Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 október 30 hétfő - 10:36:47     Hivatali hírek      Hozzászólás0

Minősítő hangversenyen vett részt az abonyi Andante Kamarakórus az Éneklő Magyarország Regionális Kórusfesztivál keretében, melyet 2017. október 21-én rendeztek meg Egerben.

A fesztiválon a hazai női énekkarok mellett külföldi kórusok is megmérették magukat. A rendkívül színes és erős mezőnyben a neves, szakmai zsűri Arany Dicsérettel minősítette az Andante Kamarakórust nőikar kategóriában.

Az abonyi kórus 2002-ben alakult a Bihari János Zeneiskola 50 éves évfordulója alkalmából, először csak egyszeri fellépésre. Később több kórustag kérésére újjászerveződött, és Nosztalgiakórus néven folytatták az öröméneklést. Négy évvel ezelőtt karnagyváltás történt: Reich Anikó, az abonyi Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és AMI ének tanára és nagykórusának vezetője állt a kórus élére és fogta össze az énekkar felkészülését, valamint a koncertek szervezését.

A dalkör 15 éves fennállása óta számtalan önálló koncertet adott, közreműködött több zenés darab előadásában városunkon belül és országhatárunkon kívül is. 

- A jelenlegi felállásban egy éve működünk, ekkor született meg a kórus tagjaiban a változás, a felfrissülés és az új célok kitűzése iránti igény. Ennek köszönhetően lett a nevünk Andante Kamarakórus, illetve fogalmazódott meg bennünk a megmérettetés iránti vágy. A tavaly nyári, templomi koncertünk után elhatároztuk, hogy minősítő hangversenyen veszünk részt. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy az első kórusversenyünk ilyen jól sikerült - árulta el lapunknak Reich Anikó.


Az összetartó tagok nagyon büszkék a minősítés eredményére

A kórus tagjai között vannak pedagógusok, jogászok, könyvelők, vállalkozók, azaz az élet számtalan területén ténykedő hölgyek, akikben egy dolog biztosan közös: a zene szeretete.
 
- Sokszor áldozatokat kell hozni a próbák és fellépések megszervezésénél, hiszen dolgozó édesanyák vagyunk, de a zene és a közösség iránti elhivatottság rendkívül összetartóvá kovácsolta a kórust - mondja büszkén a karnagy. - Nagy-nagy köszönettel és hálával tartozunk Hévizi Györgyinek, aki immár 2 éve fáradhatatlanul és lelkiismeretesen segíti zongora kíséretével a kórus szerepléseit - teszi hozzá.A minősítésnek és a szép eredménynek aktuális jelentősége is van - tudom meg Reich Anikótól - hiszen a Gyulai iskola ebben az évben ünnepli zenei tagozatának 60. évfordulóját. A kórusvezető és az énekkar tagjainak többsége egykoron az iskola zenei tagozatos diákjai voltak. A női kar nem titkolt szándéka, hogy példaként állhassanak Abony lakosai előtt, hogy milyen szilárd alapokat kaptak a zene szeretetéhez és milyen összekovácsoló ereje van a közös éneklésnek.
 
A kórus tagjai: Juhász Anikó, Király Borbála, Kókai-Dudinszky Mónika, Korbély Krisztina, Kormos Ágnes, Lukács Krisztina, Majorosné Sági Anikó, Matusinka Mária, Miskolcziné Sipos Tünde, Mucsi Ágnes, Murvai Julianna, Ördög Orsolya, Pad Tímea, Reich Anikó, Tóth Andrea, Veres Zoltánné, Vinczéné Gonda Erzsébet.
 
Abony Város Önkormányzata nevében gratulálunk a minősítéshez, és sok sikert kívánunk a jövőben!
 
Darányi Erika

Kapcsolódó hírek: