Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 december 13 szerda - 16:14:08     Hivatali hírek      Hozzászólás0

egedi_jozsef_103_eves_abony_abony_1.jpgNagy örömmel fogadta a látogatókat otthonában Egedi József, aki a mai napon ünnepli 103. születésnapját. Az ismerősök, rokonok tortákkal és sok-sok jókívánsággal kedveskedtek a szépkorúnak. 

A köszöntők között volt Józsi bácsi háziorvosa Dr. Gráf Zsuzsanna is, aki minden évben egy születésnapi torta kíséretében felkeresi az ünnepeltet a jeles napon. A szépkorú nem csak a doktornő legkorosabb páciense, de Abony legidősebb embere is, ezért különösen vigyáznak rá.

Örömmel adunk hírt róla, hogy a születésnapos korához képest jó egészségnek örvend, melyet háziorvosa is megerősített lapunknak:
- Józsi bácsi rendkívüli fizikai állapotban van, nagyon „legényes” - osztotta meg pozitív tapasztalatait Dr. Gráf Zsuzsanna a látogatás után. - Vannak napok, amikor magányosnak érzi magát, máskor viszont hegyeket tudna megmozgatni. Jóízűen elbeszélgettünk - tette hozzá.

A 103 esztendős Józsi bácsi rendezvényeken is szívesen vesz részt, állandó vendége például az abonyi Karitász csoport által szervezett programoknak.


Abony Város Önkormányzata és Abony város lakossága nevében szívből köszöntjük Egedi Józsi bácsit születésnapja alkalmából és további jó egészséget kívánunk neki!

Darányi Erika
Fotó: Szilágyi Tamás (korábbi fotók)

Kapcsolódó hírek: