Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 augusztus 11 péntek - 14:33:28     Kulturális hírek      Hozzászólás0

Talán nincs olyan abonyi, aki valamilyen formában ne hallotta volna még az abonyi tarka borjú kifejezést. Még ennél is többen vannak, akik a legendát nem csak ismerik, de terjesztik is településünkön innen és túl.

A történet a XIX. századból eredeztethető, amikor a magyar szürke és a szimentáli szarvasmarha keresztezéséből született (piros) tarka marha elterjedt. Miután Magyarországon kezdett kimenni a divatból a magyar szürke, a vásárokon nagy pénzekért cserélt gazdát az új, piros-tarka fajta. Elérkezett a „nagyabonyi” vásár ideje, kihajtották a gazdák lábasjószágaikat a vásártérre. Csak egy ember nézegette búsan szürke borját, mégpedig az abonyi Lőrinc gazda: - Ez bizony már nem sokat ér - gondolta. Ekkor egy ötlete támadt, és már festette is barnavörös tarkára az állatot. Aztán vitte gyorsan a vásárra. Szép volt a borjú nagyon! El is kelt jó áron, de hirtelen nagy eső kerekedett, és lemosta róla a festéket. Ott állt szegény állat szürkén. Azóta hívják az abonyiakat „tarkaborjúsoknak”. Valamikor ezért a csúfolódásért nagyon haragudtak a helybeliek, még bicskáztak is miatta. Mára az idő múlása talán sok helyi szívéből elvitte a haragot, és megszépítette ezt a történetet is.

De hogyan kerekedett ebből a kedves históriából mindjárt egy könyv?

- A Nagyabonyi Színkör 2012-ben kezdeményezte, hogy hirdessünk országos pályázatot a népszokások színpadi feldolgozására, melynek magját az abonyi tarka borjú legenda adta volna - emlékezik vissza Király Béláné, a társulat vezetője.

Akkor ez nem valósult meg, de az anekdotát nem feledték, folyamatosan életben tartották, mígnem jött az abonyi Csányi Sándor, a gulyáskirály, aki kezdeményezte az I. Abonyi Tarka Borjú Főzőversenyt, melyet összekapcsoltak a Mikes-tó mellett rendezett Tó party rendezvénnyel. A színkör tagja, Müller Milán még azon évben előadta a történetet a tóparton. Innentől kezdve nem volt megállás: a felélesztett história egyre nagyobb teret „követelt” magának. 

Király Béláné: "Bízom benne, hogy a helyiek is szeretettel és kellő humorérzékkel veszik kezükbe ezt a könyvet."

Az első főzőverseny sikerén felbuzdulva - még mindig az abonyi tarka borjú krónikájához kapcsolódva - rajpályázatot hirdetett a színkör, mely mindhárom helyi iskola diákjait megihlette. Rendkívül kreatív alkotásokat varázsoltak a gyerekek a rajzlapokra. Közben felmerült a mondát bemutató könyv ötlete is, amelyhez keresve sem találtak volna megfelelőbb illusztrációt, mint a diákok szemszögéből készült képsorozatot.   

- Ezt az egyedi, ízig-vérig abonyi anekdotát a humoros, szerethető oldaláról próbáltuk megközelíteni. Bízom benne, hogy a helyi emberek is így viszonyulnak majd hozzá - mondja Bella néni, a könyv ötletgazdája. - A tanulók által készített rajzok eredetileg díszletként szolgáltak volna az idei Tó Partyn, de praktikusabbnak tűnt az a megoldás, hogy a készülő könyvben illusztrációként használjuk fel őket. Bár mesekönyv lett belőle, úgy gondolom, hogy mégsem az. Egy olyan kiadvány született, amelyet a mi korosztályunk is szívesen forgat a kezében - tekint a lapokra.


A helytörténeti műnek is beillő könyv a főzőverseny kulturális programja keretében debütált, melyet alkotói mutattak be a közönségnek. A kiadvány pozitív fogadtatását mutatja, hogy már a helyszínen nagyon sokan igényeltek belőle.

A Lőrinc gazda és az abonyi tarka borjú történetét elbeszélő, keménykötésű könyv a Nagyabonyi Színkör gondozásában jelent meg, mely 1950,-Ft-ért vásárolható meg a Vanda Játékboltban.

Szerző: Darányi Erika
Abony.hu fotó: Szilágyi Tamás