Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 december 20 péntek - 19:10:33     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

Készülünk a karácsonyra- 5. rész Cikksorozatunkban Abony Város Önkormányzatának képviselőit kerestem meg, hogy meséljenek nekünk arról, hogy mit is jelent számukra a karácsony, és hogyan töltik szeretteik körében az ünnepet. Ötödik interjúmban Szűcs Sándort a Fidesz- KDNP képviselőjét, a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium igazgató- helyettesét, köztiszteletben álló tanárát kérdeztem. Szűcs Sándor képviselő úr tanári szakmájához híven egy szép verset küld az abonyiaknak karácsonyra.Karácsonyi himnusz 

Örök Istenség ragyogása, Krisztus,
életet, fényt hoz a világba jöttöd,
gyógyul az ember, örök üdvösségünk
    ajtaja tárul. 

Angyali kórus dalolása hallik,
himnuszuk hangja új korokat hirdet:
Jó Atyánk, néked odafenn dicsőség,
    s béke a földön. 

Kisdedként fekszel, Ura a világnak,
tiszta gyümölcse makulátlan méhnek,
Krisztus, a győztes szeretet hatalmát
    hozd le a földre. 

Otthonunk ég lett, születésed adta,
testet öltöttél: közülünk egy lettél.
Újítsd meg szívünk, szeretettel láncold
    újra magadhoz. 

Lásd közösségünk dala ujjongással
angyalok boldog örömében részt vesz,
az Atyát, téged s a Szeretet Lelkét
    áldva dicséri. 

Ámen.

Megfontolandó vélemények szerint karácsony szavunk a kerecsen szóra vezethető vissza. A középkori Kassai Kódex leírása szerint őseink a téli napfordulót sólyom (kerecsen) röptetéssel köszöntötték. Az újjászülető fényt ünnepelték. Azt, hogy a fény diadalmaskodott a sötétségen, a jó győzelmet aratott a rosszon. Megszületett az Igazság, Krisztus. 

Köszöntsük mi is a mindenkor megszülető fényt, Krisztust, aki a fenti Himnusz tanítása szerint az „Örök Istenség ragyogása”, aki megadta nekünk, hogy „Otthonunk az ég lett”. 

Kívánom minden abonyi és minden magyar embernek, hogy szülessen meg benne is a fény, növekedjék a jóra való hajlam és készség; találjon vissza mindenki magyarságához, keresztény hitéhez, s akkor jöhet bármilyen vész és fenyegetés, Magyarország, s benne Abony is az életre és a boldogságra Ítéltetik. 

Kívánom, hogy találjuk meg az Igazságot, ismerjük fel azt, ami hamis és talmi, hogy méltósággal és büszkén nézhessünk majd utódaink szemébe. Ebben is segítsen nekünk a fenti himnuszt üzenete!
2019 december 20 péntek - 13:07:02     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0


December 18-án a MÁV Általános- és Műszaki vezérigazgató -helyettesével, Virág Istvánnal folytatott megbeszélést az abonyi MÁV állomáson tapasztalható tűrhetetlen állapotokról Pető Zsolt, Abony Város polgármestere. A megbeszélés eredményesnek tűnik, mert a tapasztaltak szerint mind a MÁV, mind pedig a helyi önkormányzat partner lesz abban, hogy sürgősen megoldást találjanak a problémákra. 

Virág István vezérigazgató- helyettes úr rendkívüli módon nyitott volt az abonyi helyzet rendezése kapcsán, hamarosan a tettek mezejére lépnek. A Pető Zsolt felhívására érkezett lakossági panaszos leveleket, kommenteket a polgármester elvitte vezérigazgató- helyettes úrhoz, aki ezek alapján nyújt majd segítséget. 

Az egyeztetésen szóba kerültek a kalauzok által a vonatokról letessékelt jegy nélkül utazó utasok, akik sok esetben hajléktalanok, illuminált állapotban vannak, vagy drogosok. Virág István és Pető Zsolt polgármester megbeszélték, hogy van szándék a vasútállomás környékének rendbetételére közös erővel. A megbeszélésen kiderült, hogy a MÁV- nak és Abony Város Önkormányzatának nincsen együttműködési megállapodása, de a vezérigazgató- helyettes úr szorgalmazza azt, hogy jöjjön létre egy ilyen. Ezzel természetesen az abonyi polgármester egyet értett. 


Az alábbiakban a beszélgetés egy részének lényegét olvashatják: 
 

Virág István vezérigazgató- helyettes: 

Van egy biztonsági főigazgatóságunk, velük nagyon jó a kapcsolatunk, jelezni fogom a problémát. Kezdeményezni fogok tábornok úrral egy tárgyalást erről. Mindenképpen javaslom, hogy kössünk együttműködési megállapodást. Amit én itt most láttam, abban természetesen fogok intézkedni. Szorgalmazni a fogom a kamerák felszerelését. Szerencsés, hogy van Abonyban polgárőrség, jó lenne, ha a rendőrség, vasútőrök és a polgárőrök közösen tudnának fellépni ezek ellen. Itt valóban rendet kell varázsolnunk, van épületkarbantartó részlegünk is, próbálunk segíteni. Valóban az elfajult növényzetet el kell tüntetni onnan, és a területet rendbe tenni. A megyei területi igazgatónak jelzem az itt látottakat és hallottakat, mindenképpen lesz helyszíni szemle, és szorgalmazom az együttműködési megállapodás megkötését.” 
 

Pető Zsolt polgármester: 

Úgy jöttünk ide, hogy közös megoldást találjunk. A problémákat nem azért mondom el, hogy mindent Önre zúdítsak. Az egyik problémás dolog a vasútállomás épülete, én most reggel ott jártam és fényképeket készítettem. Vasútőröket már irányítottak Abonyba, Dr Egedy Zsolt alpolgármester úr kérésének megfelelően, de az a baj, hogy ők délben jönnek pár órára. A nem kívánatos események nem ilyenkor történnek. Éjszaka és hajnalban vannak a problémás időszakok. Ilyenkor törik be az utasvárók üvegeit, az elmúlt pár hétben három ilyen eset volt. Az állomásépület szörnyen néz ki kívülről, de belülről még rosszabb. Az illemhelyünk jelenleg egy TOI- TOI WC a kinti parkolóban. Az állomásépület ajtaja mellé letettek egy WC-t... A következő bánatom, hogy valaki összegereblyézte a leveleket, de nem vitték el, így azt hulladéklerakónak használják egyesek. A kerékpártároló az épület előtt van, mi önkéntesen vállalnánk, hogy hetente több alkalommal a cégünk, az ABOKOM munkatársai rendbe teszik. Valamint az állomás környékét kívülről is rendezik közmunkásaink. A váróteremmel kapcsolatban szeretném elmondani, hogy az be van zárva, és az egy szeméttelep. Az egy dolog, hogy rossz állapotban van és omladozik a fal... Nyilván ezen is segíteni kell, de belül a kuka felborítva, a szemét mindenfelé. Nagy lakat a rossz ajtón! Azt mondom, hogy mi város vagyunk! Mindkét ajtón lakat és ráírva, hogy nem váró. Akkor könyörgöm, hol a váró? Az utcafronton teljesen el van vadulva a növényzet! Kinőtt a kerítésből. Segítek ebben is, de arculat szempontjából előre kellene lépnünk. Ez nem lenne annyira pénzkérdés.” 
 

A kétoldalú megbeszélés eredményeiről, és a továbbiakról később még beszámolunk Önöknek! 

Lőrinczy Veronika
2019 december 20 péntek - 10:26:16     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0


Készülünk a karácsonyra- 4. rész - Cikksorozatunkban Abony Város Önkormányzatának képviselőit kerestem meg, hogy meséljenek nekünk arról, hogy mit is jelent számukra a karácsony, és hogyan töltik szeretteik körében az ünnepet. 

Nagyedik interjúmban Krupincza János önkormányzati képviselőt, a POWER Karate SE vezetőjét, senseit kérdeztem meg a karácsonyi szokásaikról. Jánosnak és feleségének Andreának összesen öt gyermekük van. 

Igazi nagy családban élnek. Megtudtam többek közt azt is, hogy karácsony második napján a szüleihez mennek, a picike házikóba, amely tele van ilyenkor szeretettel és ez az érzés leírhatatlan. Most karácsony táján János lányához, Renihez és Párjához is elmennek, ahol házavatót tartanak. 


Nálunk nagyon jól és mozgalmasan telik a karácsony. Szent este jön hozzánk mind az öt gyermekünk és persze a párjaik is. Ilyenkor nálunk van a lakoma. Feleségem, Andrea főzi meg a karácsonyi menüt, aki igazán szuper és ínycsiklandozó ételekekel várja a családot. Csak engem enged be ilyenkor a konyhába segíteni, ez igazándiból megtisztelő számomra. Hagyományosan hallé, lazac steak tejszínes rákraguval, konfitált oldalas, sültes tálak, töltött káposzta, pulykacomb került az asztalra. Nagy karácsonyfánk van mindig, olyan plafonig érő. 

Évente változó a díszítés színe, feleségem, Andi öltözteti fel a fát. Idén még nem árulta el, hogy milyen színű lesz. Van ajándékozás nálunk, de csak apróságokat adunk egymásnak. Az az igazság, hogy nálunk hetente, általában csütörtökönként összegyűlik a Család, jönnek a gyerekeink. Ilyenkor is beszélgetünk, ez hagyományosan így alakult ki. Mondhatom, hogy nálunk hetente van karácsony, csak most annyi a különbség, hogy ez ünnepélyes, más a „körítés”. Ezek a heti találkozások nem kötelezők, mégis jön mindenki, jó érzés, hogy van kötődés és szeretet, és nem csak karácsony alkalmával. 

Az abonyiaknak karácsony alkalmából, és az év minden napjára szeretettel kívánok HITET, önbizalmat, kitartást, azt, hogy higgyenek magukban, mert érdemes! Higgyenek a jövőben, kívánok mindenkinek mindenféle pozitív dolgot, pozitív életszemléletet. A múltból csak a szépet kell megtartani és a rosszat el kell engedni! 

2020-ra mindenképpen magammal szeretném vinni 2019-ből a Családomat és az ezzel kapcsolatos sok szép dolgot. Ők nagyon nagy erőt adnak nekem az egész esztendőben, mindenben. Ez alatt értem a szülőket is, akiket nagyon szeretek és tisztelek. Mindent magammal szeretnék vinni 2020-ra, hiszen tényleg nagyon pozitív volt az évem, olyan dolgok történtek velem, amikről még csak nem is álmodtam! 


Ezúton kívánok minden kedves abonyinak eredményes, hittel és önbizalommal teli karácsonyi ünnepet, és békés, pozitív Új Esztendőt!” 

Lejegyezte: Lőrinczy Veronika
2019 december 20 péntek - 10:16:20     Intézményi hírek      Hozzászólás0

2019. 12. 10-én, kedden délután a Humán szolgáltató Központ Család-és gyermekjóléti szolgálat épületét a Karácsonyi Ünnepekre való készülődés hangulat töltötte meg. A szolgálat munkatársai valamint az óvodai –és iskolai szociális munkás már napokkal előtte lázasan készítették a gyerekek „cipős doboznyi” ajándékait. Az ajándékok átadását kézműves foglalkozással egybekötött teadélutánon adták át. 

A meghívást 20 gyerek fogadta el. A délutánt egy közös beszélgetéssel kezdtük, hogy kinek mit jelent, az Advent, Szenteste, Karácsony, Szilveszter mit ünnepelünk, milyen szokások köthetőek az ünnepkörhöz. Beszéltünk a szaloncukor eredetéről. Majd különböző díszeket, üdvözlőlapokat készítettünk, amelyeket haza is vihettek. A délután fénypontja a személyes, névre szóló ajándékok átadása volt. 

A gyerekek csillogó szemekkel vették át az ajándékokat, a szolgálat munkatársai pedig meghatódva nézték boldog pillanataikat. 

Beszámolót készítette: Balog-Kökény Krisztina Család-és gyermekjóléti szolgálat szakmai vezetője
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények