Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 április 21 péntek - 09:45:25     Akikre büszkék vagyunk      Hozzászólás0

szabados_monika_szabados_ildiko_szakma_sztar_fesztival_abony_abony.hu_2017.jpgSzabados Mónika pincérként, húga Szabados Ildikó cukrász tanulóként méreti meg magát a rangos, országos versenyen.
 
Mónika a 2015/2016-os tanévben a szolnoki "KERÓ" tanulójaként 1. helyen végzett a Szakma Sztár Fesztiválon vendéglátásszervező-vendéglős szakmában, majd a Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntőjén bizonyíthatott felszolgálóként. Az elmúlt években megnyerte az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt, kiváló eredményekkel tért haza a Tatai Farsang Kupáról és a szolnoki Pelikán Kupáról is. Idén márciusban pincér kategóriában indult a Wordskills Abu Dhabi 2017 Magyar Nemzeti Válogatóversenyén, és bekerült a SkillsHungary verseny 4 döntőse közé. Tehát, ami már biztos, hogy korosztályában, hazánk 4 legjobb pincére között tarthatjuk számon az abonyi Szabados Mónikát! 

A Szakma Sztár Fesztivált a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezi meg minden évben. Az idén már 10. jubileumát ünneplő versenyt 2017. április 24-26. között tartják Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban. A háromnapos fesztivál keretein belül rendezik meg számukra a döntőt, ahonnan már csak 1 versenyző juthat tovább, és nyeri el a lehetőséget, hogy szakmájában Magyarországot képviselhesse 2017 októberében Abu Dhabiban, a „Worldskills”-en, a „Szakmák olimpiájának” keresztelt világversenyen.
 
szabados_monika_szakma_sztar_fesztival_skillshungary_wordskills_pincer_abony_abony.hu_2017.jpg
 
 
 
A 21 éves Mónika a szolnoki Garden Hotelben dolgozik főállásban, mellette pedig a Pallasz Athéné Egyetem turizmus-vendéglátás szakának levelezős hallgatója. A neves megmérettetésen a hotel szponzorálásával indul, de segítséget kapott a feladatokra való felkészülésben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakembereitől is. 
 
 
 
 

szabados_ildiko_szakma_sztar_fesztival_cukrasz_abony_abony.hu_2017.jpgHúga Szabados Ildikó, a szolnoki "KERÓ" tanulója a Szakma Kiváló Tanulója verseny keretében jutott be az országos döntőbe, ahol 7 pályatársával kell megküzdenie a Cukrász Szakma Kiváló Tanulója címért a Szakma Sztár Fesztiválon. A felkészüléshez óriási segítséget és támogatást kapott a szolnoki Marcipán Cukrászdától, és tanulófelelősétől, Kis Zoltántól. A 17 éves Ildikót már most az ország 8 legjobb cukrász tanulója között üdvözölhetjük.
 
 
Szorítsunk együtt a Szabados testvérpárnak 2017. április 24-26. között, hogy Mónika pincérként, Ildikó pedig cukrász tanulóként megszerezhesse a számukra legideálisabb helyezést! Már most nagyon büszkék vagyunk rájuk!
 
A cikk szerzője: Darányi Erika