Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 november 30 szombat - 20:40:34     Kulturális hírek      Hozzászólás0

img_4137.jpg2019. november 30-án az Abonyi Lajos Múzeumi Kiállítóhely épületében (Abony, Vasút út 16.) különleges tárlat nyílt Úttörő rádió kísérletek Abonyban – A rádió hőskora címmel.
A kiállítás egyik része az első magyar, Abonyhoz köthető rádió kísérletezőről szól: Fábián Istvánról, a másik a megboldogult Nagy László grandiózus rádió gyűjteményének egy töredékének felhasználásával a rádiókészülékek „evolúcióját” mutatja be a ’40-es évektől egészen a ’90-es évekig.
A megnyitót nagyon nagy érdeklődés övezte. Megtelt a kiállítótér. A megnyitó kezdetén Szacskó Levente, a Bihari Ifjúsági Stúdió fiatal művésze énekelt egy dalt, majd Korbély Csabáné, a Múzeum Baráti Kör elnöke mutatta be Fábián Istvánt, akiről méltatlanul keveset tud az abonyi lakosság – holott technikatörténeti jelentőségű a neve. A trianoni bizonytalanság után ugyanis úttörője volt annak, hogy Magyarország általa hívójelet kapjon a nagyvilágban!
Korbély Csabáné a beszédében részletesen beszámolt erről:
„Fábián István 1908-ban január 31-én született és szüleivel a Nagykőrösi úton ma is álló Kazinczy kúriában lakott. Innen adta le az első hívójeleket. Édesapja országgyűlési képviselő volt.  A ceglédi Kossuth Lajos Főgimnázium tanulójaként ott találkozott Mende Jenővel, a hazai rádiótechnikai szakírás megteremtőjével, aki akkor fizikát tanított. A fiatalember nagy érdeklődéssel hallgatta tanára előadásait, melyek arra sarkallták, hogy többet tudjon meg erről az ismeretlen területről.
Akkoriban már Perényi Sándor, aki szintén lelkes rádióamatőr volt, boltot nyitott a jelenlegi falumúzeum szomszédságában. Gyakran keresték fel különböző alkatrészekért az ország más területén élő rádióamatőrök is ezt a helyet. Ezzel könnyebbé vált Fábián István számára is a szükséges kellékek beszerzése, amiben segítséget kapott Perényi Sándortól, aki gyakran utazott a fővárosba, beszerezve barátja számára a szükséges dolgokat.
Sajnos Fábián István fiatal szervezetét megtámadta a tbc, ezért tanulmányait nem folytatta tovább a gimnázium keretei között, de elkezdett behatóbban foglalkozni a rádiózással, különösen a rövidhullámokkal. Első tapasztalatait a Tátrában végzett gyógykezelések alkalmával szerezte, ahol akkoriban kezdődött az amatőrök intenzív szervezése. Rendszeresen hallgatta a Rádió Wien adásaiban sugárzott morzetanfolyamot és levelezésben állt az osztrák amatőrökkel. Végre 1926 őszén elkészült az eddigi vevőkészülék mellé egy adó is. Szerény 3 wattos teljesítménye volt, mégis nagy érdeklődést váltott ki egész Európában. A 18 esztendős István a WAA azonosító jelet választotta, melyben a W Magyarországot, az első A Abonyt, a második A pedig az első rádióamatőrt jelezte.  40 méteres hullámsávban forgalmazott, a legnagyobb távolság, amit elért 2500 km volt. /Algéria/. Egy másik abonyi amatőr Siller István ezt később kiterjesztette és elérte a 17 700 km-t. Később a WAA hívószám EWAA-ra változott. Az E betű Európát jelezte Fábián István hívójelében.
A gazdasági válságban birtokuk csődbe jutott, mindenüket eladva 1929-ben elhagyták Abonyt. Ekkor István már nagybeteg volt, hívójeléről, publicisztikájáról nem lehetett hallani többé. 1930-ban hagyta itt a földi létet, mindössze 22 évesen.  Ne feledjük el, hogy ez a fiatalember önerejéből valósította meg az ország első amatőr rádióállomását és indította el hazánkban az amatőr rádiózást. Készülékei, pályafutásának emlékei testvérhez, Fábián Pálhoz kerültek, aki a 30-as években Pirtó községben élt, onnan jelentkezett be.
Ez a rövid története az abonyi rádióamatőrök történetének, akiket később több is követett, nyilván már nem csak házilag összerakott készülékeket használva. Az, hogy erről ma itt beszélhetünk, és néhány eszközt megmutathatunk a kezdetekről Wlassits Nándornak köszönhetjük! Az általa végzett kutatás, a megírt könyv tette lehetővé azt, hogy megtudjuk ezt a történetet. Az még inkább hatalmas és önzetlen cselekedet, hogy az összegyűjtött tárgyakat visszajuttatja oda, ahol ez a történet kezdődött!”
A megnyitón jelen volt Wlassits Nándor is, aki néhány érdekességgel bővítette Fábián István élettörténetét. Hálás köszönet az ajándékozásának! Ezúton köszönjük Molnár Gábornak, az Abokom Nonprofit Kft. munkatársának, hogy elszállította Gyuláról a kiállítási anyagot, illetve köszönjük Györe Tibor munkáját!

img_4020.jpg

A tárlatot kiegészítette az abonyi rádióamatőr: Kenéz Béla egy működő antik Orion rádióval és egy Morze-készülékkel.
A felnőtteket a kiállításhoz kapcsolódó keresztrejtvény várja, a gyermekek pedig kipróbálhatják a Morze-készüléket! A tárlat jövő tavasszal is megtekinthető lesz!
 
Nyitva tartás:
Kedd: 9:00-13:00
Csütörtök: 13:00-17:00
Szombat: 9:00-13:00
Az iskolás és egyéb csoportok, érdeklődők az intézmény nyitva tartási idején túl is bejelentkezhetnek tárlatvezetésre az 53/360-075-ös telefonszámon! A vállalkozó kedvű, idősebb gyermekekből álló csoportok érdekes Morze-feladatokat oldhatnak meg: Mentsük meg a Titanic utasait, akadályozzuk meg a marslakók invázióját!
 
img_4000.jpg

Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képekre!)
2019 november 30 szombat - 18:32:11     Sporthírek      Hozzászólás0

img_3521.jpg2019. november 29-én az abonyi Kultúra Háza színháztermében került megrendezésre a III. Városi Focigála. A rendezvényen tiszteletét tette Romanek János, Hotváth Péter, Szűcs Mihály egykori NB I-es labdarúgók, Nyilas Elek tizennégyszeres válogatott labdarúgó, Abony legidősebb labdarúgói: Tóth József és Tóth Pál, illetve legfiatalabb focistái is. Abony Város Önkormányzatának megjelent Képviselő-testületének tagjai (Vincze Antal, Mészáros László) is segédkeztek Molnár Károlynak a bajnoksági díjak átadásában.
A rendezvény előtt Pető Zsolt polgármester külön köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte a helyi önkormányzat labdarúgás iránti figyelmét, illetve az egyeztetést Benkő Tamással, aki a Magyar Labdarúgó Szövetség Pest Megyei igazgatójaként biztosította az abonyi csapatok további támogatását. Az Abonyi KID FC vezetősége és a játékosok nevében Molnár Károly elnök a Club új mezét, illetve egy összegyesületi csapatképet ajándékozott Pető Zsoltnak.

img_3585.jpg

A Focigálán megemlékeztünk az év legemlékezetesebb labdarúgó pillanatairól fotómontázsokkal. Bemutatkozott az Újszászi Lábtoll Egyesületet, amelynek három tagja káprázatos bemutatóval nyűgözött le mindenkit.
Az U7 és U9-es korosztályból minden gyermek díjazásban részesült.
 
A többi korosztályban a következő személyeket díjazták:
U11: Csizmadia Áron
U14: Kovács Bence
U16: Balázs Szabolcs
U19: Palcsó Viktor
Felnőtt korosztály: Juhász Tamàs “ Kis Gyufa”
Az edzőket ugyancsak kitüntették: Víg Zoltánt, Barna Attilát, Csanádi Csabát, Földi Györgyöt, Szűcs Bence Némedi Tivadart, Boros Zsoltot, Krupincza Tamás erőnléti és Kosaras Mihály kapusedzőt.
 
Az Abonyi KID FC az elmúlt évekhez hasonlóan ebben az idényben is adott az U16-s korosztályban Megyei Gólkirályt Gulyás Norbert személyében. A játékos Budapesten a Gólkirályok Gáláján átvette méltó kitüntetését. Az Abonyi KID FC vezetősége úgy döntött, hogy a III. Focigálán is elismeri teljesítményét.
A szervezők köszönetet mondtak Szabó Krisztiánnak is, aki harmadik éve folyamatosan, hétről hétre írja a beszámolókat az adott forduló legérdekesebb jeleneteit bemutatva a közösségnek.
Az Abonyi KID FC több beruházást hajtott végre. Kifejezték köszönetüket az MLSZ Pest Megyei Igazgatóságának, illetve Abony Város Önkormányzatának, aki a fejlesztés önerejét biztosította. A pályázat keretein belül több nagyértékű pályakarbantartó gép került beszerzésre – fűnyíró traktor és kiegészítői, nagy teljesítményű fűkasza, tartalék szivattyú az öntözéshez. Minden öltöző, vizesblokk és a bírói helyiség, a két mellékhelyiség teljes mértékben felújításra került, a fűtésrendszert kicserélték. A teljes kivitelezés értéke meghaladta a 15 millió forintot. Megköszönték a vállalkozóknak is (SGN Steel Kft., Innoven Kft., Gedi-Press), akik a TAO támogatás keretein belül segítették a munkát.
 
A további eredmények születtek:
III. SGN Steel Kispályás Labdarúgó Bajnokság
9. Imperiál FC II.  
8. Gelbert ECO FC II.
7. SGN STEEL Kft.
6. Pintér és Társa Kft.
5. SZPCD SE
4. Bármikő Strand Kisvendéglő
3. GELBERT ECO FC I
2. Imperiál FC I.
A 2019-as év bajnoka a Rendőrőrs.
A bajnokság legjobb Kapusa: Szabó Milán (Rendőrőrs).
A bajnokság legjobb Játékos: Háda Zoltán (Imperiál FC I).
A bajnokság gólkirálya: Nagy Dániel (Imperiál FC).

Városi Senior Labdarúgó Bajnokság eredményei:
8. Imperiál FC
7. Abonyi Kéttorony
6. Bercelóna
5. Gedi-Press
4. Öregfiúk
3. Gelbert Eco FC
2. Trans Plast
A 2019-as év bajnoka a Bármikő-Strand Kisvendéglő csapata.
A bajnokság gólkirálya: Gulyás Norbert (Bármikő-Strand Kisvendéglő).
A bajnokság legjobb kapusa: Szőllősi Zoltán (Trans Plast).
A bajnokság legjobb játékosa: Tóth László (Gelbert ECO FC).

Végezetül köszönetet mondtak Varga Sándor játékvezetőnek – aki sajnos nem tudott jelen lenni –, Nyilas Eleknek, Szűcs Mihálynak, Romanek Jánosnak, Horváth Péternek és a megjelent abonyi veterán labdarúgóknak.
A gála után állófogadás és kötetlen beszélgetés várta a vendégeket.
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A facebook galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények