Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 augusztus 20 vasárnap - 11:12:47     Városi rendezvények      Hozzászólás0

Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2017-ben Mucsányi János újságíró, televíziós személyiségnek adományozta az „Abony Város Díszpolgára” címet.

A kitüntetést az államalapítás ünnepén, 2017. augusztus 20-án, ünnepélyes keretek között adták át a Kultúra Házában. A köztiszteletben álló Mucsányi urat Dr. Egedy Zsolt városi képviselő méltatta. 

A kitüntető címmel együtt járó díszoklevelet és a város címerével ékesített aranygyűrűt Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony és dr. Balogh Pál jegyző adták át a díjazott részére.


Mucsányi János méltatása

Újságíró, televíziós személyiség

1958-ban született Abonyban. Általános iskolai tanulmányait a Somogyi Imre Általános Iskolában végezte, majd a Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségizett. Szegeden szerzett magyar-történelem szakos tanári főiskolai és egyetemi diplomát. Felsőfokú tanulmányait követően azonnal riporter lett. Szegeden dolgozott mintegy húsz éven át. Vonzotta a színészet is, tagja lett a Szegedi Egyetemi Színpadnak, és ebben az időszakban színpadvezetői működési engedélyt is szerzett. Rövid ideig színpadvezető volt, végül a televíziózás mellett döntött.

Televíziós pályáját Szegeden kezdte. A Magyar Televízió Körzeti Stúdiójában volt szerkesztő-riporter. Járta a dél-alföldi tanyákat, falvakat, így alakult ki az emberi sorsok iránti érzékenysége. Első nívódíját Bérczi Lászlóról készült dokumentumfilmjéért kapta, melyet később még jó néhány követett. Négy év riporteri munka után a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Nyelvészeti Tanszékére hívták tanítani. Később a Duna Televíziónál végzett munkája mellett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen retorikát oktatott. Összesen mintegy 12 esztendőn keresztül dolgozott a magyar felsőoktatásban. 1994 óta láthatjuk, hallhatjuk kiváló műsorvezetőként a Duna Televízióban. Igényes témákat, igényes módon feszeget. Saját bevallása szerint eleinte sok szorongást okozott számára a képernyős munka, de ma már élvezi a műsorokat, melyet a nézők is éreznek. Műsorvezetői szerepéről így vall: „Az, amit igazságnak tekintünk, féligazságokból áll össze. Az objektivitásra ennek ellenére törekedni kell. Az újságírót ez az örökös erőfeszítése tartja életben. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a műsorvezető egy vitában nem a mérleg nyelve. Mindig szem előtt tartom, hogy az én dolgom nem az ítélkezés, hanem a felmutatás."


 
Fóton él, négy fiúgyermek édesapja, akiket nagyon szeret, hiszen mint mondja, ők viszik tovább az életet. Abonyban, szülővárosában gyakran jár, ha teheti, részt vesz mese- és versmondó versenyeken. Gyakran hívják meg zsűri elnöknek, ami természetes, hiszen 2009-ben már másodízben kapta meg a Duna Televízió szerkesztő-műsorvezetőjeként a Kazinczy-díjat.

Az indoklás szerint Mucsányi János beszédmódja mindig természetes, spontán, ott érződik mögötte a beszélgetőtárs, és a hallgató-néző tisztelete. Ez a közvetlenség érződik akkor is, amikor hazalátogat, és az ismerős abonyiakkal beszélget. A szép magyar beszédre egyébként Montágh Imre is tanította. Mucsányi János életében saját elmondása szerint a legfontosabb vezérlő elv, hogy „Amit elméletben hirdetek, azt a gyakorlatban is megvalósítsam. A kettő összhangja a harmónia.” 

Mucsányi Jánost olthatatlan tudásszomj is vezeti. Egyik, vele készült interjújában így mesél erről: „A nézők igenis tudják, hogy rengeteg munka előzi meg a képernyőre kerülést. A műveltség a Duna Televízióban még nem hátrány, másrészt internetes hírportálokkal kelek és fekszem, mert nem engedhetem meg magamnak, hogy valami elkerülje a figyelmemet. Ha nyaralni megyek, utána pótolnom kell a lemaradásomat a tájékozottság területén. Ha pedig a kérdés alapján vannak olyan kollégák, akiknél a külcsín mögül hiányzik a belbecs, akkor szégyenkeznem helyettük is kell.”

Jelenleg az MTVA Vallási Főszerkesztőségének vezetője. 2012. esztendőben megkapta az Abonyiak Abonyért Alapítvány kuratóriumának Tiszteletdíját. 

Személyében olyan ember kapja 2017-ben az „Abony Város Díszpolgára” kitüntető címet, aki nem csak Abonyban és Magyarországon, hanem a határokon túl is nagy tiszteletnek örvend, kulturális értékeinket bemutató munkássága, ismertsége révén. Településünk nevét, jó hírét viszi ezáltal.
 
Abony Város Önkormányzata nevében szívből gratulálunk Mucsányi János úrnak a kitüntető címhez, és további jó egészséget kívánunk!

Darányi Erika
Abony.hu fotó: Darányi Erika, Szilágyi Tamás

Az „Abony Város Díszpolgára” cím alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 22/1995. (XI. 07.) számú önkormányzati rendelet értelmében: „Abony Város Díszpolgára cím annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki Abony Városa érdekében kifejtett kiemelkedő jelentőségű tevékenységével vagy egész életművével olyan általános elismerést szerzett, amely egyértelműen hozzájárult a település fejlődéséhez, értékei megóvásához, polgárai életkörülményeinek javulásához, a város jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató ember magatartása miatt egyébként személye vagy annak emléke köztiszteletben áll.”