Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 november 03 péntek - 16:11:12     Intézményi hírek      Hozzászólás0

kozossegi_ellatas_kirandulas_abony_abony.hu_2017.png2017. október 26-án megszerveztük a hagyományos őszi kirándulásunkat a klienseinkkel. Kellemes napot töltöttünk együtt, melynek első állomása a szolnoki Damjanich János Múzeum volt.

Lehetőségünk nyílott az összes kiállítást megcsodálni. Megnéztük a mesterségek művészetét, amely a megye népművészetét a mesterségek oldaláról mutatta be, láttuk a megye régészeti leleteit, mely szemléltette őseink mindennapjait. Betekintést nyertünk a századforduló paraszti kultúrájába, majd a városi polgárok század eleji életébe. Az egyik legnagyobb sikert a Szolnoki Képtár aratta, hisz ott mindenki megszemlélhette a számára legkedveltebb képeket. Volt olyan, aki eddig csak fényképen látta az adott festményt, így most lehetősége nyílt élőben is gyönyörködni benne.

Érdekesség volt, hogy megtekintettük a Rádiók, televíziók, hanglejátszó eszközök – Vasziliádisz Anesztisz gyűjteményét, ami szintén nagyon tetszett mindenkinek. Többségük felismert olyan eszközöket, amiket nagyszüleiknél, szüleiknél láthattak, vagy akár még ők is használtak. Ezt mindenki nagyon értékelte.

Kapcsolódó hírek:
Sokan nem ismerik, pedig hosszú évek óta működik városunkban. A Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás Humán Szolgáltató Központjának egyik szolgáltatása. Az intézményt legtöbben csak családsegítőként ismerik.  Bővebben -->
 
 
Az állandó kiállításokon túl megnézhettünk egy időszaki kiállítást is, ahol a környékbeli művészek tűzzománc alkotásait láthattuk. Fantasztikus élményt nyújtott mindenki számára.

Hosszú utunkat követően megpihentünk a Kossuth téren, majd napunk megkoronázásaként közösen elsétáltunk az Árkád cukrászdába, ahol mindenki választhatott egy kedvére való süteményt a szemet gyönyörködtető édességek közül. Kissé fáradtan, de annál több élménnyel térünk haza.

Az együtt töltött idő alatt már szóba került hagyományos karácsonyi csoportunk is, örömmel tervezgettük, hogy milyen finomságok kerülhetnének majd az asztalra, felajánlásokat is kaptunk sütni szerető klienseinktől, akik az épp aktuális kedvenc édességüket készítik majd el nekünk. Izgatottan várjuk következő közös eseményünket, azon túl, hogy hetente találkozunk különböző csoportjainkon, egyéni beszélgetéseinken, ezek az alkalmak mégis különlegesek, mind a kliensek, mind a mi számunkra. 

A közösségi ellátás munkatársai: Gulyás Nóra, Krupincza Renáta, Kozma Tímea 

Elérhetőségünk: 2740 Abony, Köztársaság út 4. 

Nyitva tartás:
Hétfő - Szerda: 8:00-16:00, Kedd - Péntek: 8:00-12:00

Telefonszám: 06-53/360-238, 06-70/386-6976  

Ezt olvasta már?