Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2016 március 21 hétfő - 15:40:17     Hivatali hírek      Hozzászólás0

Abony Város Képviselő-testülete 2014. november 27-i ülésén döntött az egyes helyi adófizetési kötelezettségek módosításáról, melyek 2016. január 1-jétől léptek hatályba. A 2015. évben tehát nem változott a helyi adók mértéke, a változás 2016. évtől lépett érvénybe.
 
Az Abonyi Polgármesteri Hivatal Adóhatósága postai úton megküldte a lakosság számára a helyi adók megfizetésére vonatkozó határozatokat, értesítőket, a készpénzátutalási megbízásokat (csekk) és a lenti tájékoztatót az Abony város illetékességi területén bevezetett helyi adókról.

A helyi adók mértéke 2016. évben:
 
- A helyi iparűzési adó mértéke az adóalap 2%-a,
 
- A magánszemélyek kommunális adójának mértéke:
- Lakáscélú építmények esetén: 8.000 Ft/év
- Beépítetlen belterületi ingatlan esetén: 6.000 Ft/év
- Lakásbérleti jogviszony esetén: 10.000 Ft/év
- Üzlet, műhely, garázs, zártkerti építmény esetén: 3.000 Ft/év  
 
- Az építményadó mértéke változatlanul 800 Ft/m2, amelyet az üzletszerű gazdasági tevékenység végzésére szolgáló építmények hasznos alapterülete után kell megfizetni.
 
A kommunális adó vonatkozásában 2016. évben adómérték változás történt, ezért a 2016. január 01. napjától kezdődő adókötelezettség külön határozatban került előírásra, amelyhez mellékelten  megküldésre került a tárgyév első félévi kommunális adóról szóló készpénzátutalási megbízás (csekk).
 
Minden más esetekben az értesítőn szereplő gépjárműadót szíveskedjenek befizetni.
 
Fizetési lehetőségek:
- Az értesítőn szereplő összegeket a mellékelt készpénzátutalási megbízáson befizetni, vagy az
- adónem mellett található számlaszámra utalni szíveskedjen a közlemény rovatban a fenti mutató feltüntetésével.

Az adó késedelmes megfizetése esetén az esedékesség napjától a fizetendő adó összege után késedelmi pótlékot is köteles fizetni. A késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része.

A fizetési kötelezettséget a pénzforgalmi számlanyitására kötelezett adózónak belföldi pénzforgalmi számlájáról történő átutalással kell teljesítenie, míg más adózónak belföldi fizetési számlájukról átutalással vagy készpénz-átutalási megbízással (csekken) kell teljesítenie.
 
Fizetési határidő:
Ha az adófizetési kötelezettségről az adózó mind kommunális adó, mind gépjárműadó tekintetében határozatban értesül, abban az esetben a fizetési határidő a határozat jogerőre emelkedésétől (kézhezvételtől számított 15 nap) számított 15 nap.

Minden más esetben a számlaegyenleg értesítőn szereplő dátum a fizetési határidő.

Adóügyével kapcsolatban tájékoztatást kérhet az Abonyi Polgármesteri Hivatal fszt. 10-11-es számú helyiségében ügyfélfogadási időben vagy az 53/360-135 telefonszámon.

Ügyfélfogadási idő: Hétfő: 13:00- 18:00 Szerda: 08:00-16:00 Péntek: 08:00-12:00