A program az idei tanévben az abonyi Somogyi Imre Általános Iskolában valósul meg. A kezdeményezés célja, hogy a 14. életévet betöltött tanulók díjmentesen segédmotoros-kerékpár vezetésére jogosító engedélyt szerezzenek. A programban az általános iskola 8. osztályos tanulói a tantervi órakereten kívül sajátítják el először az elméleti, majd a gyakorlati ismereteket.

Az "e-learning" típusú képzést követően az AM kategóriára vonatkozó KRESZ ismeretekből tettek sikeres vizsgát a gyerekek 2018. január 30-án, Cegléden.

- Az első próbatételen 15 fő tett eredményes vizsgát: Brezvai Lőrinc, Csaba József, Csáki Henriett, Egedi Gerda, Gáspár Vivien, Hevesi Tamás, Kállai Bianka, Kincses Gábor József, Magyar Bálint, Molnár Luca, Pásztor Bianka, S. Tóth Tifani, Spolmin Flávió, Vesztróczi Zoltán és Vincze Péter. Akiknek most nem sikerült, azok február 22-én pótolhatják - tájékoztatott Pintér János, felkészítő pedagógus.


A program az elsősegély-nyújtási ismeretek elsajátításával folytatódik.

- Hétvégén elkezdődik a gyerekek számára a közúti elsősegélynyújtás tanfolyam, amit a Ceglédi Vöröskereszt munkatársai tartanak oktatási intézményünkben. Ebből február 10-én fognak vizsgázni a tanulóink - egészítette ki az előbbieket Pintér János, majd hozzátette:

- Márciusban a gyakorlati képzés (járműüzemeltetés, vagyis a "rutin") is elindul, amely a gyerekek részére biztonságos, zárt területen történik majd. Az eredményes rutin-vizsgát követően kezdődik számukra a forgalmi vezetés gyakorlata, amit Abony város közútjain fognak elsajátítani.


Az elméleti és gyakorlati számonkérés sikeres teljesítése utána a diákoknak lehetőségük nyílik arra, hogy megkapják első vezetői engedélyüket, mely maximum 50 cm3-es, legfeljebb 4kW teljesítményű segédmotoros-kerékpár (kettő, három illetve 4 kerekű) vezetésére jogosít. Ezen kívül lassú jármű és állati erővel vont jármű vezetésére használható.

Darányi Erika

Fotók: police.hu