Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2020 február 19 szerda - 15:36:00     Hivatali hírek      Hozzászólás0

Tisztelt Adózók!
2020 év első félévére vonatkozó adófolyószámla értesítők és a hozzá tartozó március 15. napjáig esedékes készpénz-átutalási megbízások (csekkek) kézbesítése február 17. napjával megkezdődött a Polgármesteri Hivatal részéről. 

2020. február 20 – 23. között az alábbi utcák lakói részére történik a kézbesítés: 

Ady Endre utca
Irányi Dániel utca
Akácos utca
János utca
Alkotás utca
Jázmin utca
Alkotmány utca
Jókai Mór utca
András utca
Jólét utca
Antal utca
Jósika Miklós utca
Antos János utca
József Attila utca
Arany János utca
József utca
Bajcsy-Zsilinszky utca
Juhász Gyula utca
Bajtárs utca
Kaffka Margit utca
Bajza József utca
Kálvin János utca
Balassi Bálint utca
Kapisztrán János utca
Baross Gábor utca
Károly Róbert utca
Bartók Béla utca
Kasza utca
Báthori István utca
Katona József utca
Béke utca
Kazinczy Ferenc utca
Bethlen Gábor utca
Kécskei út
Bocskai István utca
Kemény Zsigmond utca
Bodócs köz
Kinizsi Pál utca
Ceglédi út
Kisfaludy Károly utca
Corvin János utca
Kiss Ernő utca
Czuczor Gergely utca
Klapka György utca
Cserép utca
Knézich Károly utca
Csiky Gergely utca
Kodály Zoltán utca
Csillag Zsigmond utca
Kossuth Ferenc utca
Csokonai utca
Kossuth tér
Damjanich János utca
Kossuth Lajos utca
Deák Ferenc utca
Kosztolányi Dezső utca
Degré Alajos utca
Kölcsey Ferenc utca
Dembinszky utca
Könyök utca
Dobó utca
Körte utca
Dorottya utca
Kőrösi Csoma Sándor utca
Dózsa György utca
Köztársaság utca
Dr. Hirn Márton utca
Lázár Vilmos utca
Dugonics utca
Lenkey utca
Endre utca
Liget utca
Eötvös József utca
Losonczy István utca
Ferenc utca
Lovassy Sándor utca
Függetlenség utca
Lődomb utca
Gaál Miklós utca
Lukács utca
Garay János utca
Luther Márton utca
Gábor Áron utca
Madách Imre utca
Gárdonyi Géza utca
Magtár utca
Gergely utca
Magyar Beningna utca
Haladás utca
Mária Terézia utca
Harkányi Frigyes utca
Mária utca
Hársfa utca
Mártírok útja
Hermann Ottó utca
Mátyás király utca
Hold utca
Méri István utca
Homok utca
Mikes Kelemen utca
Honvéd utca
Mikszáth Kálmán utca
Hóvirág utca
Mónus Illés utca
Hunor utca
Móra Ferenc utca
Hunyadi János utca
Móricz Zsigmond utca
Ibolya utca
Munkácsy Mihály utca
Illyés Gyula utca
Munkás utca
Imre utca
 

Amennyiben bővebb tájékoztatást kérnek az adóbefizetéssel kapcsolatban, valamint további kérdésük merül fel, kérem szíveskedjenek ügyfélfogadási időben felkeresni az adóhatóságot, ahol készséggel állnak a rendelkezésükre.
Ügyfélfogadási idő: Hétfő 13.00 – 18.00 Szerda 08.00 – 16.00 Péntek 08.00 – 12.00 

Abony, 2020. február 19. 

dr. Gáspár Anita aljegyző
2020 február 19 szerda - 15:33:23     Intézményi hírek      Hozzászólás0

Tájékoztatás a 2020/2021-es nevelési évre vonatkozó óvodai beiratkozásról. 

Időpontja: 2020. április 20. – 2020. április 24-ig (minden munkanapon 8-12 óráig) 
Helyszíne: az óvodák vezetőinek irodáiban 

Abonyi Pingvines Óvoda és Bölcsőde Abony, Bethlen G. u. 3-5.
Abonyi Szivárvány Óvoda és Bölcsőde Abony, Tószegi u. 58/A.
Abonyi Gyöngyszemek Óvoda Abony, Köztársaság u. 11/A.

Szükséges okmányok:
- a gyermek Születési Anyakönyvi Kivonata
- a gyermek TAJ kártyája
- a gyermek lakcímkártyája
- a szülő személyi igazolványa
- a szülő lakcímkártyája
 

Tájékoztatjuk a szülőket, hogy az óvodai beíratás elmulasztása szabálysértésnek minősül, és jogi következményeket von maga után! Kérjük, hogy a szülők hozzák magukkal beíratandó gyermeküket! Tájékoztatjuk a tisztelt Szülőket, hogy mindhárom óvoda jogosult sajátos nevelési igényű gyermekek integrált nevelésére! (Amennyiben szakértői véleménnyel rendelkezik a gyermek, kérjük azt is bemutatni, vagy fénymásolatot hozni róla. Az ideiglenes vagy átmeneti nevelésben vett gyermek esetében az elhelyezésről szóló határozatról fénymásolatot kérünk!)
2020 február 19 szerda - 13:47:17     Hivatali hírek      Hozzászólás0


Ahogyan lapunk arról már többször beszámolt, az abonyi Kinizsi Pál Gimnáziumban a Szolnoki Helikopterbázis munkatársainak bevonása, segítsége mellett honvédelmi alapismeretek tantárgyat is választhatnak a diákok, mely képzés egyre népszerűbb az oktatási intézményben. Erről beszélgettem a „téma felelősével” Szendrei-Juhász Ágnessel. Megtudtuk, hogy az iskolában választható a honvédelmi alapismeretek tantárgy. Ez az jelenti, ha egy diák felveszi ezt a tárgyat, akkor 9-10. osztályban heti egy, 11-12. osztályban pedig heti három órában tanulható délutánonként. 

„Lehet ebből a tárgyból érettségizni is, közép- és emelt szinten is. A továbbtanulás útja lehet a diplomás képzés a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon. Ha ez nem sikerül, akkor az Altiszti Akadémiára is lehet menni. Ez OKJ-s képzéshez hasonló, van egy és két éves képzés is. Mindkettő előnye, hogy magasabb rendfokozatban lehet elkezdeni dolgozni. A végzettségtől függően hadnagyként, illetve őrmesterként kezdhetik a munkavégzést. 


Nálunk nagyon szeretik a gyerekek ezt a képzést választani, sokan ezért jönnek hozzánk más településekről is. Például Szolnokról, Ceglédről, és a Tápióságból is vannak tanulóink. Elég sok a lehetőség, az állam is támogatja a képzésünket és a hozzá kapcsolódó szabadidős tevékenységet. Mondhatni, hogy hiányszakma amit itt oktatunk. A rendszerváltás után nagyon lecsökkent a honvédség létszáma. A cél most a 35 ezer fős honvédség elérése, ugyanakkor nem csak katona lehet az, aki részt vesz nálunk egy ilyen képzésen. Az állami szerepvállalás szerint az a cél, hogy társadalmi támogatottságot, elfogadottságot kapjon a honvédség. Mi gimnázium vagyunk, nem ágazati képzésben vesznek részt a gyerekek, ez nálunk választható tantárgy. Így elsősorban hazaszeretetre, együttműködésre tanítjuk a diákokat, és persze nagyon fontos a szabadidő hasznos eltöltése. Tavaly például a Honvédelmi Minisztérium támogatásával lehetőségünk volt részt venni Kassán, a Rákóczi emlékév alkalmából szervezett ünnepségen, melyre a MÁV nosztalgiavonatával utaztunk. Itt útközben előadásokat hallgattunk a témában, majd II. Rákóczi Ferenc emlékházát is megtekinthettük. Fantasztikus élmény volt! 

Jelenleg összesen 22 kinizsis diák tanul honvédelmi alapismeretek tantárgyat, jó kis csapat a miénk! A gyerekek büszkék rá, hogy ezt tanulják. 

Támogatjuk a diákokat abban, hogy érdeklődésüknek megfelelően jó szakirányt válasszanak. Én egymás mellé tenném az elméleti és fizikai felkészültséget is, hiszen mindkettő egyformán fontos a katonai pályán. 

Büszkék vagyunk arra, hogy már négy Kinizsis diákunk is a Közszolgálati Egyetem hallgatója. Tetszik nekik, tarjuk velük a kapcsolatot, voltak már nálunk első évesként, visszajöttek társaikkal reklámozni az iskolájukat. Megállják a helyüket! Az egyikük csoportelső! Azt gondolom, hogy aki elhivatott, az előtt megvan a remek lehetőség, Szolnokon is el lehet helyezkedni. Ebben az évben újítjuk meg a Szolnoki Helikopterbázissal az együttműködési megállapodásunkat. Sokat segítenek nekünk, összehangoljuk a tevékenységeinket. Elméleti résznél előadóként is számítunk rájuk, kérdezni is lehet tőlük, hiteles információkat adnak, mint szakemberek. 

A tantárgy több modulból áll, így tanulnak a diákok hadtörténelmet, térképészetet, vegyvédelmet, egészségügyet, hadijogot, fegyver- és járműtechnikát, és túlélési ismereteket is. 

A gimnáziumi képzés célja az, hogy a honvédelmi alapismeret tantárgyat választó tanulók jól is érezzék magukat nálunk. Ezen sokat segítenek a nyertes pályázataink is. A Honvédelmi Sportszövetség két pályázatán is nyertünk ősszel. Ebből honvédelmi napot szerveztünk, a másik pályázatból a Pákozdi Katonai Emlékparkba kirándultunk. Mindent biztosított a pályázat: utazást, étkezést, belépőket. 

Nagyon örülünk, mert most egy harmadik pályázat nyertesei is vagyunk, ez egy nagyszabású projekt, mellyel sikerült jelentős pénzösszeghez jutnunk. Hat programot valósítunk meg, melyeket egyébként is megszerveztünk volna, de így több a lehetőségünk! Eleme a pályázatnak egy laktanya látogatás, egy túra a Mátra-bérc egy szakaszán, a környező városokban honvédelmi képzésben részt vevő középiskolásokat immár hagyományosan hívjuk versenyezni. Most ebből a projektből még színvonalasabb lehet a rendezvényünk. Sportnapot, lövészeteket is szervezünk. Saját légpuskáink már vannak, de nyitnánk a lézerlövészet felé is. Bízunk benne, hogy ilyen eszköz beszerzésére is lesz pályázat. A Honvédelmi Sportszövetség helyi bázis sportegyesülete, a Fergeteg Triatlon SE, így velük együttműködve valósítjuk meg programjainkat. Köszönjük ezt elsősorban Medveczki Editnek! 

Várunk minden kedves érdeklődő diákot iskolánkba!”- mondta el lapunknak Szendrei- Juhász Ágnes 

Lejegyezte: Lőrinczy Veronika
2020 február 19 szerda - 09:02:58     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

24/2020.(II.13.) számú Képviselő-testületi határozatönkormányzati rendelet
Abony Város Önkormányzat 2020. évi közbeszerzési tervének elfogadásáról
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények