Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 december 12 kedd - 19:06:45     Intézményi hírek      Hozzászólás0
Abonyi Magyar Imre festménykiállításával nyitották újra az intézményt

Alapításának 50. évfordulója alkalmából, újra megnyílt a látogatók előtt a mára jelentősen megújult Falumúzeum.

A kiállítóhelyet Györe Pál, Abony Város Díszpolgára hozta létre 1959-ben, ám a gyűjteményt épület hiányában csak nyolc év múlva tudták a jelenlegi intézményben elhelyezni. Pali bácsinak, mint Abony szülöttének egész életében megadatott, hogy szülőhelyét, annak általa becsült és szeretett közösségét maradandóan szolgálja. A Falumúzeum elsősorban az alföldi település tanyagazdálkodásának eszközeit hivatott bemutatni, a paraszti világhoz kapcsolódó kismesterségek használati tárgyaival együtt. 

A képre kattintva fotógaléria nyílik!

Az egykor Magtárként üzemelő épületet a 18. század végén építették, így felújítása az elmúlt években elodázhatatlanná vált.

- A Falumúzeum városunk egyik legrégebbi eredetű épülete, így fűtésrendszere, villamoshálózata elavult, falai penészesek voltak. Az intézmény nagyfokú felújításra szorult. Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy 2014-ben és 2015-ben nagyon sok mindent fel tudtunk újítani pályázati forrásból - tájékoztatta lapunkat Simon Szabina, az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely igazgatója.

Az intézmény rekonstrukciója három évet vett igénybe, ez idő alatt a kiállítóhely zárva tartott. A Falumúzeum újranyitását létrejöttének fél évszázados jubileumára időzítették. 2017. december 08-án ünnepséget szerveztek a Kultúra Házában, ahol fellépett a Hagyományőrző Abonyi Néptánc Együttes és a Kéknefelejcs Dalkör, akik rendszeres szereplői a városi kulturális életnek.

 

A Művelődési Házban megjelent ünneplők közösen sétáltak át a Falumúzemhoz, ahol Simon Szabina intézményvezető, és Korbély Csabáné, a Múzeum Baráti Kör vezetője koszorút helyezett el Györe Pál szobránál. A Falumúzeum földszintjén megnyitották Abonyi Magyar Imre festménykiállítását. Abony Város posztumusz díszpolgára egész életében büszke volt arra, hogy abonyi, ennek kihangsúlyozására az „Abonyi” nevet is felvette születési neve elé. Számtalan festményén jelenik meg a szeretett két torony, városa iránti ragaszkodásának szimbóluma.

 

Az intézmény vezetése köszöntötte a tárlaton megjelent Györe Pál és Abonyi Magyar Imre özvegyeit, valamint Györe Tibort is, aki fáradhatatlanul közreműködött a létesítmény felújításában, és önzetlenül segíti annak működését. 

Abonyi Magyar Imre festményeit 2017. december 15-ig, ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők a Falumúzeum földszinti kiállítótermében minden nap 9:00-17:00 óra között.

Bízunk benne, hogy a helyi és a vidéki emberek is örömmel és érdeklődéssel adják majd egymásnak a múzeum kilincsét, és a jövő generációja is hasznos és érdekes utazás részesévé válik múltunk fontos momentumai között. 

Szerző és Abony.hu fotók: Darányi Erika

Videós összefoglaló a rendezvényről:
 
A teljes képernyős nézethez nyomja meg a négyzetet a lejátszó jobb alsó sarkában!
Internetsebessége függvényében a videó lejátszása akadozhat. Ebben az esetben állítsa meg pillanattal a lejátszást,
hogy a folyamatjelző betöltődjőn, utána zökkenőmentesen tovább nézhető.
 
 
2014 -2017 között a következő beruházások valósultak meg a Falumúzeumban: 

- Infrastrukturális beruházás (gáz és villamoshálózat rekonstrukció)
A települési önkormányzatok által fenntartott muzeális intézmények 2013. évi szakmai támogatására 1.500.000 Ft támogatást nyert az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely infrastrukturális fejlesztésére.

- Tetőfelújítás-homlokzati repedések stabilizálása
Az NKA-Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiuma pályázatán az önkormányzat 3.500.000,-Ft összegű támogatást kapott a károsodott tetőszerkezet és zárófödém helyreállítására, a héjazat részleges cseréjére, a bádogos szerkezetek cseréjére, a homlokzati repedések stabilizálására.

- Szoborállítás A Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma Györe Pál abonyi díszpolgár emlékére állítandó szobor elkészítése 3.500.000,-Ft támogatást ítélt meg. A szobrot Pogány Gábor Benő szobrászművész készítette el.- Konzerválás-restauráláshoz anyagszükséglet
 
A NKA 250.000,-Ft támogatási összeggel támogatta az intézmény által benyújtott pályázatot vegyszer vásárlására az udvaron lévő tárgyak konzerválásához, restaurálásához.
 
A Kubinyi Ágoston Program 2015 keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1.500.000 Ft vissza nem térítendő pénzügyi támogatást ítélt meg az Abonyi Lajos Múzeumi Kiállítóhely infrastrukturális fejlesztésére. Ennek keretében megvalósult a Falumúzeum földszinti helyiségének belső oldali falszárító vakolatrendszer kialakítása puffer-rétegként, földszint meszelése.
 
2016-ban ismételten kiírásra került a Kubinyi Ágoston Program, de sajnos nem kapott támogatást a Falumúzeum további felújítási munkálataira, ezért az intézmény saját költségvetéséből készítette el a tetőtér gipszkartonozását, glettelését, festését, a két végfal javítását, átmeszelését. 2017-ben elkészült a Falumúzeum épületének földszint külső oldali falszárító vakolatrendszer kialakítása puffer-rétegként, vakolatjavítások és meszelések fehér színnel. Az ablakok, ablakpárkányok javítása, továbbá az alap megerősítési munkálatai.