Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 december 18 szerda - 08:59:29     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0


Készülünk a karácsonyra- 2. rész- Cikksorozatunkban Abony Város Önkormányzatának képviselőit kerestem meg, hogy meséljenek nekünk arról, hogy mit is jelent számukra a karácsony, és hogyan töltik szeretteik körében az ünnepet.  Második interjúban Czagány Zsoltot, a 7. számú választókerület képviselőjét, az ABOKOM Nonprofit Kft munkatársát kérdeztem a családi karácsonyi hagyományokról.  

Zsolt édesanyja is köztiszteletben álló, közismert abonyi, hiszen Éva évtizedeken keresztül a Polgármesteri Hivatalban dolgozott. Czagány Zsolt települési képviselő felesége, Ági fodrász, két gyermeket nevelnek, békességben és szeretetben. Zsolt elmondta, hogy neki a karácsony Jézus születésén kívül a megnyugvást jelenti, azt, hogy végre együtt lehet a Család.  


„ Ilyenkor mi együtt örülünk még az összetört karácsonyfadísznek is! Nálunk az a szokás, hogy már december 23-án a gyerekekkel együtt díszítjük fel a fenyőt, majd anya belopja az ajándékokat a fa alá amikor a gyerekek alszanak! Reggelre ott vár mindenkit a csoda, hisz Jézuska ott járt az éjjel! Ezután jön reggel az ajándék keresés pizsamában, a bontogatás, nagy öröm, és indul a közös játék! Délután Czagány mamihoz megyünk, mert addigra ott is jár a Jézuska, majd Bözsi mamáéknál gyűlünk össze, ahol az angyalok csilingelése jelzi, hogy a meglepetés a fa alatt van! 
 


Ilyenkor mindenki együtt sír, nevet, visszaemlékszünk szeretteinkre akik már nem lehetnek velünk! Igazán meghitt nálunk ez a szép ünnep. A vacsorát hagyományosan feleségemék és az unokák szolgálják fel! Ilyenkor a halászlé, rántott hal, töltött káposzta, sültek, dinsztelt káposzta soha nem marad el! December 25-én általában hozzánk jön a család. Nálunk fácán leves csigatésztával, sült kacsa, aszalt szilvás -fahéjas -szegfűszeggel tűzdelt karaj törtburgonyával, párolt káposztával, majonézes kukorica és sajtsaláta lesz a menü. Süteményt mindig rendel a feleségem, de a bejglit édesanyám, Czagány mami süti! Édesanyámhoz december 26-án megyünk, ilyenkor jönnek a nővéremék is. 

Szeretném ha a betegségek, szomorúság itt maradna 2019-ben, ezt hátrahagynánk örökre az óesztendőre. 2020-ra mindenkinek boldogságot, egészséget, szeretetet, nagy beszélgetéseket kívánok, valamint sok, és eredményes munkát!  


Íme, a feleségem által készített aszalt szilvás sült hús recept, melyet még Ingrid barátnőjétől örökölt:
  

1,5 kg egész karaj, sertéssült fűszerkeverék, őrölt fahéj, szegfűszeg és szeletelt baconszalonna kell hozzá. Megmossuk a húst, befűszerezzük, beterítjük a szalonnával, megtűzgéljük szegfűszeggel, valamint megszurkáljuk hosszú késsel alul, felül, oldalról és belenyomkodjuk a szilvát, majd 180 fokon megsütjük, lefedve. Közben persze ellenőrizzük a húst, ha elég puha, még sütjük kicsit pirulásig. 
 

Lejegyezte: Lőrinczy Veronika
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények