Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 november 06 hétfő - 18:34:27     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

gyalogatkelohely_szolnoki_ut_abony_abony.hu_2017.jpgAz abonyi Tolnátó Építőipari Szövetkezet szakemberei október 26-án befejezték az új gyalogátkelőhely kivitelezését a Szolnoki úti nagytemetőnél, melyet a lakosság már Mindenszentek előtt használatba vehetett.

A Képviselő-testület a tavalyi évben döntött a gyalogátkelő terveztetéséről, annak érdekében, hogy biztosítsa a gyalogosok, kerékpárosok balesetmentes átkelését a megnövekedett gépjárműforgalmat bonyolító főúton, valamint a római katolikus nagytemető zavartalan megközelítését. A tervezési és engedélyezési eljárás után a megbízott cég idén szeptemberben kezdte meg a munkálatokat. Elkészült többek között a 40-es főútra csatlakozó térkő burkolású járda az út mindkét oldalán.

A képre kattintva fotógaléria nyílik!

- A kivitelezés első mozzanata volt, hogy a Közútkezelővel és a tervezővel közösen kijelöltük a megfelelő helyszínt. A forgalmi és gazdaságossági szempontok is figyelembe vettük, így a két buszmegálló között, villanypózna közelében kapott helyet a gyalogátkelő - magyarázta Tóth Sándor, a Tolnátó Építőipari Szövetkezet ügyvezetője. - A munkálatok mindkét oldalon az 500-as átereszek, valamint a támfalak kiépítésével kezdődtek. Majd megtörténtek a feltöltések, a szegénykövezések, és az ezekhez kapcsolódó munkálatok, biztosítva a megfelelő vízelvezetést. Ezt követően viacolor burkolat készült taktilis elemekkel kiegészítve a vakok és gyengénlátók számára. Természetesen a kitáblázás is cégünk feladata volt, mind az ideiglenes forgalmi rend változás, mind a végleges táblák elhelyezése. Az átjáró felfestése körszerű előre gyártott időtálló melegplasztik eljárással készült - részletezte a feladatokat az ügyvezető.

A Szolnoki út és a Mikes Kelemen utca sarkán létesült gyalogátkelőhely szabványos megvilágítása érdekében az önkormányzat megbízásából a Promex-Vill Bt. nagyobb teljesítményűre cserélte a gyalogátkelő közelében lévő lámpatestet.

Kérjük a gépjárművel közlekedők fokozott figyelmét a megváltozott közlekedési helyzetre való tekintettel!

Abony Város Önkormányzata

Szerző: Darányi Erika