Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2016 augusztus 02 kedd - 14:14:05     Hivatali hírek      Hozzászólás0

Az abonyi Nosztalgiakórus csodálatos nyári koncertet adott 2016. július 23-án a Szent István római katolikus templomban. A koncert végeztével utánajártunk, mi újság mostanság a Nosztalgiakórus háza táján.
 
A kórus immár 14 éves. 2002-ben alakult, és a tagok az évek alatt folyamatosan változtak. Mint megtudom, a jelenlegi lelkes kórustagok a következők: Lőrincziné Lukács Krisztina, Pad Tímea, Korbély Krisztina, Lőrinczyné Lukács Orsolya, Király Borbála, Ördög Orsolya, Tóth Andrea, Matusinka Mária, Majorosné Sági Anikó, Dudinszky Mónika, Veresné Enikő, Murvai Julianna, Juhász Anikó és Reich Anikó.
 
A kórus hangversenyeinek összeállítását és a felkészítést évek óta Reich Anikó, a Gyulai Iskola énektanára vállalta fel, így volt ez a július 23-i koncertre való felkészülésnél is, így őt kérdeztük az eseményről.
 
A koncert pillanatait a képre kattintva tekintheti meg.

- Külön nagy öröm volt, hogy a zongorakíséretet Hévizi Györgyi vállalta, aki kedves ismerősként tért vissza Abonyba. Nem kis áldozatot kellett hozniuk a tagoknak ahhoz, hogy ezeket a nehéz kórusműveket megtanulják: hónapok óta, heti két próbát kellett összeegyeztetni a munka és a család mellett. De mint már annyiszor, a cél érdekében nagyon összetartó tud lenni a kórus – tájékoztatott Reich Anikó
 
A zongora mögött a Nosztalgiakórus kísérője, Hévizi Györgyi  
 
- A gyönyörű helyszín segítette a művek kiválasztását: a koncert első felében egyházi műveket, a második felében már világias témájú, de a zeneirodalom csodálatos műveiből válogatott dalokat szólaltatott meg a kórus. A koncert különlegessége volt, hogy mind az egyházi, mind az angol nyelvű művek szövegét lefordították, melyet Miskolcziné Sipos Tünde tolmácsolt a közönségnek, segítve ezzel a könnyebb megértést, befogadást. A műsorvezető Miskolcziné Sipos Tünde volt. Két kórustag hangszeres muzsikával is megörvendeztette a közönséget: Majorosné Sági Anikó-kántor orgonán és Király Borbála-a Somogyi Iskola ének tanára pedig fuvolán adtak elő Bach és Vivaldi műveket – mondta Reich Anikó az abony.hu-nak.
 
 A cél érdekében nagyon összetartó a kórus
 
A kórustagok fontosnak tartják, hogy időről-időre megmutassák tudásukat egy-egy hangversenyen, örömet szerezzenek a közönségnek énekükkel. Számos városi és Abonyon kívüli rendezvényen, koncerten felléptek már komoly és könnyedebb műfajú művekkel is. Elérkezettnek látják az időt, hogy a jövőben kórusversenyen, minősítő hangversenyen mérettessék meg magukat. Sok sikert kívánunk hozzá!
 
A Nosztalgiakórus megalakulását követően Bukor Erzsébet lett a kórus vezetője, karnagya, akivel számtalan fellépésre eljutottak, a határon innen és túl. Több ízben kaptak felkérést esküvőkre, városi rendezvényekre is.

Beszámolt: Darányi Erika
Fotó: Szilágyi Tamás