Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2015 augusztus 17 hétfő - 22:04:34     Városi rendezvények      Hozzászólás0

2015. augusztus 15-én délelőtt az Abonyi Fúvószenekari Egyesület Tér-Zene-Tánc elnevezésű rendezvénysorozatuk keretében belül hangulatos térzenével szórakoztatta a lakosságot Abony város főterén. Az egyesület köszöni a Culture CAFE támogatását. Este sok érdeklődő látogatott ki az abonyi Mikes-tóhoz a Művelődési Ház által, a Nyári Zenés Esték programsorozat keretében meghirdetett I. Tó partyra. A Művelődési Ház vízi lámpionok készítésére buzdította a lakosságot, melyeket a tó vizére engedtek, ezzel még látványosabbá tették a rendezvényt. A legszebb vízi lámpionokat díjazták. Műsort adott az Abonyi Fúvószenekari Egyesület, majd a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Szimfonik Harsona Együttese. Az Abonyi Fúvószenekari Egyesület különleges vendége volt az abonyi születésű Szabó Rozália, a Sächsischen Staatskapelle Dresden szóló fuvolistája.

Rozália a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskolában kezdte tanulmányait, közben a Bihari János Zeneiskola növendékeként fuvolázni tanult Vargáné Korchma Fruzsina tanárnőtől.   

Még több információ Szabó Rozáliáról: Szabó Rozália Abonyban született és 7 évesen kezdett el fuvolázni. Érettségi után a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián Kovács Lórántnál és Bálint Jánosnál tanult, majd Stuttgartban Jean Claude Gérard tanítványaként zárta tanulmányait a Zene és Színművészeti Főiskolán. A nemzetközi pódiumra való termettségét már főiskolai tanulmányai alatt is számtalanszor bizonyította. 1998-ban a párizsi Jean Pierre Rampal nemzetközi versenyen, majd 2000-ben a müncheni ARD versenyen ért el második helyezést. Szabó Rozália nagyon kedvelt és népszerű szólista, melyet különleges repertoárjával ért el. Fellépett a Bayerische Radio Symphonikus zenekerral és a Sächsischen Staatskapelle Drezden zenekarral, akikkel 2007-ben André Jolivets Fuvolakoncertet adtak elő az operában. 2008 októberében a Mozart-Zyklus keretében a Villa Hügelben, Essen városában Wolfgang Amadeus Mozart Fuvolakoncerten volt hallható. Szabó Rozália 2002 óta a drezdai városi zenekar szólistája. Zenei fesztiválokon is számtalanszor hallhatjuk, úgy mint Kemptenben, a Classix Fürstensaalban, Wolfsburgban a Movimentosban, és a St. Gallen Musikfestivalon. A kamarazene iránti elkötelezettségének előterében elsősorban a zenei fesztiválok állnak. Ilyen produkcióban szívesen vesz részt szülőhazájában, Magyarországon, Franciaországban, Oroszországban, Macedóniában és Svájcban.

Szabó Rozália életrajz forrása: ITT (szabad fordítás)

Darányi Erika