Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 szeptember 11 hétfő - 17:24:41     Intézményi hírek      Hozzászólás0

gyongyszemek_ovi_apponyi_utca_2.jpgNéha az egyszerűnek tűnő dolgok, tettek válnak a legkülönlegesebbé. Amikor egy ötlet születése, majd megvalósítása bár banálisnak tűnik is, sokak hétköznapjába csempész örömet és melegséget.

Így indult a Gyöngyszemek Óvodájában az a kezdeményezés, amely a határtalan kreativitással és kétkezi munkával vegyítve ma már sok gyermek napját aranyozza be. De miről is szólnak a fenti sorok?

A Gyöngyszemek ovi lelkes óvónői egy ötlettől vezérelve - nem túlzok, ha azt mondom, - fantasztikus mesekönyvé varázsolták a Köztársaság és az Apponyi úti ovi kapuját. - A kerítéseket sok-sok évvel ezelőtt újították fel, ezért nagyon-nagyon kopottasak, rozsdásak, elhasználódottak voltak már - avat be a részletekbe Gulyás Erzsébet óvónő, az egyik ötletgazda.
 
 
- A felújításukra az Abokomtól kértünk festékeket és meg is kaptuk. Kívül „óvodába hívogató” formákat rajzoltunk, és szerettük volna, ha a Köztársaság úti óvodában található két csoport, a Süni és a Méhecske is visszaköszön valamilyen formában. Az ötletek kialakításában többen vettünk részt, Major Sándorné óvodavezető, Kovácsné Gulyás Zsuzsanna, Szuda Kata és jómagam - részletezi az óvónő.


A Köztársaság úti óvodaegységben részt vettek a festésben a karbantartók Kovács Mihály és Darányi László, a belső kapu festésében segített Atkári-Gyóni Krisztina, Molnár Jánosné és Gulyás Gabriella. A formákat Szuda Kata és Gulyás Erzsébet rajzolták meg és festették le. 

- A Köztársaság úti óvoda dolgozóival közösen alakítottuk olyanná a kaput, amilyennek látják ma a járókelők. Belül egy kis vízi világot varázsoltunk a kerítés felületére - mondja Gulyás Erzsébet. - Öröm volt számunkra munka közben a szomszédok és a járókelő emberek bíztatása, gratulációi és elismerő szavai, amivel kifejezték tetszésüket. További terveink a belső udvar vasból készült ajtóinak és az iroda ajtajának megfestése, melyeket szintén vidám formákkal fogunk díszíteni. Reméljük, hogy a gyerekek és a felnőttek egyaránt örömmel fogadják majd és vigyáznak rá azzal, hogy a kerékpárjaikat nem a kerítésnek támasztják, hanem a kerékpártámasztó korlátnak - fejezte ki reményét.

A végeredmény a Köztársaság úton 

Természetesen az Apponyi úton is a karbantartók készítették elő festésre a kerítést. - Misi és Laci bácsi csiszolták és alapozták le a kaput. A festés mintája illeszkedik a benti palakerítés motívumaihoz, ezért nem ábrázol pl. mesejelenetet - avat be a kulisszatitkokba B. Molnár Kati óvónő. - Hajni néni, Györgyi néni és Kati néni festette fel a díszítőelemet, a többiek pedig a gyerekekre vigyáztak. A festés oroszlánrészét Hajni néni végezte, és ő rajzolta fel a mintákat is - tette hozzá.

Munkában az Apponyi úton is
A társadalmi munkát célzó összefogás nem példátlan településünkön. Csak az elmúlt néhány évet tekintve, szülői összefogással, pedagógusok támogatásával szépült a Szivárvány Óvoda, a Somogyi és a Gyulai iskola udvara is.

Köszönjük szépen azoknak, akik ebben a fantasztikus, és önzetlen munkában részt vettek.

Darányi Erika
Abony.hu fotó: Székely Szilárd