Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 szeptember 13 szerda - 15:29:14     Hivatali hírek      Hozzászólás0

Azonnali hatállyal feloldotta a tűzgyújtási tilalmat a földművelésügyi miniszter az ország területén lévő erdőkben és a fásításokban, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokra - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel. 

A tilalmat még június 20-án rendelték el. A miniszter felhívta a lakosság és a kirándulók figyelmét, hogy az erdőben tüzet gyújtani csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen, szélcsendes időben szabad. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak eloltásáról. Az erdőn kívüli területeken és a lakott területeken történő tűzgyújtás esetén is minden esetben fokozott figyelemmel kell eljárni, mert a tűz felügyelet nélkül könnyen továbbterjedhet és súlyos károkkal járó közvetlen tűzeset forrása lehet - olvasható a közleményben.

Az ország területén alapvetően tilos a kerti zöldhulladék égetése – ezt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte, de az önkormányzatok rendeletben bizonyos keretek között engedélyezhetik az égetést.

Abony Város Önkormányzatának vonatkozó rendelete kimondja:

Adott év május 16-tól szeptember 14-ig terjedő időszakában TILOS az égetés a nyílt téren (kertben, udvaron)!
A szabályozás szerint az avar- és kerti hulladékok megsemmisítése elsősorban komposztálással történhet. Ezek nyílt téri égetésére csak legvégső esetben - vírusos, gombás, vagy egyéb fertőzéskor - kerülhet sor, de csak szeptember 15. és május 15. között, megfelelő légköri viszonyok esetén, keddi és pénteki munkanapokon 08:00-18:00 óra és szombati napokon 14:00-18:00 óra közötti időszakban.  


Égetni csak megfelelően kialakított helyen, a vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon lehet.

Az égetésre vonatkozó szabályokat a környezetvédelemről szóló 26/2003. (XII. 17.) sz. Képviselő-testületi rendelet 6. §-a tartalmazza, amely megtekinthető a Rendeletek menüpontban, vagy ide kattintva.  


Jó tudni azt is, hogy tilos felhalmozni az udvaron vagy kertben az éghető hulladékokat, száraz növényeket! „Ha jogszabály másként nem rendelkezik, az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani." (Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 225. § (3) bekezdése)

A jogsértőkkel szemben súlyos tűzvédelmi bírság szabható ki!*
 
A zöldhulladékok elhelyezésének lehetséges módjai:

 
1. A lakosságnál keletkezett zöldhulladék (levágott fű, vékony ág nyesedék, falevél) az Abonyi Hulladékudvarban (NHSZ Abonyi Információs Pontja) helyezhető el térítésmentesen. (Abony, Buzgány dűlő 20.)
 
 
2. Szintén ingyenes a zöldhulladékok házhoz menő gyűjtéseA szolgáltatás havi egy alkalommal vehető igénybe. Bővebb információ és a gyűjtőnapok ide kattintva érhetők el.


 
*Tűzvédelmi bírságok:
1.tűzvédelmi szabálytalanság megnevezésetűzvédelmi bírság legkisebb mértéke 
(Ft)
tűzvédelmi bírság legnagyobb mértéke 
(Ft)
2.tűzvédelmi előírás megszegése, ha az tüzet idézett elő10 0001 000 000
3.tűzvédelmi szabály megszegése, ha az tüzet idézett elő és az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges20 0003 000 000
(A tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet 1. sz. melléklet)
 
Kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy tartsák be a jogszabályok és a helyi rendelet előírásait, hogy elkerülhetők legyenek a tűzesetek.

Abony Város Önkormányzata
Szerző: Darányi Erika