Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2015 augusztus 20 csütörtök - 10:39:12     Akikre büszkék vagyunk      Hozzászólás0

Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete Z-150/2015. (VI.25.) számú határozatával döntött az „Abony Város Díszpolgára” cím adományozásáról. Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete még 2015. február 26-i ülésén határozott arról, hogy a díszpolgári címeket minden évben a legnagyobb állami ünnepünkön, augusztus 20-án adja át a Polgármester. Korábban ezt a címet a decemberi, ünnepi képviselő-testületi ülésen adták át.
 
Az „Abony Város Díszpolgára” cím alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 22/1995. (XI. 07.) számú önkormányzati rendelet értelmében: „Abony Város Díszpolgára cím annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki Abony Városa érdekében kifejtett kiemelkedő jelentőségű tevékenységével vagy egész életművével olyan általános elismerést szerzett, amely egyértelműen hozzájárult a település fejlődéséhez, értékei megóvásához, polgárai életkörülményeinek javulásához, a város jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató ember magatartása miatt egyébként személye vagy annak emléke köztiszteletben áll.” Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. évben „Abony Város Díszpolgára” címet adományoz dr. Gajdos István Józsefnek és Zalán-Lipák Tibornak.

Az augusztus 20-i városi ünnepség keretein belül Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony és dr. Balogh Pál jegyző úr adták át a díszpolgári címeket a Kultúra Házában. Városunk polgármestere köszöntötte a díszpolgári címre jelölt személyeket. Elmondta, hogy dr. Gajdos István József volt az első szabadon választott polgármester, Abony város első polgármestere, aki 16 évig látta el ezt a tisztséget, majd köszöntötte Zalán-Lipák Tibor József Attila díjas költőnket. Ezt követően átadták a díszpolgári címmel együtt járó díszoklevelet és a város címerével ékesített aranygyűrűt.
 
Az alábbiakban dr. Gajdos István József „Abony Város Díszpolgára” méltatását olvashatják:
dr. Gajdos István József 1954. december 8-án született Salgótarjánban. A Zeneművészeti Főiskolán, illetve a Jogi Egyetemen végezte tanulmányait. Jelenleg az abonyi Bihari János Zeneiskola trombita tanára. Az intézményben kimagasló szakmai munkáját már 30 éve végzi. Pályafutása során szinte kivétel nélkül minden országos trombita versenyen szerepelt növendéke a zalaegerszegi döntőben. Zenei pályára több növendéket készített fel. Egyik legkiválóbb tanítványa Tarkó Tamás, az EWALD Quintett trombitása, aki Liszt-díjjal kitüntetett kiváló művész. Az elmúlt években, illetve a jelen, 2015-ös tanévben is több pályaválasztás elé került növendéke került a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába. Tanítványai rendszeresen versenygyőztesek, a zeneiskolai országos szakmai megmérettetéseken kiváló eredményekkel növeli az intézmény jó hírét. Munkájának elismeréseként kitüntették a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével, Miniszteri Elismerő Oklevéllel, és 3. fokozatú Honvédelemért Kitüntető Címmel. dr. Gajdos István a rendszerváltás utáni időkben lett Abony város első polgármestere. 16 évig töltötte be ezt a posztot. Munkájával, kiemelkedő jelentőségű tevékenységével általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a település fejlődéséhez, értékei megóvásához, polgári körülményeinek javulásához, a város jó hírnevének öregbítéséhez. Köztiszteletben álló személyiség, aki méltán vívta ki az abonyi emberek szeretetét. Abony Város Képviselő-testülete dr. Gajdos István Józsefet kimagasló szakmai munkája miatt a 2015-ös évben Abony Város Díszpolgárává választja.
 
dr. Gajdos István József a díj átvételét követően elmondta, hogy ez a mai ünnepi alkalom nagyszerű lehetőség, hogy köszönetet mondjon mindenkinek, aki a felsorolt dolgokban részt vett. Megköszönte a szülőknek, akik bíztak benne, és rábízták gyerekeiket, az abonyi polgároknak, akik többször megválasztották polgármesternek, ezáltal lehetővé tették, hogy ezeket a munkákat elvégezhesse, és kollégáinak, akik segítették. Őszinte elismeréssel beszélt Bakosné Kocsi Juditról, aki rendületlenül mindig felterjesztette erre a címre. Végül, de nem utolsó sorban a Képviselő-testület tagjainak is megköszönte, hogy bizalmat szavaztak neki.
 
Az alábbiakban Zalán-Lipák Tibor „Abony Város Díszpolgára” méltatását olvashatják: Zalán-Lipák Tibor 1954-ben született Szolnokon, gyermekkorát Abonyban töltötte. Itt élt családjával, sok emlékképe fűződik ide. Iskoláit Abonyban, Nagykőrösön és Szegeden végezte. 1972–1978 között magyar–orosz szakon szerzett diplomát a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. Az egyetemi évek után Pestre költözött. 1979-ben látott napvilágot az Arctalan nemzedék című esszéje, amellyel széles körű ismertséget szerzett. Több iskolában is tanított. Drámatörténeti, drámaelméleti és dramaturgiai órákat adott a Théba Művészeti Akadémián, illetve a Színház- és Film Intézetben. Éveken keresztül kurzust vezetett az egri Eszterházy Főiskolán, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, illetve a békéscsabai Színitanházban. A tanítás mellett folyamatosan írt verseket, drámákat, regényeket, dolgozott segédszerkesztőként, rovatvezetőként, művészeti vezetőként, dramaturgként, színdarabíróként. 1989 óta szerzőtársa (dalszövegírója) Huzella Péternek, akivel három közös hanghordozót jelentettek meg és – többek között a Merlin, a Kolibri, valamint a szombathelyi Weöres Sándor színházakkal – több sikeres gyermekprodukciót is létrehoztak. Számos publikációját olvashatjuk, drámáit, meséit folyamatosan játsszák színpadi és bábszínházi előadásokon szerte az országban és határainkon túl is. Időről időre fölhangoznak hangjátékai a rádiókban. 2012 júniusában debütált első magyarországi rendezésével. Irodalmi munkásságának fontos része a tehetségek felfedezése, gondozása, jóllehet – saját vallomása és interjúkban visszakövethető kijelentései szerint – visszavonultan alkot, és nem tartozik sem politikai, sem szakmai, sem szervezeti érdekszövetségekhez. Munkájának elismeréséért többek között József Attila, Szép Ernő, Látó-nívódíjban, Artisjus irodalmi díjban részesült, valamint 2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje és 2015-ben a Magyarország Babérkoszorúja állami kitüntetést. Zalán-Lipák Tibor jelenleg Budapesten él családjával. Gyakran jön Abonyba édesanyjához, illetve elfoglaltsága ellenére több alkalommal adott műsort a volt Városi Könyvtárban, illetve számos alkalommal elvállalta a József Attila Szavalóverseny és a Városi mese, illetve versmondó verseny zsűri elnöki tisztjét is. Abony Város Képviselő-testülete Zalán-Lipák Tibort az országos elismertséget és tiszteletet kivívott költőt a 2015-ös évben Abony Város Díszpolgárává választja.

Zalán-Lipák Tibor a díj átvételét követően megköszönte a város bizalmát, és reményét fejezte ki, hogy méltó lesz rá, valamint családja támogatását is köszönte.
 
Abony Város Önkormányzata nevében szívből gratulálunk dr. Gajdos István Józsefnek és Zalán-Lipák Tibornak!
 
Darányi Erika