Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 szeptember 25 hétfő - 12:11:12     Sporthírek      Hozzászólás0

2017. szeptember 17-én szakadó esőben rendezte meg az Újszászi VVSE duatlon és triatlon szakosztálya a 33. Újszászi Futónapot.

Az előző éjszakai és a hajnali eső sokakat elriasztott. Kora reggel sokan kikukucskáltak a takaró alól, és fázósan megállapították, hogy esik. Fusson, akinek nincs jobb dolga – mormogták – és aludtak tovább. Az igazi futóknak azonban nem volt akadály az eső. Sőt még nagyobb volt a kihívás. Azon azonban még a rendezők is meglepődtek, hogy végül 19 település – Abony, Budapest, Besenyszög, Csobánka, Gyomaendrőd, Jászapáti, Jászberény, Kisújszállás, Martfű, Nyárlőrinc, Szászberek, Százhalombatta, Szolnok, Tápiógyörgye, Tápiószele, Tiszaföldvár, Túrkeve, Újszász, Zagyvarékas –, 129 futója állt rajhoz, és teljesítette a távokat. Sokan indultak Abonyból és Jászberényből.

A 2.5 kilométeren indulóknak még viszonylag jól futható volt a Kastély Otthon parkjának szép fái között kanyargó pálya. A nők versenyét Farkas Lilla (Újszász) nyerte, Nagy Olívia és Molnár Gréta (mindkettő Abony) előtt. A férfiaknál a rendszeres résztvevő, az abonyi Major Gábor nyert. Az 5 kilométeres futamban hevesen esett az eső. A nőknél az abonyi válogatott duatlonozó-triatlonozó Soós Fanni ért célba elsőként. 2. Nagy Olívia (Abony). A férfiaknál ki más nyerhetett volna, mint Major Gábor (Abony). A 10 kilométeres futamra teljesen felázott a pálya. A szakadó esőben csúszós, sáros ösvényeken rótták a kilométereket a versenyzők. A legjobb esőmenőnek Major Gábor bizonyult. A harmadik futamot is ő nyerte. A nőknél a hazai pályán futó Farkas Lilla második győzelmét szerezte meg. 2. Soós Fanni (Abony). Az időrend lehetővé tette, hogy több futamot is teljesítsenek a versenyzők. Hét maratonira készülőnek – köztük Major Gábornak (Abony) – jó edzés volt a nehezített körülmények között teljesített közel 18 kilométer.Az abszolút és a korosztályos versenyek eredményhirdetésein ázott és sáros, de jó kedvű versenyzők álltak a dobogón.
 
Az abonyi Fergeteg SE részletes eredményei:
 
2,5 km-es táv
2007-2008
1. Dénes Bertalan, 3. Flammer Benedek
 
2005-2006
1. Tóth Emese, 3. Flammer Csenge, 1. Vincze Szabolcs
 
2003-2004
1. Molnár Gréta, 1. Soós Gergő, 2. Békési Bence
 
2002-1999
1. Farkas Lilla, 2. Nagy Olívia, 3. Tóth Kitti, 4. Kiss Alexandra
 
5 km
2005-2006
1. Vincze Szabolcs
 
2003-2004
1. Molnár Gréta, 1. Soós Gergő, 2. Békési Bence
 
2002-1999
1. Soós Fanni, 2. Nagy Olívia, 3. Tóth Kitti, 4. Kiss Alexandra, 1. Vincze Ákos
 
Felnőtt
1. Major Gábor
 
Szenior
1. Medveczky Edit, 2. Farkas István, 4. Soós Gyula
 
10 km
1999-2002
1. Farkas Lilla, 2. Soós Fanni 2. Vincze Ákos
 
Felnőtt
1. Major Gábor
 
Szenior
1. Medveczky Edit, 4. Farkas István
 
Gratulálunk mindenkinek!
 
Képek: https://www.ujszasz.hu
Forrás:
Beszámoló: Újszász város honlapja, szerző: Fehér János
Eredmények: Fergeteg Triatlon SE honlapja