Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 október 01 vasárnap - 11:50:49     Városi rendezvények      Hozzászólás0

Szeptember utolsó szombatján sokan rózsaszínben láthatták a Kossuth teret. A Városunk Fejlődéséért Egyesület ezen a napon a betegség megelőzésének fontosságára és kezelési lehetőségeire szeretette volna felhívni a figyelmet.

A felhíváshoz csatlakozó lakosok rózsaszín lufikkal, zászlókkal és szalagokkal indultak sétára a Báthory és a Jókai utcákon keresztül, hogy bátorítsák a betegséggel küszködőket, és hangsúlyozzák, mennyire fontos a prevenció. A programon részt vett Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony is. A séta ritmusát és hangulatát az Abonyi Fúvósok és Mazsorettek alapozták meg. A rendezvénynek nagy hagyománya van a városban, idén már nyolcadik alkalommal tartották meg a rózsaszín felvonulást, melyhez évről évre egyre többen csatlakoznak. 

A képre kattintva galéria nyílik!

 
Október, a mellrák elleni küzdelem hónapja

A rendezvény fővédnöke tisztséget ezúttal Dr. Szabó Éva radiológus, Abony Város Díszpolgára töltötte be. Az abonyi születésű doktornő lelkiismeretes és kiemelkedő munkát végez az mellrák gyógyítása terén. 2015-ben munkája elismeréseként a betegség megelőzésének fontosságát hangsúlyozó Nancy Brinker-díjat vehette át az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén.


Dr. Szabó Éva nem csak gyógyítja, bátorítja is betegeit
Fotó: Nagy Attila/ Nők Lapja

Magyarországon évente kb. 2100 nő halálát okozza a kór, amely a második leggyakoribb halálok a 45 és 65 év közötti nők körében. Az egyesület arra buzdítja a hölgyeket, hogy éljenek az állam által biztosított évi egyszeri ingyenes szűrés lehetőségével.


A közösségi sétát követően Korbély Csabáné, az egyesület tagja köszöntötte a megjelenteket, majd Dr. Losonczi Luca főorvos és Dr. Szabó Éva radiológus főorvos a terápiás és diagnosztikai lehetőségekről tartott előadást az Abonyi Lajos Művelődési Ház színháztermében. A program második felében a Szivárvány Óvoda Lila csoportjának és a Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola Ifjúsági Fúvószenekarának műsorával kapcsolódhattak ki a résztvevők.

Szerző: Darányi Erika
Abony.hu fotók: Székely Szilárd