Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2013 február 26 kedd - 08:58:33     Hivatali hírek      Hozzászólás0

Már rövidtávon is eredményes a kormány családpolitikája  
A legfrissebb, 2012-es felmérés szerint az élveszületések
száma 2,6 százalékkal, mintegy 2 250 fővel nőtt 2011-hez képest. Korábban, az egyébként is csökkenő születésszám az MSZP-kormány családellenes intézkedésének következtében zuhanni kezdett. Ezt a tendenciát sikerült három év alatt megfordítani.  
2010-ben a szocialista kormányok családellenes politikáját az Orbán-kormány családbarát politikája váltotta fel. Intézkedéseivel az új kormány azt a biztonságot adta meg a családoknak, amely ahhoz kell, hogy sokkal több kívánt gyermek szülessen meg, mint a szocialista kormányok alatt. A hároméves GYES, a családi adókedvezmény, az otthonteremtési támogatás visszaállítása és a devizacsapdába került családok megsegítése, valamint a rezsicsökkentés eredményeként nőtt a gyermeket vállalók szociális biztonsága. Az Erzsébet Programnak köszönhetően családok ezrei nyaralhattak kedvezményesen, míg az Erzsébet-táborokban gyermekek ezrei vehettek részt nyári sporttáborokban és tehetséggondozó programokban.
Fontos, hogy a gyermekes édesanyák zökkenőmentesen térhessenek vissza a munkába. Ezt szolgálja a Munkahelyvédelmi Akcióterv, mely jelentős járulékkedvezménnyel és járulékmentességgel ösztönzi a munkaadókat, hogy gyermeknevelésből – GYES-ről és GYET-ről – visszatérő édesanyákat foglalkoztassanak.
A Családbarát Munkahely Pályázat iránti növekvő érdeklődés is azt bizonyítja, hogy a munkaadók hangsúlyt fektetnek arra, hogy édesanyákat alkalmazzanak. Ez elsősorban a Családvédelmi törvénynek, a család alkotmányos védelmének s a közmédia családbarát műsorainak, szemléletváltásának eredményeként pozitívan változás tapasztalható a közbeszédben a gyermeknevelésről és a családról. Ennek köszönhető, hogy egyre aktívabbak a családi közösségek és a családokkal foglalkozó civil szervezetek. Az Új Széchenyi Terv családi pályázatára és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet legutóbbi pályázatára is több száz szervezet nyújtott be programtervet.  

2013. február 21.
2013 február 26 kedd - 08:46:52     Hivatali hírek      Hozzászólás0

A kormány 972 millió forintot fordít a Vakok Állam Intézetének korszerűsítésére, ami lehetőséget ad a Hermina úti és a Hungária körúti épületegyüttesek teljes felújítására. Az 1916-ban és 1937-ben elkészült épületek felépítése óta ilyen méretű átalakításra és felújításra még nem került sor. A munkálatok több mint 200 bentlakó, több mint 100 bejáró látássérültnek, valamint közel 200 munkatársnak könnyíti meg a mindennapjait és teszi hatékonyabbá a munkáját. A költségvetési forrásból megvalósuló beruházás májusban kezdődhet és előreláthatólag december végéig tart.  
A most tervbe vett munkálatok célja egyrészt az épületek energiafogyasztásának drasztikus csökkentése, másrészt a munka és lakókörnyezet korszerűsítése. Ennek keretében sor kerül a komplex gépészeti modernizációra, a munka és a lakókörnyezet megújítására. Renoválják a belső tereket és közlekedők, valamint korszerűsítik a Hermina úti főépület nagykonyháját. Megújítják a közösségi tereket, cserélik a lakószobák burkolatait, akadálymentesítik és újra festik a helyiségeket és teljeskörűen hőszigetelik az épületeket.  
Az energiafogyasztás csökkentése érdekében sor kerül valamennyi épület tetőinek, illetve homlokzatainak hőszigetelésére és felújítására, valamint a régi ablakok cseréjére. A korszerűtlen, nagy fogyasztású fűtési rendszerek helyett korszerű, új rendszerek készülnek a helyi igények figyelembevételével, melyek a megújuló energia felhasználásával működő elemekkel egészülnek ki. A belső víz, csatorna és fűtési hálózat, illetve a radiátorok cseréjére is sor kerül. Az épületek teljes elektromos hálózatának felújítása során új, korszerű erős- és gyengeáramú rendszereket építenek ki. A régi világítótesteket energiatakarékos, korszerű, hosszú élettartamúak váltják fel. A belső átalakítások során a rossz állapotú vizesblokkokat nemcsak felújítják, de lehetővé válik azok átgondolt újjáépítése is, ami figyelembe veszi az itt élők speciális szempontjait. Több akadálymentes mosdó, zuhanyzó kiépítésére és víztakarékos csaptelepekkel történő felszerelésére is sor kerül.    
Ma Magyarországon több mint 80 ezer látássérült ember él és évente 4-6 ezer ember veszíti el látását. A kormány ezért kiemelt támogatást nyújt ezen a területen. Az Új Széchenyi Terv keretében 2012-ben két pályázattal összesen 2,5 Mrd Ft-ot fordított a látássérült emberek elemi és komplex rehabilitációjára. 1,3 Mrd Ft-ból valósul meg az új, országos, bentlakásos rehabilitációs központ Tatán. A beruházás célja, hogy javítsa a látássérült személyek hozzáférését az elemi és komplex rehabilitációhoz és megkönnyítse képzésüket. A projekt egyúttal lehetőséget ad a látássérültekkel foglalkozó szakemberek továbbképző központjának kialakítására is. A másik támogatásnak köszönhetően 12 megyében lesz könnyebben elérhető a felnőtt látássérült személyek elemi rehabilitációja. A kormány 1,2 Mrd forintot fordít erre a Vakok Állami Intézetén keresztül. Az Intézet ennek érdekében civil szervezeteket bevonásával hálózattá szervezi a szolgáltatást. A VÁI ennek a projektnek a keretében létrehozza az országos módszertani központot, valamint a felnőtt korú látássérültek állapotfelmérését és látásvizsgálatát biztosító központot is.    
Budapest, 2013. február 21.
2013 február 26 kedd - 08:18:11     Hivatali hírek      Hozzászólás0

Uniós támogatásból épül az abonyi Piaccsarnok és fedett piactér

Abony Város Önkormányzata uniós támogatást nyert a „Lehetőségeink Fő Tere – Abony
Város integrált településközpont fejlesztése” című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011
azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként
épül meg a Piaccsarnok és fedett piactér

A teljes sajtóközlemény itt tekintheti meg.

2013 február 21 csütörtök - 09:57:22     Hivatali hírek      Hozzászólás0

Bővült a vizsgahelyek száma  

2013. február 20. - Újabb helyszínen lehet elméleti járművezetői vizsgát tenni Budapesten és Pest megyében, februártól a Pest Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségén is számot adhatnak a jelentkezők elméleti ismereteikről. A Budapest XIV. kerületi Komócsy utca 17-19. szám alatt lévő számítógépes vizsgatermet február 20-án adta át Tarnai Richárd kormánymegbízott.
 
Célunk, hogy a Pest megyében élők minél könnyebben, minél egyszerűbben intézhessék ügyeiket – hangsúlyozta a szerdai sajtótájékoztatón Tarnai Richárd. A Pest megyei kormánymegbízott kiemelte, a most átadott elméleti vizsgahelyszínnel Pest megyében ötre, míg Budapesten háromra bővült a számítógépes vizsgát lebonyolító helyszínek száma.  
Budapest és Pest megye sajátos szerepet tölt be az ország életében. Az ország egyharmada itt él, ami szükségképpen együtt jár a nagyfokú mobilitással. A Pest megyei lakosokat a hatósági ügyintézések terén nem érheti hátrány amiatt, hogy munkavégzési helyük, iskolájuk Budapesten van, vagy lakóhelyük Budapesttel már egyébként is határos, közeli településeken. A Pest Megyei Kormányhivatal ennek az igénynek a kiszolgálása miatt döntött úgy, hogy lehetőséget biztosít székhelyén is járművezetői elméleti vizsgák letételére – mondta a mai átadón Pest megye kormánymegbízottja. Tarnai Richárd hozzátette: a Pest megyei lakosú, de Budapesten munkát vállalók, vagy éppen tanulók számára ez egyértelmű előny időben és adminisztrációban egyaránt, hiszen nem kell a mintegy egy órás vizsgák miatt esetleg szabadságot kivenni vagy iskolából egész nap hiányozni.   Külön büszkeség ez a Pest Megyei Kormányhivatal számára azért is, mert önerőből, többlet anyagi erőforrások bevonása nélkül tudta mindezt megvalósítani – nyomatékosította a kormánymegbízott.  
A bővítés eredményeképpen februártól a jogosítvány megszerzéséhez szükséges járművezetői engedélyek megszerzéséhez szükséges elméleti vizsgákat a hatóság Cegléd, Szigetszentmiklós, Pomáz, illetve Vác városokon kívül székhelyén is: Budapesten, az 1141 Budapest, Komócsy utca 17-19. szám alatti címen is biztosítja.
2013 február 21 csütörtök - 09:54:38     Hivatali hírek      Hozzászólás0

Átütemezett adótartozások

Tavaly közel 56 ezer fizetési kedvezményre irányuló kérelem érkezett az adóhatósághoz a Közép-magyarországi régióban. A NAV az esetek mintegy felében tudott segítséget nyújtani a fizetési nehézséggel küzdőknek, melyhez azonban szükséges az adózók együttműködése is.
Tavaly 56 ezer fizetési kedvezményre irányuló kérelem érkezett a Közép-magyarországi régió adóigazgatóságaihoz. Ez 18%-kal volt kevesebb, mint 2011-ben. A kérelmekben összesen 69 milliárd forintot meghaladó összegű adóhátralék átütemezését és 11 milliárd forint mérséklését kérték az adózók (jellemzően magánszemélyek és egyéni vállalkozók).
A kérelmekben gyakorta szerepelt indokolásként a devizaalapú hiteltörlesztések drasztikus emelkedése, a munkahelyek megszűnése, illetve az üzleti partnerek körében tapasztalható körbetartozás. Több magánszemélynek az okozott nehézséget, hogy a devizahitel végtörlesztését az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári megtakarításukból rendezték, de az idő előtti felhasználás – és így a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezmény – miatt személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettségük keletkezett, amelyet már nem tudtak megfizetni.
Tavaly az ügyek mintegy felében helyt adó döntés született a Közép-magyarországi régióban, azonban az adózói együttműködés hiányában 15 ezer eljárást kellett megszüntetni.
Fontos kiemelni, hogy a fizetési kedvezmény biztosítása nem automatikus, azt csak az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott feltételek teljesülésekor engedélyezheti a hatóság. Magánszemély esetén nemcsak az adózó, de a vele közös háztartásban élők vagyoni, jövedelmi és szociális viszonyait, vállalkozásoknál pedig a gazdálkodásra vonatkozó adatokat kell mérlegelniük az adóigazgatóságoknak.
Jogszabály eddig is lehetővé tette, hogy azok a magánszemélyek, illetve vállalkozások, amelyek fizetési nehézséggel küzdenek, adófizetési kötelezettségük átütemezését kérjék az adóhatóságtól. Az idei évtől a fizetési kedvezményi kérelmek előterjesztése illetékmentessé vált a magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére.
Az elektronikus bevallás vagy összesítő nyilatkozat benyújtására kötelezett adózók fizetési könnyítési és adómérséklési kérelmeiket kizárólag elektronikus úton terjeszthetik elő.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

További információ: Németh Gabriella
szakmai tanácsadó, szóvivő
30/627-6768
 nemeth.gabriella@nav.gov.hu
2013 február 19 kedd - 11:13:58     Hivatali hírek      Hozzászólás0

Kedves Véradók!

A jövőben szeretnénk a Véradóinkat a véradások idejéről e-mail-ban értesíteni.
Régi és először jelentkező Véradók jelentkezését abonyivoroskereszt@gmail.com címen várja az abonyi véradás-szervező. 

Köszönjük együttműködésüket
Tölgyessy Attiláné
Vöröskereszt Cegléd Városi Területi Titkár
2013 február 19 kedd - 11:12:18     Hivatali hírek      Hozzászólás0

  Ingyenes Lakossági szűrés  
Az egyesület néhány együttműködő partnerrel közösen ismét egészségügyi szűrést és mérést szervezett Abonyban.
 

A Városunk Fejlődéséért Egyesület, a Sanamed Kft. közreműködésével 2013. február 16-án ingyenes csontsűrűség, vérnyomás, vércukor, koleszterinszint mérést szervezett. Ezen túlmenően az érdeklődők megismerkedhettek a BEMER terápiával és alkalmazásával, valamint egy ingyen próbakezelést is kaptak.  Távozás előtt mindenkinek lehetősége volt megismerkedni közel 30 féle gyógyteával, melyek kóstolására is lehetőség és kereslet is volt.

A szűrőnapon /9-17 óra között/ 146 érdeklődőt fogadtunk, akik néhány kivétellel valamennyi vizsgálati lehetőséget kérték.
Összesen megjelentek 146 fő.
Csöntsürüség, 139
Bemer terápia alkalmazása, kipróbálása 115 fő
Vércukor 131
Koleszterin 131
Vérnyomás 131  

A vizsgálatok eredményéről írásos tájékoztatót kapott mindenki, akinél kimagasló érték volt, javasoltuk a háziorvos megkeresését.

Az egész napos szűrés jó hangulatban telt, az érdeklődők folyamatosan érkeztek, a várakozási idő rövid volt. Köszönjük a Peze Pékségnek és a Kék Láng Kft.-nek a jelenlévők megvendégeléséhez biztosított többféle pogácsát és a foszlós-kalácsot. Köszönjük a Humán Szolgáltató Központ által nyújtott helyiségek biztosítását és mindazoknak az önkénteseknek a munkáját, akik segítették ennek a napnak a sikerét.

Városunk Fejlődéséért Egyesület

A háttérről: Az Önkéntesség elterjesztése (TÁMOP-5.5.2.-11/1-2012-0020) „Nyissunk a világra” című pályázat egyik elemeként valósultak meg a szűrések, amelyek nagy érdeklődésre tartottak számot. A Városunk Fejlődéséért Egyesület egészségügyi tapasztalatokkal rendelkező tagjai, és lelkes önkéntesek segítik a mérési munkát. A tanácsadást minden alkalommal orvosi jelenlét biztosítja.
2013 február 19 kedd - 10:57:00     Hivatali hírek      Hozzászólás0

Az új gazdaszövetkezettel tárgyalt Fazekas Sándor és Czerván György


Az Első Minőségi Sertéshústermelő Gazdaszövetkezet (EMSG) programjával ismerkedett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Czerván György államtitkár pénteken Tápiószentmártonban, ahol részt vett a szövetkezet első közgyűlésén is.

A közelmúltban megalakult gazdaszövetkezet vezetőivel folytatott megbeszélésen részt vett Horváth István, a sertésprogramot felügyelő miniszteri biztos is.   Az új gazdaszövetkezet megalakulása is azt szolgálja, hogy a sertéságazatban erősödjön a szervezettség, és a termelők, feldolgozók összefogása hatékonyabb legyen - hangsúlyozta Fazekas Sándor a megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a tavaly elfogadott sertésprogram célja, hogy az elkövetkező öt évben a duplájára, 6 millióra emelkedjen a sertések száma. Hozzátette: a múlt év második felében már növekedésnek indult a sertésszám. 

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár az ágazat előtt álló feladatok között említette az állattenyésztés arányának harmincról ötven százalékra növelését a mezőgazdaságon belül, amiben fontos szerep jut a sertéságazatnak.  A sertésprogramra az idén 2,6 milliárd forint jut, az előzetes elképzelések szerint kiemelten segítik a sertéstartók értékesítési biztonságának erősítését, a kutatás-fejlesztési programokat, ezen belül is a hazai előállítású fehérjetakarmány növelését, ehhez kapcsolódva pedig a szójaterület többszörösére emelését. Ez a GMO-mentesség szempontjából is meghatározó fontosságú - jegyezte meg.

Ugyancsak kiemelt terület a húsminőséggel kapcsolatos kutatás, valamint a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása. Az export szerkezetében ma a nyersanyagok játsszák a főszerepet, míg az importra a késztermékek a jellemzők. 

Az államtitkár beszámolt arról, hogy az ágazat finanszírozásának javításáért már folyik a támogatási technikák kidolgozása, jogszabályok, pályázati kiírások előkészítése. A gazdák segítése érdekében tárgyalások zajlanak a Magyar Fejlesztési Bankkal egy élelmiszeripari forgóeszköz-hitelprogram kidolgozására, a magyar állam pedig célul tűzte ki, hogy a Közös Agrárpolitika 2014 és 2020 közötti időszakában a jelenlegi 3,5 százalékról 10-15 százalékra növelje a termeléshez kötött támogatások arányát. A sertéságazat szempontjából pedig lényeges kezdeményezés, hogy a támogatható listára felkerüljön a sertés és a baromfi is.    Horváth István miniszteri biztos a szövetkezettel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy az összefogásban egyszerre vannak jelen a kutatás-oktatás, a termelők és a feldolgozók képviselői. Közölte: április elsejétől az élő sertés, a hasított félsertés és bizonyos takarmánykeverékek esetében is bevezetik a fordított áfát. MTI  
2013 február 19 kedd - 10:56:27     Hivatali hírek      Hozzászólás0

Az idén 29 millió euró támogatást kap a borágazat

Az idén mintegy 29 millió euró - mintegy 8,5 milliárd forint - támogatás érkezik a magyar szőlő- és borágazatba - mondta Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten, egy szakmai tanácskozáson.
Feldman Zsolt a Magyar Bortelepülések Szövetségének közgyűlését követő sajtótájékoztatón elmondta: a jelzett támogatásból több mint 22 millió euró lesz felhasználható a szőlőültetvények megújítására, és több mint 4 millió euró jut majd a borászatok beruházási támogatására.
A támogatási forrásnak szerinte azért van nagy jelentősége, mert a tavalyi kedvezőtlen időjárás miatt a szokásosnál gyengébb termés rávilágított arra, hogy a termelés stabilitása mennyire fontos az ágazatban.
A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy két éve zajlik a szőlő- és borágazatban az adminisztráció egyszerűsítése, azaz hogy a szőlőtermelőknek és a borászoknak ne a különféle papírmunkákkal kelljen foglalkozniuk, hanem a szakmai tevékenységre koncentrálhassanak. A tárca biztosította a közvetlen termelői értékesítés lehetőségét, kedvezőbbek lettel a kisebb pincészetek számára a minősítési díjak, egyszerűsítették a melléktermék-lepárlás módját, valamint az úgynevezett pincekönyv vezetését is.
Feldman Zsolt kitért arra, hogy a múlt év végén elfogadott új hegyközségi törvény megteremtette a hegyközségi rendszer átalakításának lehetőségét, így a csaknem két évtizedes múltra visszatekintető szervezeti rendszer megújítását teszi lehetővé.
A helyettes államtitkár szerint a hegyközségek működési rendszerének megújítására azért van szükség, hogy a hegyközségek alkalmazkodni tudjanak a változó piaci körülményekhez. Példaként hozta a változásokra, hogy az egy tag egy szavazat elvét felváltja a korlátozott területalapú rendszer alkalmazása, amely a jelentősebb gazdasági kockázatot vállaló tagoknak nagyobb beleszólást biztosít az ügyek intézésébe. Emellett megváltozik a hegybírók státusa, erősödik a termelőkkel való kapcsolatuk. A hegybírók a továbbiakban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsához tartoznak majd.
A Magyar Bortelepülések Szövetségét még nem sokkal a rendszerváltozás előtt alapították. Az egyesület célja a minőségi borturizmus fejlesztése, a magyarországi szőlész-borász hagyományok megőrzése, a tagok közös belföldi és nemzetközi fellépésének koordinálása, a borfogyasztás kultúrájának terjesztése és a szakmai újítások elősegítése. A szövetség jelenlegi tagjai a magyar borrégiók meghatározó városai, falvai.
MTI
2013 február 19 kedd - 10:54:54     Hivatali hírek      Hozzászólás0

A génmegőrzés nemzeti ügy


A génmegőrzés nemzeti ügy, a Növényi Diverzitás Központban (Nödik) található növényfajták pedig nemzeti kincsek - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a tápiószelei intézetben tartott sajtótájékoztatón pénteken. A miniszter hozzátette: az intézetben folyó munka az ország függetlensége szempontjából is jelentős, hiszen ez a GMO-mentes nemesítés háttérbázisa. A génbankhálózat fejlesztése és a diverzitásközpontban tárolt növényfajták megőrzése a nemzeti vidékstratégiában is kiemelt feladat. Ezeknek a fajtáknak a megőrzése nemzetbiztonsági kérdés, egyben felelősség a jövő generációi iránt - mondta a miniszter. A folyamatosan gyarapodó tápiószelei génbank Európában az ötödik, a világon a tizenharmadik legnagyobb. Ez a gyűjtőmunka lehetővé teszi, hogy a mezőgazdaság a jövőben is számítson a fontos növényfajtákra - hangsúlyozta a miniszter.
Egy FAO becslés szerint az elmúlt száz évben a mezőgazdaságban használt fajták 75 százaléka elveszett, de Magyarország kivétel, mert megvannak a saját fajtái – mutatott rá Fazekas Sándor.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár az intézetben folyó munkával kapcsolatban hangsúlyozta az élelmiszer-biztonsági szempontot: "Nem mindegy, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű szaporító anyagot elő tudjuk-e állítani hazánkban vagy kiszolgáltatottak vagyunk". Arra is felhívta a figyelmet, hogy az intézet együttműködik más magyarországi intézményekkel a hazai fehérjetakarmány kiváltásában. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország aláírta a Duna térség GMO-mentes szója termesztését célzó egyezményét, amely szerint az aláíró nyolc ország közösen tevékenykedik a tudományos kutatás és a termelés területén, hogy csökkentse az importfüggőséget. Czerván György kitért arra is, hogy a támogatások egy jelentős része a zöldítéssel lesz kapcsolatos, ennek egyik legfontosabb pontja a biológiai sokszínűség kiteljesítése, a minisztérium pedig minden segítséget megad a Nödikben folyó munkához.

Baktay Borbála igazgató a jelenlegi formájában 2010 óta működő központról szólva kiemelte: az intézetben 94 ezer tételt tárolnak, 1100 növényfajt őriztek meg. Az állomány elsősorban gyűjtésekből, illetve nemzetközi génbankokkal történt magcserékből származik, és legfőbb feladatuk a génbanki megőrzés. Így maradhatnak fenn például olyan növények is, amelyek a nemzeti fajtajegyzéken már nem szerepelnek, a termesztésből kiszorultak. A fenntartásuk azért fontos, mert a kiskertekben, családi gazdaságokban nagyon jól hasznosíthatók, hiszen a hazai körülményekhez már alkalmazkodtak - mondta.
A Nödik vezetője hozzátette: a génbank elsősorban szántóföldi és zöldségnövények megőrzésével foglalkozik, de 2010 óta a Pannon Magbank projekt keretében a vadon élő növényfajok magvait is tárolják, és ezzel az intézet a teljes hazai növényi génmegőrzést lefedi.  

MTI
2013 február 19 kedd - 10:54:16     Hivatali hírek      Hozzászólás0

Mától lehet pályázni agrárágazaton kívüli munkahelyek létrehozására!    

Mától 7,8 milliárd forintra pályázhatnak a mezőgazdasági termelők az agrártevékenységük diverzifikálásához (agrárágazaton kívüli munkahelyek létrehozásához). A pályázó akkor támogatható, ha az éves bruttó árbevétele legfeljebb 2 millió euró (kb. 600 millió forint), illetve 2011-ben a bruttó árbevételének több mint fele mezőgazdasági tevékenységből származott.  
A támogatási kérelmeket a forrás kimerüléséig, de legkésőbb 2013. július 2-áig lehet elektronikusan benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Pályázatot az 5000 fő alatti lakosságszámú, vagy 100 fő/km2-nél alacsonyabb népsűrűségű településeken élő, működő őstermelők, illetve mezőgazdasági tevékenységet folytató mikrovállalkozások adhatnak be. A hozzájárulás mértéke 60%, hátrányos helyzetű településeken 65%, egy pályázó legfeljebb 35 millió forintot kaphat.
A támogatás célja, hogy ösztönözze a mezőgazdaságból élők egyéb jövedelemtermelő, gazdálkodói és szolgáltató tevékenységeit, továbbá támogassa a helyben előállított termékek piacra vitelét. Támogatást lehet kérni többek között: könnyűipari fejlesztésekre, új technológiák bemutatására, mintaprojektek létrehozására, kézműves, szabadidős vagy megújuló energiaforrások használatához kapcsolódó tevékenységekre, szakértői, műszaki és kereskedelmi szolgáltatások bevezetésére.
Az intézkedés hozzájárul a mezőgazdaságból élők keresőképességének javításához, valamint olyan agrárágazaton kívüli munkahelyek létrehozásához és megtartásához, amelyek elősegíthetik a vidéki területekről való elvándorlás visszaszorítását és a vidéki életkörülmények javítását. A mezőgazdasági üzemek mellett kialakuló alternatív tevékenységek (kiegészítő jövedelemforrások) ellensúlyozzák a mezőgazdasági termelésből származó bevételek ingadozásait, valamint hasznosítják a szezonálisan rendelkezésre álló munkaerőt. A vidéki területeken ma is megtalálható értékes, élő kézműves hagyományok a régió munkalehetőségeinek, valamint egyedi arculatának megőrzésében egyaránt fontos szerepet játszanak.  


VM Sajtóiroda
795-2137
sajto@vm.gov.hu  
2013 február 19 kedd - 10:49:52     Hivatali hírek      Hozzászólás0

Nem csökkennek az agrárágazat támogatásai 2013-ban

Az agrárágazatnak nyújtott európai uniós és költségvetési támogatások összege mintegy 60 milliárd forinttal nő 2013-ban - mondta Szentirmay Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezetője szerdán, Balatonfüreden, egy agrárvezetőknek tartott konferencián.
Nemzeti agrártámogatásokra a hazai költségvetésből 2013-ban 61 milliárd forint jut, a nemzeti támogatások összértéke ezzel a tavalyi szinten marad - mondta. Ezen belül az agrárkárenyhítésre fordított támogatás összege a duplájára, 8,3 milliárd forintra nő a 2011-2012-es 4 milliárd forintról - emelte ki.
Az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló támogatásokra 217 milliárd forint kifizetést tervez az idén a VM. Az EU közvetlen támogatásai közül az egységes területalapú támogatás (SAPS) az idén a becslések szerint összesen 400 milliárd forint lesz - tette hozzá. Míg az ágazatnak 2012-ben 630 milliárd forint költségvetési transzfert juttattak, addig ez 2013-ban 690 milliárd forintra nő - összegezte.
Hozzátette: a magyar mezőgazdaság az egyéb tételeket, köztük a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott kedvezményes hiteleket is beleszámítva az idén 720-730 milliárd forintot kap.
Az egységes területalapú támogatás hektáronként 66 ezer forintra nő a tavalyi 59 ezer forintról, ami az uniós csatlakozás óta a legmagasabb, "statisztikai csúcs" - mondta.
A 2013-ban megnyíló új jogcímek elsősorban erdészeti és vidékfejlesztési területen várhatóak, a tárca a kertészeti géptámogatás újbóli bevezetését tervezi. 2013-ban is lesz az állattenyésztő ágazatok és egyes foglalkoztatás-igényes növényi kultúrák esetében a területalapú támogatást kiegészítő nemzeti támogatás, ezt az Európai Tanács rendeletmódosítása lehetővé teszi - ismertette.
Az EU Közös Agrárpolitikának (KAP) jelenleg is zajló megújításáról szólva Szentirmay Zoltán elmondta, hogy a következő, 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklus első éve, 2014 átmeneti év lesz, melyben a közvetlen támogatások változatlanok maradnak. Az új  támogatási rendszer lényegében 2015-ben kezdődik, a részletszabályokról a tárca a soros ír elnökséggel jelenleg is tárgyal, a végleges megállapodásról pedig intenzív tárgyalások kezdődnek Brüsszelben. A tárgyalások jelenlegi állása szerint az alaptámogatás összege hektáronként 125 euró, míg az úgynevezett zöldítés szabályainak betartásáért járó támogatás mértéke 75 euró lesz.
Ismertetése szerint a magyar mezőgazdaság 2012 első három negyedévében a GDP 3,8 százalékát adta, a kibocsátás folyó áron számolva az előzetes adatok szerint 2.229 milliárd forintra nőtt az előző évi 2.168 milliárd forintról. A mezőgazdasági beruházások értéke a tavalyi év első három negyedévében 158,5 milliárd forintot tett ki. Az ágazat tavaly a teljes nemzetgazdasági export közel 10 százalékát adta, ez 2011-ben 7,4 százalék volt.
Előadásában szólt arról is, hogy a tervezett őszi munkák befejeződtek, a gazdák az eredetileg bejelentetthez képest nagyobb területen vetettek rozsból, őszi búzából, őszi árpából. A jó minősítésű vetés aránya mindhárom fajta esetében meghaladja a 60 százalékot, az őszi állapotminősítések a tavalyinál sokkal jobb évet vetítenek előre - jegyezte meg. Elmondta, hogy a sertésállomány jelenleg mélyponton van, a létszáma hárommillió alá esett 2012-ben, ebben a magas takarmányáraknak nagy szerepük van. Hangsúlyozta, hogy a tárca óriási erőfeszítéseket tesz, hogy megállítsa és visszafordítsa a zuhanást.  

MTI/Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóiroda
Oldal:  1 2 3 ... 300 301 302 ... 391 392 393
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

 
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények