Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 október 03 kedd - 13:46:52     Városi rendezvények      Hozzászólás0

A 2014-ben alakult Parázs Táncszínház minden évben önálló esttel örvendezteti meg az abonyi közönséget. Így volt ez szeptember 23-án is, amikor az immár harmadik, egész estés műsorukra, hagyományaikhoz híven különböző kulturális programokat állítottak össze.

Idén a bohókás dallamokra, énekekre, táncokra és humoros jelenetekre helyezték a hangsúlyt. Ismert magyar előadóművészek produkcióiból válogattak, és olyan örökzöld párbeszédeket igyekeztek élethűen színpadra állítani, melyek még ma is aktuálisak.

A képre kattintva fotógaléria nyílik a rendezvény legjobb pillanataiból!

Az estélyt zenei kíséretével Dudinszky György, Fazekas Mihály és Lakatos Zoltán tette még színesebbé.


Az előadás zenés és táncos jeleneteit Schulzné Szűcs Éva, a Parázs Táncszínház vezetője rendezte, a kabaréjeleneteket Barta Károly, a csoport tiszteletbeli tagja állította össze.

- Csoportunk munkája, összetartása nagyon jó - értékelt Schulzné Szűcs Éva a rendezvény előtt. - Igyekszünk a többi szakkört is bevonni a műsorainkba, hiszen vallom, hogy a kultúra jelentősége az, hogy mindenki közösen, egymással és egymásért dolgozik. Így felléptünk már többek között az Andante Kamarakórussal és a Kéknefelejcs Dalkörrel. Tagjaink többsége szerepel a Bihari és a Nagyabonyi Színkörben is - tette hozzá.

Az Abonyi Lajos Művelődési Ház szakköreként működő Táncszínház tagjait több vidéki fellépés várja még idén, de már a következő kulturális produkción is dolgoznak, amellyel szeretnének meglepetést okozni az abonyi nagyérdeműnek.

Szerző és Abony.hu fotók: Darányi Erika
 
Videós összefoglaló a Parázs estről: