Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 augusztus 24 csütörtök - 17:34:56     Hivatali hírek      Hozzászólás0

megkezdodott_pingvines_ovoda_tagintezmenyeinek_energetikai_korszerusitese_abony_abony_3.jpgElkezdődött a Bethlen Gábor úti óvodák korszerűsítése, miután az önkormányzat eredményesen pályázott az energetikai felújításukra. A Pingvines Óvoda főépületére és a „Garas-féle” tagintézményre kilenchónapnyi rekonstrukciós munka vár, melyet az abonyi Generál-Kontakt Bt. szakemberei végeznek.

Az intézmények 105 millió Ft-ból újulnak meg, melyből közel 78 millió Ft pályázati támogatásként érkezik az önkormányzati kasszába.

- A munkaterületet már hivatalosan is átvettük. Összesen 270 nap áll rendelkezésünkre, hogy a beruházást végrehajtsuk. Ha minden a tervek szerint alakul, még az idén befejezhetjük - magyarázta Krupincza Tibor, a kivitelezést végző cég ügyvezető igazgatója.

A Kohéziós Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat támogatásából utólagosan hőszigetelik a két épületet és a zárófödémet, kicserélik a homlokzati nyílászárókat és a főépületen új napelemes rendszert építenek ki. Ezen túl önkormányzati forrásból végzik el a meglévő palafedés bontását, a fedélszékek átalakítását és megerősítését, új héjazatot és bádogos szerkezetet készítenek.

            

A kivitelezési munkák során az intézmény megszokott rendű működését biztosítani kell, ezért a munkaterületet, valamint a fő közlekedési útvonalakat kerítéssel lehatárolják, az épületek  főbejáratainál pedig védőtetőket építenek ki. Krupincza Tibor a munkálatok ütemezéséről is beszélt: 

- Első körben a homlokzattal és a tetővel foglalkozunk, az utolsó fázis pedig a nyílászárók cseréje lesz, amelyet szakaszosan fogunk kivitelezni, hogy ne akadályozzuk az óvoda működését - tette hozzá a beruházást elnyerő helyi vállalkozás vezetője.

Szerző és Abony.hu fotók: Darányi Erika