Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2017 április 18 kedd - 10:23:02     Városi rendezvények      Hozzászólás0
Húsvéti hangulatban az abonyi óvodák, iskolák

husveti_diszkiallitas_abony_abony.hu_2017.jpgAz Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely idén is meghirdette a húsvéti készülődéshez kapcsolódó pályázatát, melyre óvodások és alsó tagozatos diákok kézműves munkáit várták.
 
A gyerekek idén is nagy örömmel készítették a szebbnél-szebb alkotásokat a Húsvét jegyében, valamennyi iskolából és óvodából érkeztek dekorációk a felhívásra. Az egyéni és csapatmunkákon túl az óvónőket is megihlette a közeledő ünnep. Az eredményhirdetésre és a díszkiállítás megnyitására 2017. április 12-én került sor a Kultúra Háza aulájában.
 
A fotóra kattintva megelevenednek a kiállítás-megnyitó és eredményhirdetés legvidámabb pillanatai.

Eredmények:

Iskola:
I. helyezett: Gyulai 2. b o.
II. helyezett: Montágh 4. o.
III. helyezett: Somogyi 4. a o.

Iskola különdíj:
Gyulai 2. z o. és Gyulai 1. b o.

Iskola Egyéni:
I. helyezett: Ballók Villő Sára
II. helyezett: Nagy Anna Lili

Óvoda:
I. helyezett: Szivárvány óvoda, bordó csop.
II. helyezett: Gyöngyszemek óvoda, csibe csop.
III. helyezett: Szivárvány óvoda, kék csop

Óvoda különdíj:
Szivárvány óvoda, citromsárga csop. és Montágh óvoda
 
A cikk szerzője: Darányi Erika
Abony.hu fotók: Székely Szilárd