Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 november 06 hétfő - 18:28:56     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

kepviselo_testuleti_ules_abony_abony_4.jpgA „Virágos Abonyért” kitüntetések ünnepélyes átadásával vette kezdetét a munkaterv szerinti Képviselő-testületi ülés 2017. szeptember 28-án. A „Virágos Abonyért” címeket idén már negyedik alkalommal adományozták a legszebb kertek és balkon tulajdonosainak.


Az egészségügyi ellátás helyzetéről szóló beszámoló került elsőként a képviselők asztalára. A tájékoztatóból kiderült, hogy a szakmai és tárgyi feltételek biztosítottak, a lakosság egészségügyi ellátása zavartalan.

kepviselo_testuleti_ules_abony_abony_14.jpg

December 1-jétől Dr. Tóth Katalin és Dr. Imreh Zsuzsanna látják el az I. számú gyermekorvosi körzet betegeit 2018. május 31-ig. A rendelés a Dr. Kostyán Andor Rendelőintézetben, Dr. Ördög György korábbi rendelőjében történik a megszokott rendelési időben. Az önkormányzat a jövőben új gyermekorvossal kívánja betölteni Dr. Ördög György gyermekorvos praxisát.   
 
A településkép védelméről szóló törvény értelmében az önkormányzatoknak új településképi rendeletet és településképi arculati kézikönyvet kell alkotniuk, melyeket a Képviselő-testület munkaközi anyagként elfogadott és egyeztetésre alkalmasnak ítélt. Október 24-én, a Városházán lakossági fórumot tartottak a témában.

 
kepviselo_testuleti_ules_abony_abony_15.jpg

Elfogadta a grémium Abony Város Fenntarthatósági Tervét, melyről itt olvashat bővebben.  
 
Vásárlási szándékát fejezte ki az önkormányzat az Apponyi út 3. szám alatti ingatlanra, melyet a jövőben óvodabővítésre, vagy óvodaépítésre hasznosítanának.   
 
Pályázatot nyújt be az önkormányzat a Gyöngyszemek Óvoda Apponyi úti telephelyének korszerűsítésére. Másfél éven belül ez már a második pályázat, amelyen indul a város annak érdekében, hogy felújíthassa az intézményt. Az igényelt támogatási összeg 74 millió Ft, melyhez 3,9 millió Ft önerőt biztosítanak a költségvetésből.   
 
 
kepviselo_testuleti_ules_abony_abony_13.jpg
 
 
Megvizsgálják az Apponyi út 7. szám alatti ingatlanban kétlakásos bérlakás kialakításának lehetőségét. Az épület felújítására és átalakítására árajánlatokat kér be a Hivatal. A döntésre az ajánlatok ismeretében tér vissza a Képviselő-testület.   
 
Kérelmet nyújtottak be a Balhás-dűlőben lévő gazdálkodók a villamos-energia csatlakozási pontok kiépítésére. A Képviselő-testület az elektromos hálózat bővítése érdekében még áprilisban pályázatot nyújtott be, melynek elbírálása folyamatban van. Az E.ON a pályázati döntéstől függetlenül vállalja a teljes kivitelezés költségét. Az önkormányzat biztosítja a csatlakozási díj 85 %-át, legfeljebb 1,8 millió Ft-ot, a gazdák pedig összesen 15% önerővel, azaz 312 ezer Ft-tal járulnak hozzá a munkálatokhoz.
 
 
kepviselo_testuleti_ules_abony_abony_12.jpg

A Plantor Kft-t bízták meg a képviselők az Abony Város nyugati városrész (IV. öblözet) csapadékvíz-elvezetés vízjogi engedélyes terveinek elkészítésével. A Képviselő-testület szándéka, hogy a Nagykőrösi út-Törteli út lehetséges felújítása előtt megoldja az útszakaszon az új csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítését. A tervek november végére elkészülnek, az engedélyezési eljárás három hónapot vehet igénybe.   
 
Idén is támogatja a Képviselő-testület az abonyi fiatalok továbbtanulását, ezért 3 millió Ft-tal csatlakoztak a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer 2018. évi fordulójához. Az elmúlt 10 évben 829 esetben nyújtott támogatást az önkormányzat, mellyel közel 300 fiatalt segített hozzá a diplomához. A pályázati felhívás ide kattintva olvasható.   
 
kepviselo_testuleti_ules_abony_abony_2.jpg
Tárgyaltak a képviselők a belterületi utak karbantartásáról is. A Képviselő-testület döntése értelmében az ABOKOM Közhasznú Nonprofit Kft. kátyúzási, padkázási feladatokat végez az önkormányzati utcákban. Bővebben ide kattintva olvashat a témában.

Eredménytelen lett a Varga István Városi Sportcsarnok intézményvezetői beosztására kiírt pályázati eljárás, ezért új pályázatot írt ki a Képviselő-testület. A felhívás ide kattintva olvasható.  
 
A szeptember 28-i ülésen az alábbi rendeleteket alkotta a Képviselő-testület:
22/2017.(X.02.) önkormányzati rendelet
 
Abony Város Önkormányzata
 
Szerző: Darányi Erika
Abony.hu fotók: Székely Szilárd