Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
2015 február 02 hétfő - 17:16:59     közbiztonsági hírek      Hozzászólás0

Miniszteri elismerő oklevelet adományozott Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár két abonyi polgárőrnek, akik többször segítettek a lakóhelyükhöz közeli erdőben garázdálkodó fatolvajok rendőrkézre kerítésében. Juhász Pálné és Kelemen Józsefné február 2-án a miniszteri okleveleket a Földművelésügyi Minisztériumban vették át. A két polgárőr az Abony Városi Polgárőrség tagjaként rendszeresen járőrözik a városban és a közterületeken, így a közeli erdőkben is. Gyakran az éjjeli vagy a hajnali órákban is járják az erdőket, hogy a tolvajok számára ne legyen kiszámítható az ellenőrzés. Munkájuk eredményességét mutatja, hogy többször értek tetten fatolvajokat, legutóbb januárban egyszerre két csapatot kaptak el, akik éppen több mázsa fát készültek ellopni az erdőből. Ezzel a két hölgy nagymértékben hozzájárul az illegális fakivágások megakadályozásához és így a természeti környezet megóvásához, amely az Állami Földekért Felelős Államtitkárság egyik fontos célja.

Ezért Bitay Márton államtitkár a két abonyi polgárőr munkáját miniszteri kitüntetéssel ismerte el, és emellett a területileg illetékes erdészet, a NEFAG Zrt. nevében Dégi Zoltán vezérigazgató 50-50 ezer Ft pénzjutalmat ajánlott fel a polgárőröknek.   
 
Abony Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala nevében szívből gratulálunk a kitüntetéshez. Az Abony Városi Polgárőrség már több alkalommal vehetett át kitüntetést az elmúlt években, lelkiismeretes munkájuk példaértékű a bűnmegelőzésben.
 
Forrás: Földművelésügyi Minisztérium, Sajtóiroda
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM
 
- 2014. januárjában kapta az egyesületünk a Lada Níva terepjárót az „Év polgárőre” kitüntetéssel, amellyel kibővíthettük a külterületeink és erdőink védelmében nyújtott szolgálatainkat. A szolgálatok során igazi csapatmunkát alkotva tudtunk sikeres eredményeket elérni. Egyesületünk tagjai munkahellyel rendelkeznek, szabadidejüket feláldozva végezték és végzik szolgálataikat. Ezúton szeretném társaimnak megköszönni odaadó munkájukat, mert segítségük nélkül ez a kitüntetés nem valósulhatott volna meg. Sikeres tevékenységük eredményeként a minisztérium is elismerte az Abonyi Polgárőrség munkáját. – mondta el Juhász Pálné, az Abony Városi Polgárőrség vezetője az abony.hu-nak, amikor a kitüntetéssel kapcsolatban kérdeztem.
 
Darányi Erika
sajtóreferens