Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 december 05 kedd - 10:32:43     Városi rendezvények      Hozzászólás0

Focigálára voltak hivatalosak a város labdarúgói a Kultúra Háza színháztermébe, 2017. december 1-jén. A megjelent vendégeket, valamint Abony gyermek és felnőtt labdarúgóit Nász Róbert köszöntötte.

Az ünnepség előtt egy perces néma felállással megemlékeztek azokra az abonyi labdarúgókra, akik már nem lehettek jelen, köztük a nemrégiben elhunyt Kósik Andrásra. A focigála nyitásaként a város futballistáiról készült pillanatképeket, és ismert labdarúgók videó üzeneteit nézték meg a jelenlévők. Az eseményen részt vettek városunk legidősebb labdarúgói is.

Köszöntő beszédet mondott Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony, aki korábban az Abonyi KiD FC elnöki teendőit is ellátta. Az Abonyi Kisfúvósok Petrucz György vezényletével rövid műsorral örvendeztették meg a labdarúgókat, majd Benkő Tamás, az MLSZ Pest Megyei igazgatója szólt a focistákhoz.
 
A képre kattintva fotógaléra nyílik!

Az Abonyi KID FC csapatainak és játékosainak jutalmazása:

A díjakat Benkő Tamás, Gulyás Norbert az Abonyi KiD FC elnöke és Romanek János egykori NB I-es labdarúgó adták át a sportolóknak.

U7-es korosztály bemutatása:
Az U7-es korosztályba tartoznak a legfiatalabbak. Itt a legfőbb cél a játék megszerettetése, a labda megismerése. Komoly versenyeztetés ebben a korosztályban nem folyik. Bozsik tornákon és a téli időszakban teremtornákon vesznek részt. Itt elsősorban nem az eredmény számít, hanem a játék, a mozgás, a sport megszerettetése. Vigh Zoli kezei között számos, most már fentebbi korosztályban szereplő játékos megfordult. Mindez megmutatja, hogy igen is a legkisebb korban való foglalkozás leteszi az alapkövét a későbbi játékossá válásnak. A csapat edzője: Vigh Zoltán.Ebben a korosztályban még nem tudunk és nem is akarunk kiemelni egyetlen egy játékost sem. Szeretnék a színpadra szólítani minden U7-s játékost, akik külön–külön egy kis ajándékban részesülnek a Vezetőség részéről.

U9-es korosztály bemutatása:
Az U9-es korosztálynál is a legfontosabb célkitűzés a játék megszerettetése a gyerekekkel, a jó közösség kialakítása, melyben aztán mindenki az adottságainak megfelelően fokozatosan elsajátíthatja a labdarúgás alapjait. A gyerekek versenyeztetésében nem az eredmény számít, hanem hogy mindenki örömét lelje a játékban. Erről szólnak az Egyesületi és Intézményi szintű Bozsik tornák, melyeken ebben a korosztályban rendszeresen két csapattal is részt vesznek az Abonyi KID FC fiataljai.A minél több játéklehetőség érdekében a 2016-2017-es szezonban elindítottunk egy önkéntesen szervezett Körzeti Bajnokság névre keresztelt 4 fordulós sorozatot a Kisújszállás, Törökszentmiklós és a Lurkó Focimánia csapataival összefogva, melyen csapatunk az 1. helyen végzett. A kezdeményezés a 2017-2018-as szezonban is folytatódott kiegészülve a Szanda Focisuli csapatával, melyen 2 forduló után jelenleg a 3. helyen áll csapatunk. Mindezek mellett rendszeresen részt veszünk kisebb-nagyobb utánpótlás tornákon. Büszkén mondhatjuk, hogy az ország elit csapatainak részvételével megrendezett 12-16 csapatos országos tornákon is szépen szerepeltünk. Gödöllő Sátor Kupa 7. hely, Kecskemét Bánhidi József Emléktorna 6. hely, Szolnok Kolláth Béla Emléktorna 5-8. hely. A kisebb megyei, körzeti szintű tornákon szinte minden alkalommal, éremmel gazdagodtak a gyerekek, melyek közül kiemelhető a ceglédi Elekes József Emléktornán szerzett bronzérem és az abonyi Kid Kupán elért 1. hely! A jó szereplést remélhetőleg az év hátralévő eseményein is folytatjuk. A csapat edzője: Barna Attila.

Ebben a korosztályban még nem tudunk és nem is akarunk kiemelni egyetlen egy játékost sem. Szeretnék a színpadra szólítani minden U9-s játékost, akik külön–külön egy kis ajándékban részesülnek a Vezetőség részéről.

U11-es korosztály bemutatása:
Az U11-es csapatunk a környék hasonló korosztályai közül kiemelkedik, a térség legjobb csapatai közé tartozik. A nyár folyamán a korosztályváltás miatt teljesen újjá kellett formálni az együttest, ez a munka még nem ért véget, de a fejlődés szemmel látható. Hétről-hétre egyre jobb teljesítményt produkálva, egyre jobban összeszoknak játékosaink.  Számos tehetséges, szorgalmas kis labdarúgó alkotja a csapatot. Az edzések látogatottsága magas, alkalmanként közel 20 gyermek vesz részt egy-egy tréningen. S bár a csapat gerince már kialakult, a magas létszám miatt, komoly, egészséges vetélkedés zajlik a csapatba kerülésért, csapatban maradásért. A Bozsik-program őszi sorozatán mindösszesen 3 vereség és 2 döntetlen mellett 15 alkalommal hagytuk el győztesen a pályát. Edző: Tarjáni István.

U11-es korosztály díjazottja:
Ebben a korosztályban igaz még bajnokság nincs, de a folyamatos megmérettetések a Bozsik tornákon és a szervezett kisebb, egy-egy napos tornák teljesítménye alapján vannak kiemelkedő játékosok. Ezen a Gálán a fegyelmezettségéért, szorgalmáért és teljesítményéért Tóth Olivér részesül elismerésben.U13-as korosztály bemutatása:
Az U13-as csapat ettől a szezontól bizonyos szinten szétvált az U14-től, hiszen külön edzésekkel kezdték meg a szezont. Az indulás nem volt egyszerű, hiszen a gyerekeknek is és az edzőnek is teljesen új volt a szituáció. Az U13-as csapatot még csak az egyesületi Bozsik tornák érintik. Eddig nagyon jól helyt áll a csapat, szinte minden mérkőzésünket megnyertük, holott ez a torna nem az eredményről, hanem a labdarúgás, mint játék szeretetéről és a fair playról szól. Edzéseken a gyerekek nagyon nagy számban jelen vannak. Jól dolgoznak, folyamatos fejlődés figyelhető meg. Remélhetőleg a jövőben is hasonló pozitív irányban fog teljesíteni a csapat, mind edzésen, mind a pályán egyaránt! A csapat edzője: Nagy Tamás.

U13-as korosztály díjazottja:
Az U13-as és U14-es csapatnál egyaránt játszó kiemelkedő sportoló. Edzésmunkájára mindig a fegyelem és a megfelelő koncentráció jellemző. Bozsik tornákon góljaival és támadó szellemével sokszor győzelembe vezette a csapatot, amihez természetesen hozzájárult a többiek jó játéka is. A jövőben kívánom neki, hogy ne adja fel ezt a mentalitást és fegyelmet, mert akkor nagyon sokra viheti ebben a sportban! Ő, Kovács Roland.U14-es korosztály bemutatása:
Az U14-es csapat jelenleg vezeti a Pest megyei I. osztályú utánpótlás bajnokság küzdelmeit. A srácok nagyon alázatosak és szeretnek dolgozni, imádják a futballt. Volt, hogy a nyári szünetben hármat edzettünk egy nap, közel 6 órát dolgoztunk együtt, az edzőtáborról nem is beszélve. Mentálisan nagyon erősek, leginkább a csapategység, amit külön kiemelnék. Győztes típusúak, fanatikusak és kellően elszántak a pályán. Mindemellett nagyszerű karakterek, intelligens, okos és tisztelettudó gyerekek. Büszke vagyok rájuk és mára megtanulták, hogy ne jók akarjanak lenni, mert abból sok van, hanem legyenek ők a legjobbak, focistaként és emberként egyaránt, ezért dolgozunk nap mint nap. Edző: Némedi Tivadar.

U14-es korosztály díjazottja:
Ő már lassan 3 éve az U14-es csapat egyik legfontosabb tagja. Komoly érdemeket szerzett abban, hogy vezérletével a fiúk Budapesten a Grund Kupán bronzérmet szereztek. Tagja volt a Majális Kupát, a Barátság Tornát és a Barátság Ligát nyert csapatnak. Az U14-es bajnokság II. osztályát megnyerte és bajnokcsapat oszlopos tagjává vált a tavaszi szezonra. Kolláth Béla emléktorna bronzérmese, a Pilisi UP Torna II. helyezettje és különdíjasa. Az előző szezonban az U14-es I. osztályú bajnokságban III. helyen végzett az együttesével. A mostani szezonban a gárda vezeti az I. osztályt és ebben óriási érdemei voltak e játékosnak. Példamutató amilyen alázatosan dolgozik az edzéseken. Vezéregyéniséggé nőtte ki magát az öltözőben és a pályán egyaránt, ő nem más, mint a csapat kapusa: Dudok Bence.U16-os korosztály bemutatása:
16-os csapatunk remek évet tudhat maga mögött. Az elmúlt kiírásban (2016-17 szezon) bajnoki aranynak örülhetett a csapat! Végig kiégyensúlyozottan és magabiztosan játszottak! Mindent elmond a jó teljesítményükről, hogy a legtöbb rúgott gól és a legkevesebb kapott gól is a csapat nevéhez fűződött a bajnokság során! Bajnokság gólkirálya is az abonyi csapatból került ki Kelemen László személyében. Aki azóta a Vasas Kubala Akadémián pallérozódik tovább! A nyár folyamán tehát címvédőként kezdte meg a felkészülést az aktuális bajnokságra (2017-18) a csapat. A keret kissé átalakult, fiatalabbak csatlakoztak hozzájuk az U14-es csapatból és az úgymond “öregek” csatlakoztak az U19-es csapathoz! Ez persze nem változtatott azon, hogy ebben a szezonba is a bajnoki címet tűzzék ki célul! Úgy néz ki, hogy jó úton járnak céljuk elérésében, mert féltávnál vezetik a bajnokságot maximális ponttal, kapott gól nélkül. A gólkirályi címért is harcban van csatárunk, Gulyás Norbi, aki féltávnál vezeti a góllövő listát! Végül, de nem utolsó sorban itt szeretné megköszönni a csapat és az edző azoknak a szülőknek, edzőknek, vezetőknek és Boros-Gulyás Zsuzsinak, akik egész évben segítettek és támogattak bennünket!!!! A tavaszra hasonló folytatást kívánunk nekik Hajrá Abony! Edző: Boros Zsolt.

U16-os korosztály díjazottja:
A legjobb játékos ebben a bajnokságban (2017/2018) nyújtott teljesítményével érdemelte ki, hogy ezt a díjat megkaphassa. Az előző bajnokságokban általában csereként kapott szót a nagyobbak mögött, de az idei kiírásban már kezdőként lép hétről hétre pályára! Nagyon fontos eleme a csapatnak, hiszen a csapat támadó játéka függ tőle! Kreatív játékos, aki cseleivel szó szerint az őrületbe kergeti az ellenfeleit, “apró” termete ellenére pedig csapatunk legtöbb gólját ő fejelte! Az idei szezonban már az Ifi csapatban is bemutatkozhatott! Ő pedig nem más, mint Kovács Béla.Az U-16-os korosztály itt szerente nyilvánosan is elbúcsúzni Kelemen Lászlótól, aki ettől az idénytől a Vasas Kubala Akadémia csapatához igazolt. Egy kis emléket szeretnénk átadni volt edzői és a csapattársak nevében. További sikere pályafutást kívánunk Neki!

U19-es korosztály bemutatása:
Az U19 korosztály az elmúlt idényben Bajnok Csapat lett. A küzdelemsorozat gólkirályát is csapatunk adta Balogh Krisztián személyében. Az idei szezonban is a tabella első helyén áll a csapat 28 ponttal. Az eredmények 9 győzelem, 1 döntetlen és 1 verseség, 74 rúgott és 23 kapott gól. Az IFI csapatban szereplő játékosok a lentebbi korosztályokból kerülnek fel legnagyobb részben. Így csak elismeréssel szólhatunk a kisebb korosztályok edzőinek munkájáról, hiszen az eredmények magukért beszélnek. Ebben a korosztályban már eljönnek az élet nehézségei: a versenyzésbe beleszól a munka, a továbbtanulás. A csapat eredményei azonban magukért beszélnek, bízunk a további hasonló teljesítményben. A csapat edzője: Rieger Armin.

U19-es korosztály díjazottja:
Az a játékos, aki kiemelkedik a többiek közül, nyáron igazolt Újszilvásról Abonyba. Az Ifiben jelenleg 21 góllal vezeti a góllövő listát, olykor-olykor szerepet kap a felnőtt csapatban is. Több alkalommal ott is góllal hálálta meg a szereplést. Nem csak az eredményei, hanem a szorgalma, viselkedése, hozzáállása miatt is kiérdemelte az elismerést. Ez a játékos pedig nem más mint: Gál Péter.Felnőtt korosztály bemutatása:
A felnőtt csapat az elmúlt bajnokságban második helyen zárt. Itt is elmondhatjuk, hogy a bajnokság gólkirályát szintén az abonyi csapat adta, Gór Viktor személyében. A jelenlegi 2017/2018-as évadban 5. helyen várja a folytatást. Ez idei eredmények: 6 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség, 21 pont. 46 rúgott és 16 kapott gól. Sajnos a leggólerősebb játékosunk, Gór Viktor nyáron klubot váltott és átigazolt a törteli gárdába. Vele együtt több játékos befejezte a pályafutását. Ezen okok miatt a felnőtt csapat átalakítását kellett végrehajtani. Több fiatal játékos beépítése kezdődött meg. Ebben a korosztályban mind az edzés látogatottságba és a versenyeztetésbe komolyan beleszól a munka. Ezek a futballisták nem a fociból élnek, nekik ez csak sport és elhivatottság. Célunk a mostani 5. helyről fentebb kerülni, legalább az első háromba. Tavasszal reméljük sikerülni fog. A csapat edzője: Rieger Armin.

Felnőtt korosztály díjazottja:
A felnőtt csapatból nehéz kiemelni valakit. Mindenki dicséretben részesül, aki akar és tesz a csapat sikeréért. De az az ember aki ma külön díjazásban részesül, elsősorban szorgalmáért, példamutató hozzáállásáért kapja, Ő nem más mint, Varga Balázs.Megyei gólkirályok köszöntése:
A korosztályok bemutatásakor mindenhol elhangzott, hogy az elmúlt idényben ki adta a megye gólkirályát. Fantasztikus siker, hogy egyedül a megyében az Abonyi KID FC 4 gólkirályt tudott felmutatni. U14-U16-U19-Felnőtt bajnokságban neveztünk és mind a négyben az Egyesület színeiben versenyző játékos lett a legeredményesebb, sőt az U14-U16-s korosztályban ugyanaz a személy lett a legjobb. A 3 főből 2 fő Budapesten a Gólkirályok Gáláján átvehette a méltó kitüntetést, díjazást. A KID FC Vezetősége úgy döntött, hogy a Totál Sport és Gu-Mo Sprint Team Kft. által felajánlott különdíjakat ezen labdarúgók kapják elismerésül. Balog Krisztián ezen felül itt az I. Abonyi Focigálán Benkő Tamástól személyesen is átveheti a Gólkirályoknak járó kitüntetést.

Megyei Gólkirályok: Kelemen László, Balog Krisztián és Gór Viktor.


 
Edzők díjazása:
Egy apró ajándékkal köszönte meg az Abonyi KID FC Vezetősége az edzők munkáját:
Vigh Zoltán, Barna Attila, Tarjáni István, Nagy Tamás, Némedi Tivadar, Boros Zsolt, Rieger Armin és a kapusedző, Kosaras Mihály.


***

I. Pintér és Társa Kispályás Labdarúgó Bajnokság díjátadója:

A díjakat átadta: Benkő Tamás, Molnár Károly, a bajnokság szervezője és Hamar István, huszonötszörös válogatott labdarúgó. Amikor a bajnokság gondolata először felvetődött, már három éve tartott az öregfiúk bajnoksága. A fiatalok (35 év alatti korosztály) állandóan kérdezték, mikor lesz már nekik is, mert nem elégíti ki az a néhány torna a kispályás foci utáni szeretetüket! Versenyezni szeretnének! 2017-ben megszületett a döntés, hogy a Gelbert ECO FC SE felvállalja a feladatot és megszervezi a tornát. Sikerült támogatót nyerni a bajnoksághoz, a torna névadója a Pintér és Társa Kft. lett. Ezúton is köszönjük a támogatását. Itt állva az I. Városi Focigálán, elmondhatjuk: sikerült! A játékosok, csapatok jöttek és örültek a lehetőségnek, hogy újra van kispályás foci Abonyban! Kilenc csapat nevezett. A bajnokság 18 fordulóban zajlott le és a színvonalat mutatja, hogy két fordulóval a vége előtt még négy csapat lehetett volna bajnok! A bajnokság eredményeit, a fordulók beszámolóit folyamatosan figyelemmel kísérhette a labdarúgást szerető közönség. Köszönjük a megjelenési lehetőséget a GEDI-PRESS-nek és az abony.hu média felületnek. Köszönjük a beszámolók megírását Szabó Krisztiánnak.Külön köszönet a két fiatal csapatnak (Bercel, Imperiál Csikók), akiknek nem sok sikerélményük volt, de jöttek rendületlenül és nem adták fel, mert focizni és fejlődni akartak! Végül hadd köszönjük meg mindenkinek a részvételt, a kemény, de sportszerű küzdelmeket és reméljük, hogy jövőre is találkozunk és sikerül hagyományt teremteni! Hajrá Abony! Hajrá Kispályás foci!

A bajnokság eredménye:
9. Imperiál Csikók
8. SZPCD SE
7. Gelbert ECO FC II.
6. Téba Beton
5. Bármikő Strand Kisvendéglő
4. Pintér és Társa
3. Gelbert Eco FC I.
2. Imperiál

A 2017-es év bajnoka a Rendőrőrs csapata.


A bajnokság legjobb Kapusa: Szabó Bence - Gelbert ECO FC I

A bajnokság legjobb Játékosa: Gór Viktor - Rendőrőrs

A bajnokság gólkirálya: Kállai István - Imperiál

***

A Városi Senior Labdarúgó Bajnokság díjátadója:

A díjakat átadta: Benkő Tamás, Pető Zsolt, a bajnokság szervezője és Hamar István.

2014-ben indult útjára a 35 év feletti amatőr csapatok bajnoksága. A város műfüves pályáján zajló küzdelem az első évben még csak egy őszi fordulóval indult, a következő évadtól azonban már tavaszi-őszi sorozattal folytatódott. A 2017-es idényben a résztvevők között köszönthettük Ceglédbercel és Jászkarajenő együtteseit is. A bajnokságban résztvevő 9 csapat, mintegy 120 játékossal nevezett, akik sokszor parázs hangulatú meccseken valódi küzdelmet vívtak minden egyes pontért.A bajnokság eredménye:  
9. Imperiál
8. Sördögök
7. Gelbert Eco Print
6. Bercelona
5. Abonyi Kéttorony
4. Gedi-Press
3. Trans Plast
2. Bármikő-Strand Kisvendéglő

A 2017-es év bajnoka az Öregfiúk csapata.
A bajnokcsapat kapja a Ceglédi Termálfürdő külön díját!A bajnokság legjobb Kapusa: Kiss László - Öregfiúk

A bajnokság legjobb Játékosa: Tarjányi István - Öregfiúk

A bajnokság gólkirálya: Gulyás Norbert - Bármikő-Strand Kisvendéglő

A szervezők 2017. évben Tiszteledíjat adományoznak Mészáros Lajosnak, a Gedi-Press 60 éves kapusának.

A Senior bajnokság csapatai köszöntik S. Tóth Andrást, aki 68 évesen a bajnokság legidősebb játékosa.

Varga Sándor játékvezető, a városi bajnokságok rendíthetetlen bírójaként nagy szerepet vállalt a labdarúgó bajnokságok sikeres lebonyolításában.

A focigála állófogadással és jó hangulatú beszélgetéssel zárult.

Szerkesztette, kiegészítette, Abony.hu fotók: Darányi Erika