Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2015 szeptember 01 kedd - 18:38:12     Városi rendezvények      Hozzászólás0

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága 2015. szeptember 1-jén az abonyi Somogyi Imre Általános Iskolában tartotta ünnepélyes tanévnyitó ünnepségét.
 
A 2015/2016. tanévet megnyitó ünnepségen jelen volt Gulyás Pál r. alezredes, az Abonyi Rendőrőrs parancsnoka, Dr. Ménkű Szilvia r. alezredes a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője, Vetró-Takács Anna r. százados, a megyei Bűnmegelőzési Osztály osztályvezető-helyettese, valamint Dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke és Kapás Béla r. törzszászlós iskolarendőr. Az eseményen részt vett Romhányiné dr. Balogh Edit polgármester asszony, valamint a ceglédi tankerület képviseletében Schleisz-Bognár Péter is.
 
A galéria a képre kattintva tekinthető meg. Fotó: Borsányi János

Kazinczyné Juhász Ildikó igazgató asszony köszöntőjében ismertette az iskolában zajló közlekedésre nevelő munka eredményeit és kitért annak előnyeire, valamint arra is, hogy mennyire fontosnak tartja az iskola és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága között fennálló jó és eredményes munkakapcsolatot.
 
Dr. Ménkű Szilvia r. alezredes asszony ismertette „Az iskola rendőre” elnevezésű program fontosságát és annak preventív céljait. Az általános iskolát most kezdő kisdiákokat és szüleiket külön köszöntötte, valamint a programban rejlő lehetőségek aktív kihasználására hívta fel a megjelentek figyelmét. Ezt követően az osztályvezető asszony bemutatta az iskola rendőrét, Kapás Béla r. törzszászlós személyében.
 
Mayer Blanka 3. osztályos tanuló a szabályos közlekedésről és a közlekedés során fellelhető „táblarengetegről” szavalt, majd Gócsa Lili, Mucsányi Bendegúz és Gazsovics Nóra is verselt. Ezt követően a rendőrség és a polgárőrség munkatársai az elsősök részére közlekedésbiztonsággal kapcsolatos ajándékcsomagokat adtak át.
 
A tanévnyitó keretében a rendőrök a gyermekekkel közösen hívták fel az iskola közelében közlekedők figyelmét a szabályos közlekedés fontosságára, az iskolakezdés kapcsán megváltozott közlekedési körülményekre, az oktatási intézmények környezetében megnövekvő gyalogos- és jármű forgalomra.
 
Forrás: Police.hu
Kiegészítette: Darányi Erika