Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2008 november 05 szerda - 12:49:36     Városi rendezvények      Hozzászólás0


A Gyöngyszemek Óvodája nevelőtestülete kihasználta az iskolai őszi szünet miatt lecsökkent gyermek létszámot: 2008. október 30-án egész napos továbbképzést szerveztünk, melynek főszereplője a Magyar Népmese volt.
Tettük ezt azért is, mert az idei nevelési évünk kiemelt feladata „ A mese fejlesztő hatása a gyermeki személyiség fejlődésére. A mese szemléltetésének lehetőségei, módszerei, eszközei a nevelési folyamatban.” A Hagyományok Házából hívtunk előadókat Várkonyi Tekla és Agócs Gergő személyében. Mindketten a magyar népi hagyományokkal foglalkoznak.

Tartottunk attól, hogy fárasztó lesz reggel 9-től délután 5 óráig előadásokat hallgatni, még akkor is, ha ennyire fontosnak érezzük a mesék, a mesélés szerepét munkánkban. Szerencsére ez nem így történt. Már az elméleti előadások is nagyon felkeltették, lekötötték a figyelmünket, és az ezekhez kapcsolódó gyakorlatok tették igazán jó hangulatúvá az egész napot. Mivel Agócs Gergő mesélni is tud, a nap zárásaként mi is kértünk tőle egy felnőtteknek szóló mesét. Valamikor a magyar népmeséket hagyományosan a felnőttek hallgatták, amikor még élő, eleven hagyományként élt ez a szokás. El is mesélte nekünk Zsíros Bujdos Balázs történetét, mely meséből a legkedvesebb hasonlat számomra a következő: „Olyan sötét volt, mint amikor az alagútban korommal vakolják a négerek a szekrény belsejét napszemüvegben.”Örülünk, hogy óvodánk költségvetése lehetővé tette számunkra egy ilyen hasznos és emlékezetes továbbképzés megvásárlását.
Szeretnénk ha ilyen alkalmakra a jövőben is lenne lehetőségünk.

Major Sándorné
vezető óvónő