Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2015 november 10 kedd - 06:52:10     közbiztonsági hírek      Hozzászólás0

Ősszel és télen a közlekedési balesetek bekövetkezésében jellemzően szerepet játszik, hogy a járművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Kijelenthető, hogy a közúti közlekedésben az októbertől februárig tartó időszak kezdetén a száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet igényel. Az év végéhez közeledve egyre inkább a csapadékos (esős, havas) időjárás lesz a jellemző és ilyenkor a közlekedés legfőbb színterein, az utakon az aktuális időjárási viszonyok nem éppen optimális feltételeket teremtenek. A legtöbb problémát a csapadéktól csúszós út okozza, mely mellé társulnak többek között a fagy, a köd, és az általánosságban jellemző romló látási viszonyok. Az év ezen időszakaiban a járművezetők felelőssége, hogy közlekedésük során a többi közlekedő részére láthatóak legyenek, illetve hogy megfelelően felismerjék a körülöttük történő közlekedési szituációkat. Mindezek érdekében szükséges a járművek őszi-téli felkészítése, valamint a járművezetők megfelelő látása. Az őszi-téli átállással kapcsolatos felkészülés már időszerű, melynek keretében fontos a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer, és az ablaktörlők ellenőrzése, azonban az év végéhez közeledve egyre gyakrabban lesz szükség a jégkaparóra, a jégoldó sprayre is, az ablakmosó folyadékok pótlására, de a páramentesítők használata is előtérbe kerül. Mindezek a gépkocsiknak ugyan nem kötelező tartozékai, de az őszi-téli közlekedésnek annál fontosabb kellékei.

Fontos továbbá, hogy az ablakok bepárásodásának megelőzését, megszüntetését ablaknyitással, megfelelő fűtéssel, és száraz törlőruhák használatával elősegíthetjük. Külföldi utazást megelőzően mindig tájékozódjunk, hogy az érintett és a célállomás szerinti országban vezettek-e be az időjárási körülmények miatt valamilyen korlátozást, pl. a téli gumi, vagy éppen a hólánc kötelező használatát. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a nagyobb követési távolság megtartását és azt, hogy a szokásosnál lassabban vezessünk. Elsősorban a kezdő járművezetőknek és azoknak, akik a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni így friss vezetői engedéllyel rendelkeznek, érdemes „gyakorolni” egy kicsit a forgalommentes utakon vagy vezetéstechnikai pályák szolgáltatásait igénybe venni.Az előttünk álló pár hónapban kérjük a közlekedőket, hogy az alábbiakra is kiemelt figyelemmel legyenek:- figyeljünk a gyalogosokra, mivel egy váratlan pillanatban az úttestre, a jármű elé kerülhetnek, és a csúszós úton a féktávolság is megnő,- hosszabb utazáskor szükség lehet takarókra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra,- tájékozódjanak az Útinformnál és a különböző hírportálokon, internetes weboldalakon a várható út,- és időjárási viszonyokról,- a fényvisszaverő anyagokkal felszerelt ruházat sokszor életet menthet,- a fényvisszaverő mellény (ruháztat) viselése a KRESZ által előírt esetekben kötelező, de javasolt a gyalogosok és a kerékpárosok részére annak viselése egyéb esetekben is,- javasoljuk, hogy lehetőleg a gépjárművek vezetőinek, utasainak megfelelő számú fényvisszaverő mellény (ruházat) álljon rendelkezésre a járműben, ugyanis adódhatnak olyan esetek, amikor a járműből kiszállva a láthatósági mellény használata kötelező.

A biztonságos közlekedés alapfeltétele, a külső információk megszerzése, a közlekedés során az ezen információk alapján hozott döntések meghozatala, ezáltal a külső körülményekre való megfelelő reagálás. Ezzel kapcsolatosan a tapasztalatok azt mutatják, hogy a járművezetők nem fordítanak kellő figyelmet látásuk fontosságára, így a látásellenőrzések mindenki számára ajánlottak. Erre október és november hónapokban számos ingyenes lehetőség nyílik országszerte.

Ismételten felhívjuk a közlekedők figyelmét az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) által 2015. október 1-től december 10-ig meghirdetett „Látni és látszani” elnevezésű kampányára, melynek keretében a gépjárművezetők ellenőriztethetik látásukat és átvizsgáltathatják gépkocsijukat, mindezt térítésmentesen. A kampányba szakszervizek és optikusok kerültek bevonásra az ország különböző részein. Bővebb információ a www.latnieslatszani.hu weboldalon található. Ajánljuk mindenki figyelmébe, hogy aki eddig nem élt a felajánlott térítésmentes szolgáltatásokkal, vegye igénybe szakember segítségét.

A Rendőrség 2015. november 1-től december 10-ig országos szinten ellenőrizni fogja a járművek világítására vonatkozó szabályok megtartását, kiemelt figyelemmel lesznek a kerékpárok kötelező felszereléseinek meglétére, de a KRESZ-ben meghatározott fényvisszaverő mellény (ruházat) viselésére is. Aki ezen rendelkezéseknek nem tesz eleget, azzal szemben az intézkedő rendőr figyelmeztetéssel, helyszíni bírság kiszabásával, vagy feljelentéssel élhet. A kampány keretében a jármű, illetve látásellenőrzéseken megjelentek részére a szervizek, illetve az optikák tanúsítványt adnak át, mely igazolja, hogy a szolgáltatást igénybe vette. A kapott tanúsítványt az említett ellenőrzési időszak alatt mindenki tartsa magánál közlekedése során, mert azt a közúti ellenőrzés alkalmával az intézkedő rendőrnek átadhatja. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy nem követ el szabályszegést a járművezető, ha nem tartja meg pl. a jármű világítására vonatkozó rendelkezéseket. A tanúsítvány az elkövetés alól nem mentesíthet, de esetlegesen egy szankció alkalmazásakor a hatósági mérlegelés alapja lehet. 
 
Forrás: http://www.baleset-megelozes.eu/cikk.php?id=1044