Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 július 05 péntek - 16:15:37     Kulturális hírek      Hozzászólás0

imgp9637.jpgÖtödik alkalommal került megrendezésre Abonyban a Helytörténeti és helyismereti tábor, amit az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely, valamint az Abonyi Lajos Falumúzeum Baráti Köre szervezett általános iskolás gyermekek részére. Az életkor megoszlott. Az első osztályostól kezdve a végzős nyolcadikosig részt vettek a július 1-től 5-ig tartó programokon a diákok, akiket összekötött a történelem iránti szeretet. 
A tábor azzal a céllal működik, hogy bemutassa a fiatalabb generációnak Abony helytörténeti érdekességeit, felhívja a figyelmet a város építészeti és természeti értékeire. Olyan helyekre is betekintést nyerhettek a táborozók, ahová az átlagember nem léphet be, így a római katolikus templom harangtornyából ráláthattak a városközpontra, bemerészkedtek az egykoron Mechanikai Művek irodáinak otthont adó, régebben szebb napokat megélt Nagy Vigyázó-kastélyba annak pincéjétől a padlásáig, a Kostyán Andor-kúriába, de látogatást tettek a Falumúzeumba, a régi nagyjárási iskolába, az önkormányzat pincéjébe, egy lovardába, illetve egy tanyára is. Az egyik „legnehezebb” program a tószegi biciklitúra volt, amelynek keretén belül egy magángyűjtő régi kincseit vehették szemügyre. A harminckettő kilométeres kihívás teljesítése még nagyobb önbizalmat adott a gyermekeknek, akik sok szép emlékkel, illetve apró ajándékokkal hagyták maguk mögött a hetet. A pénteken egy teszt megírása után azt is kiderült, hogy mennyi tudást halmoztak fel a hét során.
imgp9440.jpgA tábor vezetői, Antalné Nagy Magdolna és Markó Ferenc nagyon fontosnak tartja a táborhoz hasonló, helyismerettel foglalkozó programokat, különösen az ifjabb generáció számára, mert senkinek sem lehet biztos jövője a múlt ismerete nélkül. A lakóhely alapos ismerete elengedhetetlen a felnövekedő nemzedék számára, akik egyszer településünk új építői, formálói lesznek.
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Hegedűs Fanni és Jandácsik Pál
(A nagyításhoz kattintson a képekre!)
2019 július 05 péntek - 08:31:12     Kulturális hírek      Hozzászólás0

65667649_907272896281596_5557770956144902144_n.jpg
 
(A nagyításhoz kattintson a képre!)
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények