Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2015 február 12 csütörtök - 11:33:49     Közszolgáltatásokkal kapcsolatos informáxiók      Hozzászólás0

A belvízhelyzettel kapcsolatban Gáspár Csaba, az ABOKOM Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója adott hivatalos tájékoztatást a lakosság részére.   - Abonyban jelentős a belvíz megjelenése, a város teljes belső területe át van szabdalva a csatornákkal. Nincs olyan terület, ahol ne jelenne meg a belvíz. Csatornáink, átemelő rendszereink 2007 óta jelentős karbantartási munkálatokon estek át, de ezek korszerűsítésére folyamatosan áldozni kell. Örömteli, hogy a Mikes Kelemen úti rész a Mikes-tónak köszönhetően megoldódott. Ennek elkészülése jelentős mértékű problémától szabadította meg a várost, így az ABOKOMOT is. A Mikes-tó esetében is automata rendszer működik, ha kell, egy nap alatt 50 cm vízoszlopot tudunk csökkenteni belőle. A külterületi csatornákba átemelő szivattyúkon keresztül nyomjuk a vizet, de a rendszerek telítettsége miatt nem tud olyan intenzíven kifelé folyni Abonyból a víz. 

Tavaly november óta folyamatosan járjuk a belvizes területeket. Szeptembertől kezdődően jelentős mennyiségű csapadék hullott le, ezért a talajszelvény jelen állapotában teljesen telített, több csapadékot már nem tud befogadni, így megjelentek a lokális vizek a kertekben. A lakosság egy része megrémül, ha a csatornában vizet lát, pedig csak a funkcióját látja el. Teljesen urai vagyunk a helyzetnek. Az ABOKOM Nonprofit Kft. feladatkörébe a belterületen megjelenő belvíz koordinálása tartozik, és ennek a feladatnak a kft. eleget is tesz. 
 
Megállapítható, hogy Abony város belterületén normalizált a helyzet. Egy terület nincs még automata rendszerrel ellátva, ez a Szent László, Corvin és az Abonyi Lajos út mentén húzódó terület, de ennek gépiesítésére kész tervekkel rendelkezünk. Jelenleg kitelepülve, helyi szivattyúzással tartjuk kordában ezt a területet. A város többi területén nincs probléma, de ezen a területen sincs veszélyben lakóház vagy egyéb. A talajszelvény 100 %-os telítettsége okozza, hogy a pincékben víz jelenik meg. A 2010-es évhez képest a jelenlegi belvízhelyzet nem mondható veszélyesnek. A Tisza vízszintje Abonyban meghatározó szerepet tölt be, de elmondható, hogy múlt péntek óta (február 6.) a Tisza vízszintje jelentősen apadni kezdett. Ha magas a vízszintje, nem tudnak ürülni a csatornák, lassabb a lefolyás, tartósabb a belvíz fennmaradása. A Gerje-patak is apadást mutat, ezáltal a könnyebbé válik az elvezetés a tetétleni úti szennyvízteleptől. Az elvezető csatornákat folyamatosan tisztítjuk és karbantartjuk, így a náddal benőtt csatornákat is, mellyel felgyorsítható a belvíz lefolyása. A belvízzel kapcsolatos munkálatokra minden évben tervezünk összegeket a költségvetésünkben, ezért a feladatok finanszírozottak. 
 
A lakosságnak oda kellene figyelnie, hogy ne hordják a csatornába a szemetet. Valamelyik nap komplett nappali bútort találtunk, és ha ez beszorul az átereszbe, nincs olyan szerkezetű gép, ami ki tudná szedni és ez víz visszatorlódást fog okozni. Sajnos ez belterületi szakaszokon is előfordult, pl. a Mária Terézia úton is volt egy ilyen eset. Gallyakat, teletömött zsákokat gyömöszölnek az átereszbe, ezzel akadályozva a belvíz elfolyását és a szivattyú működését. Úgy gondolom, hogy ha jelentős csapadék nem áll be, két héten belül minden normalizálódni fog. Megkérjük a lakosságot, hogy figyeljék a hivatalos tájékoztatásokat és a pletykaszintű szóbeszédektől maradjanak távol.