Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 augusztus 29 kedd - 14:38:52     Intézményi hírek      Hozzászólás0

Új intézményvezető kezdte meg munkáját a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, Dévainé Kazinczy Sára személyében. Az új vezető Simon Gábornét váltotta az igazgatói székben, aki hat évig irányította az iskolát.

Először 2011-ben, öt évre bízták meg ezzel a munkakörrel, miután Dr. Soós Ferenc korábbi intézményvezető súlyos betegség után elhunyt. Simon Gáborné még 2016-ban jelezte, hogy megbízása lejártát követően nem szeretné a továbbiakban az igazgatói feladatokat ellátni. Helyette visszatérne a tanításhoz, hiszen tanítói képesítése és természetismeret szakkollégiumi, valamint háztartásökonómia és életvitel szakos pedagógusi végzettsége is van. A sikertelen pályázati eljárást követően a tankerület ismét felkérte, hogy további egy évre, legkésőbb a tanév végéig folytassa munkáját.

A magasabb vezetői beosztás ellátására idén februárban ismét pályázatot írtak ki, melyre Dévainé Kazinczy Sára, az iskola pedagógusa nyújtott be érvényes pályázatot. Nem ismeretlen számára ez a "terep", hiszen korábban a Kinizsi Pál Gimnázium igazgatói posztját is betöltötte. Kinevezésére az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tartott ünnepségen került sor. A vezetői megbízás öt éves időtartamra, 2022. augusztus 15-ig szól.

Az igazgatóhelyettesi pozícióban is történt változás. Szeptembertől Fehérné Cseh Zsuzsanna mellett Gulykáné Gál Erzsébet látja el az intézményvezető-helyettesi feladatokat. 

Abony Város Önkormányzata nevében gratulálunk Dévainé Kazinczy Sára igazgató asszony kinevezéséhez, és sok sikert kívánunk új munkaköréhez. Simon Gábornénak köszönetünket fejezzük ki az elmúlt években végzett lelkiismeretes munkájáért.

Szerző és Abony.hu fotó: Darányi Erika