Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2016 február 07 vasárnap - 19:40:17     Kulturális hírek      Hozzászólás0

Idén is megrendezte hagyományos Évköszöntő Hangversenyét az Abonyi Fúvószenekari Egyesület a Gyulai iskola aulájában. A január 30-i zenei program felölelte a fúvósirodalom valamennyi műfaját: a koncertindulóktól, a fúvószenekari műveken keresztül, a könnyed, szórakoztató dallamokig. Az Arany diplomás koncertfúvósok zenei bevezetőjében, Erkel, Verdi, Dvorák és Brahms népszerű, klasszikus darabjaiból kaptunk ízelítőt. A program második részében a mazsorett szekció következett. A nagy létszámú utánpótlás csapat „kis mazsik”, id. Johann Strauss Radetzky indulójával és egy hagyományos magyar történelmi indulóra – Stricl József: IV. Honvéd kerület indulója- készült koreográfiával mutatkozott be. Majd a nagy lányok produkciója és a tüzes- pattogó ritmusú zene, már-már igazi latin forgatagot varázsolt a késő januári estébe. A koreográfiák és a mazsorettek felkészítése Gulykáné Gál Erzsébet munkája, az est zenei vezetője Varga Gábor karmester volt. Köszönjük, remek élmény volt a teltházas hangverseny. A 2016-os évre további jó munkát és sok sikert kívánunk az Abonyi Fúvószenekari Egyesületnek.
 
Az Abonyi Fúvószenekari Egyesület köszöni Abony Város Önkormányzata, a Taverna Pizzéria és Söröző, a Cultur Café, valamint a Háry Söröző támogatását.
 
Cikk: Darányi Erika
Fotó: Polyák Attila