Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 december 20 szerda - 19:12:12     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

Az idei esztendőben is az ünnepi Képviselő-testületi ülésen adták át a városi kitüntetéseket 2017. december 14-én, a Kultúra Háza színháztermében.

A napirendi pontok ezúttal is rendhagyóak voltak: Tabáni István Fonogram díjas magyar énekes, dalszerző előadóestjén kapcsolódhattak ki a meghívottak, aki különleges hangjával megörvendeztette a jelenlévőket.

Évértékelő beszédet tartott Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester. A város első asszonya prezentáción keresztül mutatta be a 2017-ben megvalósult beruházásokat, de kitért a jövő évi tervezett fejlesztésekre és tájékoztatást adott a folyamatban lévő pályázatokról is.

A városi kitüntetések átadása, a díjazottak méltatása mindig az egyik legszebb eleme az ünnepségnek.

A díjazottakat Korbély Csabáné ny. Művelődési Ház igazgató méltatta. A kitüntetéssel együtt járó plakettet, oklevelet és pénzjutalmat a Képviselő-testület nevében Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony és dr. Balogh Pál jegyző úr adták át.

„Jó tanuló, jó sportoló” kitüntetést kapott Fehér Eszter és Fehér Levente, akik jeles tanulmányuk mellett kiváló eredményeket szereztek a karate sportágban.

Országos és nemzetközi versenyeken nyújtott kiemelkedő teljesítményük elismeréseként „Abony Város Sportolója” kitüntetést vehetett át Komáromi Viktor birkózó, Molnár András fogathajtó és ifj. Tóth Sándor gokartozó.

Sensei Krupincza János, a Power Karate Sportegyesület alapítója sport- és sportedzői sokszínűségével emeli a város sportéletének színvonalát, Abony város hírnevét viszi a világ számos pontjára, mely méltóvá tette az „Abony Sportjáért” kitüntető cím elnyerésére.

Győri Enikő számára az „Abony Város Szociális Gondoskodásért” kitüntetést adományozták a szociális és gyermekjóléti ellátás területén végzett kiemelkedő munkájáért.

A bűnmegelőzés területén folytatott kiemelkedő színvonalú munkájáért „Abony Közbiztonságáért” kitüntetésben részesítették Kapás Béla rendőr törzszászlóst.

„Az Év Vállalkozója” díjjal tüntették ki a Pintér és Társa Kft-t. A vállalkozás nagyban hozzájárult a város népességmegtartó képességében erősödő, fejlődő Abony megteremtéséhez.

A kitüntetéseket minden évben a Képviselő-testület adományozza a beérkezett javaslatok figyelembevétele mellett. Célja, hogy elismerje a város fejlődésében, az emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató tevékenységeket.

Abony Város Önkormányzata és Abony város lakossága nevében szívből gratulálunk a díjazottaknak!

Szerző és Abony.hu fotók: Darányi Erika

Videós összefoglaló az ünnepi Képviselő-testületi ülésről:
 
A teljes képernyős nézethez nyomja meg a négyzetet a lejátszó jobb alsó sarkában!
Internetsebessége függvényében a videó lejátszása akadozhat. Ebben az esetben állítsa meg pillanattal a lejátszást, hogy a folyamatjelző betöltődjőn, utána zökkenőmentesen tovább nézhető.
 
Kapcsolódó hírek: