Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 december 13 szerda - 17:18:37     Városi rendezvények      Hozzászólás0

abonyi_magyar_imre_abony_abony.hu_2017.jpgAbonyi Magyar Imre festménykiállítására várják az érdeklődőket a Falumúzeum földszinti kiállítótermében. A tárlatot az intézmény alapításának 50. évfordulója alkalmából nyitották meg 2017. december 08-án.

Abonyi Magyar Imre 1939-ben született egy tősgyőkeres, abonyi négygyermekes család tagjaként és 2010-ben hunyt el. A nyolc általánost a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskolában végezte el, ahol tanárai hamar felfedezték rajztudását és a festészet iránti érdeklődését. Ez az érdeklődés határozat meg továbbtanulását is. Felvételt nyert a budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumba, ahol 1957-ben érettségizett. Tanárai közül kiemelkedik M. Kiss Pál művészettörténész.

A Tisza Bútorgyárban helyezkedett el, és kitanulta az asztalos szakmát is. 41 évet töltött el egy munkahelyen, főtechnológusként ment nyugdíjba 1998-ban. 1962-ben házasodott meg, három gyermekük született.

A munka mellett festett, főleg akvarelleket, de az olajfestészet is kedves volt számára.

Fő témái: Abony,  az Alföld, a Tisza, a tanyavilág, a Balaton, a Mátra vidéke, a gyümölcs-és és virágcsendéletek voltak. Számtalan kiállítást rendeztek műveiből, de az első volt számára a legemlékezetesebb, melyet Abonyban, a Falumúzeumban, 1983-ben nyitottak meg.

Élete során több elismerésben is részesült. Megkapta a
- Munka Érdemrendet,
- a Könnyűipar Kiváló dolgozója kitüntetést,
- 2004-ben az Abonyiak Abonyért díjat,
- 2007-ben az ABA-NOVÁK díjat.

"Csak az erős ember ismeri a szeretetet, csak a szeretet érti meg a szépséget, csak a szépség teremti meg a művészetet." - írta Richard Wagner.

Ez az idézet kifejezi Abonyi Magyar Imre életfilozófiáját. Erős és határozott ember volt, akiben rengeteg szeretet lakozott. Nem kellett kérni sem, magától ajánlotta fel segítségét számtalan alkalommal. Hívő, érdeklődő emberként, művészként nagyon sok közösség tudhatta tagjának: így az Abonyi Lajos Falumúzeum Baráti Köre, a művelődési ház Kertbarát Köre, a budapesti Párizsi Szalon Művészeti Csoportja, a szolnoki Galéria Baráti Kör. Mindenhol szerették és elismerték őt. Mindig büszke volt arra, hogy abonyi. Ennek kihangsúlyozására a neve elé felvett Abonyi név is. Számtalan festményén jelenik meg a szeretett két torony, városa iránti ragaszkodásának szimbóluma.

Abonyi Magyar Imre egész életével és lelkével Abonyt szolgálta.
 
2010-ben Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete posztumusz Díszpolgári címet adományozott számára.

Abonyi Magyar Imre kiállítását 2017. december 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők, 9:00-17:00 óra között.

Egyúttal a felújított épület berendezett emeleti kiállítóterét is érdemes megtekinteni.

A méltatást Korbély Csabáné készítette.
Kiegészítette: Darányi Erika
Fotó: Szilágyi Tamás (Forrás: mukomu.lapunk.hu)