Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2020 március 30 hétfő - 15:58:08     Hivatali hírek      Hozzászólás0


Tájékoztatás 


Magyarország kormánya az Alaptörvény 53. cikke alapján 2020. március 11-től a koronavírus-járvány miatt veszélyhelyzetet hirdetett ki az egész ország területére.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény ( továbbiakban: katasztrófavédelmi törvény) 46.§ (4) bekezdése alapján: „ (4) Veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti.”
A katasztrófavédelmi törvény hivatkozott rendelkezése szerinti jogkör alapján a polgármester veszélyhelyzet esetében jogosult az önkormányzat zökkenőmentes működése érdekében intézkedni. Ezen jogkörét Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 9.§-ában meghatározott jóhiszeműség és társadalmi rendeltetésnek megfelelő joggyakorlás elvével összhangban kell gyakorolnia és döntéseinek mindenkor meg kell felelnie a szükségesség és arányosság követelményének. 

Abony Város Polgármestere 2020. március 26. napján Skype-on keresztül konferencia beszélgetés keretén belül tájékoztatta a képviselő testület tagjait a város működését érintő kérdésekben, akik aktívan részt vettek és állást foglaltak, és ezzel is segítették a döntések meghozatalát. 

Abony Város Önkormányzat Polgármestere a fenti törvényi felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet hozta: 

  • Abony Város Önkormányzat Polgármesterének 5/2020. (III.27.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi szabályairól szóló 9/2009. (VI.02.) önkormányzati rendelet módosításáról


Abony Város Önkormányzat Polgármestere döntéseiről az alábbi határozatokat hozta:

  • 40/2020 (III.26.) számú Polgármesteri határozat a koronavírus miatti védekezés során felmerülő költségek fedezetének biztosításáról
  • 41/2020. (III. 26.) számú Polgármesteri határozat az Abony Városi Polgárőrség Közbiztonsági Alapból történő támogatására
  • 42/2020. (III. 26.) számú Polgármesteri határozat Abony Város Önkormányzat tulajdonában lévő társasházi lakások elidegenítésre történő kijelölésének visszavonásáról
  • Z-43/2020. (III.26.) számú Polgármesteri határozata Kinizsi Pál Gimnázium intézményi átszervezésének véleményezéséről
  • Z-44/2020. (III. 26.) számú Polgármesteri határozat az Abony, Kossuth tér 2. II/1. szám alatti bérlakás bérbeadásáról
  • Z-45/2020. (III.26.) számú Polgármesteri határozat az Abony, Tavasz utca 3. szám alatti 1. számú bérlakás bérbeadásáról

A döntések megtekinthetőek http://www.abony.hu/ honlapon. 

Abony, 2020. március 30.


Pető Zsolt  
polgármester
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények