Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2018 február 01 csütörtök - 13:58:24     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0
- A két ülés közötti időszak munkájáról -

romhanyine_dr_balogh_edit_polgarmesteri_tajekoztato_abony_abonyi_2018.jpgÚj jegyzője van az Abonyi Polgármesteri Hivatalnak

Tisztelt Lakosság! Dr. Balogh Pál jegyző urat - saját kérésére - 2018. február 1-jével felmentettem a munkaviszonya alól. Ennek megfelelően kiírtuk a jegyzői pályázatot, melyre három pályázat érkezett. Dr. Nagy Péter érvényes pályázatot nyújtott be, így 2018. február 15-től ő látja el az Abonyi Polgármesteri Hivatal jegyzői feladatait. Korábban járási hivatalvezetőként tevékenykedett, három éve jegyzőként dolgozik Bugacon, így áthelyezéssel kerül hivatalunkba. Három egyetemi diplomával rendelkezik - informatikus, közgazdász, jogász végzettsége is van -, több nyelven beszél. A 2018. évi költségvetési rendelet tárgyalásakor már teljes jogkörrel jelen lesz a Képviselő-testületi ülésen.

Kelemen Tibor aljegyző úr munkaviszonya 2018. március 31-el megszűnik. Az aljegyzői pályázatot kiírjuk, várjuk a jelentkezéseket. Bízom benne, hogy a munkavégzés továbbra is zavartalanul fog folyni a Hivatalban.

Beruházások figyelemmel kísérése

· A Pingvines Óvoda és Bölcsőde energetikai korszerűsítése sikeresen lezárult, megtörtént a műszaki átadás-átvétel.
· Megtekintettük a Nagykőrösi út 12. szám alatti háromlakásos épület felújítását, bérlakássá történő átalakítását, amely jelenleg már az 50 %-os készültségi szintet meghaladta.  

Pályázatok előkészítése és beadása

Időben benyújtásra kerültek a Varga István Városi Sportcsarnok tetőfelújítására és a Somogyi Imre Általános Iskola udvarán kézilabdapálya kialakítására vonatkozó pályázatok a Magyar Kézilabda Szövetséghez. A ceglédi tankerülettel aláírtuk a megállapodást a Somogyi iskola udvarán kialakítandó kézilabdapálya vonatkozásában.

4-es főút, abonyi elkerülő szakaszának négysávosítása

Munkaterület átadáson voltunk az Abonyt elkerülő, 4-es főút négysávosítása miatt. A közbeszerzési eljárás során a nyertes kivitelező a Duna Aszfalt lett. A munkaterület átadása folyamatban van, a kisajátításra és a régészeti feltárásokra még nem került sor. A Hivatal arról kapott tájékoztatást, hogy a munkálatokat - a ceglédi körforgalomtól az M4-M8 csatlakozási csomópontig - a szerződés szerint - idén március 1-jével kezdik meg, és jövő év december végéig fejezik be.

Szakmai egyeztetések

· Varga Eszterrel, a Pestterv tervezőjével a Településrendezési Eszközök vonatkozásában: A lakosság és a vállalkozások által érkezett igények beépítésre kerültek.
· Osztályvezetőkkel az előterjesztésekről,
· intézményvezetőkkel, cégvezetőkkel a költségvetés tervezéséről,
· a helyi egyházi vezetőkkel a köztemetői feladatok ellátásáról,
· a Honvédelmi Minisztériumból Róthné Ritával az I. világháborús hősi sírhelyek felkutatása és felújítása céljából: 20 abonyi, hősi halottat tartanak nyilván a helyi temetőkben. A felújításhoz 100.000,-Ft támogatást biztosítanak.

Sportcsarnok intézményvezetői állásának pályázati eljárása

A vezetői kiírásra három pályázat érkezett. Az érvényes pályázatot benyújtó jelölttel megtekintettük az épületet. A Képviselő-testület zárt ülésen dönt a pályázatok elbírálásáról.

Szépkorú köszöntések

A január hónap rendhagyó volt abból a szempontból, hogy jegyző úrral négy, 90 éves szépkorút köszönthettünk.

A Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulásban folytatott tevékenységek

Decemberben döntöttünk a CTKT Humán Szolgáltató Központjának intézményvezetői állására beérkezett pályázatokról, és a költségvetési rendelet módosításáról. A Képviselő-testület egyetértési jogát gyakorolhatja azzal, hogy a jelenlegi intézményvezető, Deákné Orosz Zsuzsanna további megbízását támogatja. (A január 25-i ülésen a Képviselő-testület egyértett a jelenlegi vezető megbízásával.)

Abony, 2018. január 24.                  
Romhányiné dr. Balogh Edit
polgármester