Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2016 január 28 csütörtök - 13:20:46     közbiztonsági hírek      Hozzászólás0
A Rendőrség vigyáz Önre és értékeire! Ön is megtesz mindent ennek érdekében?

Az időskorúak sérelmére elkövetett jogsértések során az elkövetők azt használják ki, hogy az idősek jószívűek, olykor hiszékenyek is, a figyelmük könnyen elterelhető, és gyakran élnek egyedül. Hasonló esetben kérjük, vegyék figyelembe, hogy a biztonságuk nagymértékben növelhető megfelelő óvatossággal és körültekintéssel! 

A „trükkös lopásokról”: Mindennapjaink jelenségévé vált az a fajta bűnelkövetési módszer, amikor időskorúak lakóhelyén megjelennek idegenek, majd különféle hihetőnek tűnő magyarázatokkal, kéréssekkel bejutnak a lakásukba és a tulajdonos figyelmét elterelve elemelik étékeiket. 

A bűnelkövetők módszerének lényege: Valamilyen ürüggyel juss be az idős házába! Ha bejutottál érd el, hogy az idős ember elővegye pénztárcáját és pénzét a rejtekhelyéről! Tereld el a figyelmét és szabadítsd meg az értékeitől! Ezt nevezzük trükkös lopásnak! 

A trükköző mottója: „Ismerd meg a rejtekhelyet, ahonnan az értéket elviheted! Tereld el a figyelmet és cselekedj gyorsan”. 

A trükköző módszere: Veszek bármit, hoztam visszatérítést, ajándékot bárhonnan, egyet kérek, hogy adjon vissza a 20 ezresből és adjon egy pohár vizet. Én addig az elővett, vagy a rejtekhelyre visszatett pénzt megszerzem. 

Óvakodjunk az idegenektől, és ne engedjük be őket lakásunkba! Ha beengedjük, mindig legyen velünk egy szomszéd, egy rokon. Amennyiben a hívatlan vendég már akaratuk ellenére belépett otthonukba, ne hagyják egy pillanatra sem felügyelet nélkül. Amennyiben kellő körültekintéssel lépnek fel, meghátrál, és távozni fog. A „vendégtől” mindig kérdezzék meg a nevét, írják fel a gépkocsija rendszámával együtt. Tudjuk, hogy ez nehéz, de segíthet a szomszéd, a rokon. 

Mit tegyen, ha idegen érkezik? 
Idegent lehetőleg ne engedjen be a lakásába! Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor soha ne hagyja őt egyedül egyetlen pillanatra sem! Az Önhöz becsöngető idegenekkel kapcsolatban mindig legyen óvatos! Előfordul, hogy hivatalos vagy hasonló személynek (közmű szolgáltató, postás, újságos, szerelő, díjbeszedő, mérőóra-leolvasó) adják ki magukat csalók, vagy házaló árusként, tüzelőfa árusként, bajba jutott személyként segítséget kérve próbálnak bejutni a lakásokba! A közmű szolgáltatók soha nem küldenek vissza készpénzt!!! Idegen kérésére ne váltson pénzt, és legyen óvatos! Hívja vissza olyan időpontra, amikor hozzátartozója, vagy szomszédja is jelen tud lenni! 

További bűnmegelőzési tanácsok: Ismerje meg szomszédait és kölcsönösen figyeljenek egymásra, a ház, az utca és a környék biztonságára! Ha jól ismeri az Ön mellett lakókat, kérje meg őket, ha elutazik, hogy ügyeljenek a lakására, ürítsék a postaládáját! 
Használják ki a közösség erejét a biztonságuk növelése érdekében!
 
Örök klasszikus trükkös csalás az úgynevezett „unokázós” módszer:  
„Az idős Zsuzsa néninek csörög a telefonja, melyre válaszol. Zsuzsa néni gyanútlanul felveszi a készüléket, az alábbihoz hasonló párbeszéd folyik le: 
 
Idegen: Szia nagyi, én vagyok az! 
Zsuzsa néni: Kicsoda? Nem értettem! 
Idegen: Hát én vagyok az, nagyi! 
Zsuzsa néni: Te vagy az, Pisti? 
Idegen: Igen nagyi, én vagyok az, Pisti! Balesetet szenvedtem, itt állok az út szélén, a semmi közepén. Az autóm teljesen összetört, meg engem is kórházba kell szállítani, mert vérzik a fejem. El kéne szállíttatni a kocsit, nehogy ellopják, de nálam csak kártya van. Az autómentőnél viszont készpénzben kell fizetni. Azt mondják, olyan 100.000 forint lesz. Tudnál kölcsönadni? A barátom épp errefele dolgozik, úgyhogy ha odaadod neki, elhozza nekem a pénzt. 
Zsuzsa néni: Jaj, persze, kicsikém! De ne menjek inkább én érted? 
Idegen: Nem kell, a barátom, Sanyi, már úton van feléd, ő erre jön! Ne költs feleslegesen utazásra! Ha valamit tudok, szólok! Mi a pontos címed, hogy oda tudjam irányítani hozzád? 
 
Rövid idő múlva csöngetnek az ajtóban, addigra Zsuzsa néni összeszedte a kért összeget, ismerve a kórházi ellátás menetét, talán egy kicsivel többet is összekészít a szeretett unokának. Az ajtóban már vár az ismeretlen férfi, akinek a lelkére bízza az aggódó nagyszülő, hogy vigyázzon a pici unokájára és a pénzre, és meghagyja neki, hogy Pisti hívja őt azonnal, ahogy tudni valamit! 
 
Néhány óra vagy nap múlva Zsuzsa néni felhívja Pistit, hogy jobban érzi-e magát? Ekkor derül ki, hogy se Pistinek, se az autójának nincs semmi baja, élnek és virulnak. Ekkor ébrednek rá, hogy az egész telefonbeszélgetés átverés volt. Esetleg megkísérlik visszakeresni, visszahívni a telefonszámot, melyről a csalók telefonáltak, de addigra ők már minden nyomot eltüntettek.” 

Hasonló esetben mindig győződjenek meg a történet valósságáról, hívják fel rokonukat, hozzátartozójukat! Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna: 
A „rajtakapott” elkövető nagy veszélyt jelent!!! Ne akarjanak akciófilmek hőseihez hasonlóan ellenállni, mert az a testi épségükbe, esetleg az életükbe kerülhet. Segítsék munkánkat és a lehető legtöbb információt /személyleírás, távozás iránya, használt jármű stb/ jegyezzék fel az elkövetőről! 
Ha ismeretlen, gyanús személyeket, autót lát többször elhaladni a környéken, jegyezze fel a rendszámát vagy típusát, ismertetőjelét, vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal, vagy hívja azonnal ingyenesen hívható telefonszámainkat (107, 112)! Segítsék munkánkat, vigyázzanak magukra és értékeikre! 

Ceglédi Rendőrkapitányság 
Bűnügyi Osztály