Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 október 09 hétfő - 06:58:38     közbiztonsági hírek      Hozzászólás0
Több figyelmeztető táblát is kitettek a 4-es főúton

A 4-es főúton történik a legtöbb tragikus kimenetelű baleset, így halálútnak is nevezik.

Sajnos a statisztika jelentősen nem változott az elmúlt években, a Cegléd környéki szakaszon az abonyi elkerülőn a legtöbb a baleset. Az okok között még mindig a gyorshajtás, az elsőbbség meg nem adása és a nem körültekintő előzés szerepel. Az elmúlt időszakban több figyelmeztető táblát és a lassítást segítő útburkolati eszközt is kihelyeztek.

Óriási forgalom van a 4-es főúton. Szinte mindegy melyik napszakban utazunk, mindig telített az út. A ceglédi kapitányság illetékességi területéhez a 4-es főút több mint 50 kilométeres szakasza tartozik. A legtöbb halálos baleset az abonyi elkerülőn van. A statisztika jelentősen nem változott az elmúlt években, mint ahogyan az sem, miért történnek a balesetek.

Szabó Zoltán, r. százados, Közlekedésrendészeti Osztály vezetője, CRK:
- Az előzés szabályaink megszegése, a haladás szabályainak megszegése, itt gondolok az elalvásra, amikor áttér a szembe jövő forgalmi sávba a járművezető és ott frontálisan ütközik a szembe jövő, szabályosan haladó járművezetővel, valamint a követési távolság, és szintbeli kereszteződéseknél pedig az elsőbbség meg nem adása, amikor a járművezetőnek a 4-es számú főúton kell átkelnie, vagy a forgalomba kell becsatlakoznia.
 
A legtöbb balesetet személygépkocsival okozzák-mondta Szabó Zoltán. Az elmúlt évben a 4-es főúton 13 halálos baleset történt. A 4-es így a legveszélyesebb magyarországi út lett. Az abonyi elkerülőn több fejlesztés is történt az elmúlt időszakban. Több figyelmeztető táblát is kihelyeztek, valamint feltűnő színekkel és az útburkolatba épített, lassító elemekkel hívják fel a sofőrök figyelmét az elővigyázatos közlekedésre. Talán ennek is köszönhető, hogy idén sem az újszászi, sem az újszilvási leágazásnál nem volt halálos baleset az idén-hangsúlyozta Szabó Zoltán. A 4-es főút Pestre tartó szakaszán is hasonló figyelmeztető táblákat tettek ki. A rendőrség kezdeményezésében a Magyar Közút és az 4-es út fejlesztésének kivitelezője is partner volt.

Szabó Zoltán, r.százados, Közlekedésrendészeti Osztály vezetője, CRK:
- Ennek eredményeképpen jött létre az a megállapodás köztünk, hogy különböző közúti jelzésekkel hívják fel a figyelmet arra, hogy balesetmentesen próbáljunk meg közlekedni és hogy betartsuk a szabályokat. Gondolok itt arra, hogy kitették meddig van korlátozás és hogy picit türelmesebbek legyünk és nagyon partnerek voltak a figyelmeztető jelzések kihelyezésében.
 
Az 4-es út bővítése miatt sebességkorlátozás lépett életbe az építkezési szakaszon. A tapasztalat szerint az autósok nem lépik át nagymértékben a sebességhatárt, nagyobb gondot okoz, hogy az előzni tilos táblákat nem veszik figyelembe. 
 
Forrás: ctv.hu
Fotó: Katasztrófavédelem