Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 június 29 szombat - 18:38:05     Hivatali hírek      Hozzászólás0

img_0429.jpg2019. június 28-án a Városháza Dísztermében köszöntötték Abonyban az egészségügyi alapellátásban és szakellátásban dolgozó orvosokat, fogorvosokat, gyógyszerészeket, asszisztenseket, védőnőket, bölcsődei gondozónőket, a munkájukat segítő alkalmazottakat és nem utolsó sorban az egészségügyi ágazat nyugdíjasait Semmelweis Nap alkalmából.
Romhányiné Dr. Balogh Edit, Abony város polgármestere taglalta beszédében, hogy a munkájukból kifolyólag – illetve a folyamatos túlterheltség miatt – az egészségügyben dolgozók nagyon veszélyeztetettek, ennek ellenére példa értékűen végzik feladataikat. A Semmelweis Napi ünnepség alkalmat ad arra, hogy kifejezzük köszönetünket irántuk, illetve az eseményen megjelenő munkatársak kilépjenek a mókuskerékből, és ne csak a problémákról, hanem a sikerekről is diskurzust folytassanak egymással.
A megjelenteket a Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola diákjai és tanárai szórakoztatták egy nagyon színvonalas műsorral, illetve Menyhárt Edina a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola 8. b osztályos tanulója adta elő Reményik Sándor: Egy lélek állt című versét.
img_0474.jpgEzt követően Romhányiné dr. Balogh Edit, illetve Gulykáné Gál Erzsébet, a Humánpolitikai Bizottság elnöke, illetve annak a tagjai köszöntötték a jubilálókat.  25 éves szolgálatért Gangel Lenke szakasszisztens, Habony Jánosné szakasszisztens, Petőné Egedi Éva bölcsődei dajka, Szandi Benjámin gépkocsivezető, 30 éves szolgálatért Csizmadia Margit iskolavédőnő és 40 éves egészségügyi szolgálatért Egediné Urbán Zsuzsanna kapott emlékérmet.
Idén Abony Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Abony Város Egészségügyéért” kitüntető elismerést Kovácsné Zsámba Emese vezető körzeti védőnőnek, Dr. Abonyi Viktor vezető háziorvosnak és Dr, Ráczpali László tüdőgyógyász szakorvosnak adományozott.

img_0483.jpg

Kovácsné Zsámba Emese 1988 óta dolgozik városunkban körzeti védőnőként. Az Egészségügyi Főiskola elvégzését követően Arlón kezdett dolgozni. Férjével ügy döntöttek 31 évvel ezelőtt, hogy a jobb munkalehetőség miatt városunkba költöznek. Úgy gondoljuk, hogy ez a döntésük városunk javát szolgálta, mert mindketten kitűnő szakemberek, szorgalmas, elismert emberek. Emese körzeti védőnőként az elmúlt három évtizedben sok-sok családot, várandós anyát, babát és gyermeket gondozott odaadóan, lelkiismeretesen.
Az egészségnevelés keretében babaápolásra és elsősegélynyújtásra tanította a diákokat. Oktató védőnőként is tevékenykedett, a gyakorlatot nála töltő főiskolások jó szívvel emlegetik segítőkészségét és szakmai tudását.
Kolléganői bizalmát is élvezi, hiszen ő képviseli érdekeiket a fenntartó felé. Szervezi a feladatokat, a gyermekvédelmi jelzőrendszer aktív tagja. Jó kapcsolatot tart más intézményekkel, lelkesen és hittel fogja össze a területi védőnők helyi csapatát. Emberileg és szakmailag is kiváló személyiség. Munkáját nagy empátiával és odaadással végzi, kiemelkedő szaktudással és gyakorlattal rendelkezik.
Elismerve a több évtizedes példamutató, lelkiismeretes munkát, Abony Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „ABONY VÁROS EGÉSZSÉGÜGYÉÉRT” kitüntető elismerést adományozott neki.

img_0487.jpg

Dr. Abonyi Viktor Budapesten a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán végzett 1999-ben, 24 évesen. Ezután családorvosi rezidensként 2 éven keresztül a Hajnal Imre Egészségtudományi Egyetem Kardiológiai Osztályán dolgozott. Rezidensi licence vizsgáját 2001-ben a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékén tette le. A rezidensi képzés időszaka alatt 1-1 éven át a Goodwill Pharma Kft-nél, majd a Roche Magyarország Kft-nél dolgozott orvoslátogatóként.
2002. decemberében költözött Abonyba. 2003. január 1-től az Abony 1. sz. háziorvosi körzet orvosa. Számos továbbképzésen vett részt, elsősorban kardiológiai kongresszusokon. A helyi továbbképzéseken felül a Szolnoki, a Debreceni és a Balatonfüredi Kardiológiai Napok rendszeres résztvevője. A naprakész tudás megszerzése és fenntartása érdekében a szakfolyóiratokat és az internetes szakmai oldalakat folyamatosan böngészi.
Dr. Abonyi Viktor háziorvosi munkáját nagy lelkiismeretességgel, alázattal, a szabadidejét is feláldozva végzi a betegek megelégedésére. A betegségek orvoslása mellett nagy hangsúlyt fektet a prevencióra, a megelőzésre, sőt személyes példát mutat. Hetente több alkalommal vesz részt olyan edzéseken, ahol több abonyi lakos, köztük sok fiatal tesz az egészségéért. Ekkor is segítőkész, kérdésekre szívesen válaszol, tudását, tapasztalatait megosztja az érdeklődőkkel, életmódbeli tanácsokat ad.
A kiemelkedő háziorvosi tevékenység elismeréseképpen Abony Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „ABONY VÁROS EGÉSZSÉGÜGYÉÉRT” kitüntető elismerést adományozott neki.

img_0491.jpg

Dr. Ráczpali László orvosi tanulmányait a Szegedi Orvostudományi Egyetemen végezte. A diploma megszerzését követően a szolnoki Hetényi Géza Kórházban kezdett dolgozni 1984-ben. 1988-ban tüdőgyógyászatból szakvizsgázott és 1989-től a kunszentmártoni Tüdőgondozó Intézet főorvosaként folytatta gyógyító munkáját.
Településünkön 2010-ben felkérést kapott az újonnan megnyíló Dr. Kostyán Andor Rendelőintézetben a pulmonológiai szakrendelés ellátására, ahol heti két alkalommal rendel, gyógyítja a betegeket. Ezzel az abonyi lakosok tüdőgyógyászati szakellátása helyben biztosított.
Szakmai felkészültsége, tudása rendkívül magas színvonalú. Ismereteit folyamatosan fejleszti, rendszeresen vesz részt hazai és külföldi konferenciákon. Mindennapi munkájában precíz, empatikus. Betegei szeretik kiegyensúlyozott, nyugodt személyiségét, aki ugyanakkor minden esetben határozott.
Azon kevesek közé tartozik, aki nemcsak orvosa, hanem közvetlenségével bizalmasa is pácienseinek. Orvosi tudását tisztelik, emberségét nagyra becsülik. Munkáját lelkiismeretesen végzi, ezzel példát mutatva a jövendő orvosnemzedéknek.
Elismerve kiemelkedő szakmai tudását, jóságát, emberszeretetét Abony Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „ABONY VÁROS EGÉSZSÉGÜGYÉÉRT” kitüntető elismerést adományozott neki.
A kitüntetéseket Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony adta át. Ezúton ia gratulálnuk valamennyi jubilálónak és díjazottnak, munkájukhoz jó egészséget és hasonló szakmai sikereket kívánunk!
A díjátadás után az ünnepség valamennyi résztvevőjét vendéglátásra és kötetlen beszélgetésre invitálták.
 
Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
(A galéria megtekintéséhez kattintson a fotókra!)
2019 június 29 szombat - 10:28:17     Akikre büszkék vagyunk      Hozzászólás0

imgp9366.jpgA Kinizsi Pál Gimnázium rajz- és vizuális kultúra középszintű érettségi gyakorlati vizsgájának munkáiból állított össze kiállítást Molnár Gyöngyi, az intézmény egyik tanára. Brumár Viktória (12. c), Mucsi Bianka (12. a) és Raffai Miranda Margaréta (12. a) portfólióját tekinthetik meg az érdeklődők a Kultúra Háza aulájában.
Az érettségin egy művészettörténettel foglalkozó feladatlapot töltöttek ki a diákok, a szóbeli részben pedig egy nyolc munkából álló portfóliót védtek meg a bizottság előtt, amelynek az összeállítása szigorú feltételek között zajlott. Lehetőleg az utolsó két tanév ideje alatt kellett elkészülniük az anyagoknak. A szempontok szerint az összeállítás tartalmaz két munkát, amelyet az alkotó sikeresnek tart, kettőt, amelyet kevésbé ítél meg jónak, egy olyan alkotást, amit a legkedveltebb technikával hozott létre, egy tárgy tervezésének a dokumentációját, egy tanulmányrajzot, egy képet és szöveget együttesen alkalmazó kompozíciót, illetve egy szabadon választott téma tetszőleges feldolgozását.
Nagyon ritka, hogy három diák érettségizik egy évben rajzból. Általában egy fő választja ezt a tantárgyat, vagy egy sem. A korábbi érettségizők közül kettő művészeti pályára készült. Egyikük Blaskó Kata volt. Mivel ilyen "sokan" készültek idén, úgy döntöttünk, hogy kiállítjuk a munkákat, hiszen elegendő anyaggal rendelkeztünk, és érdekes lehet egy laikus számára is, hogy "mi fán terem a rajz érettségi" – számolt be az abony.hu-nak Molnár Gyöngyi. – imgp9367.jpgA jelenlegi három kiállító közül ugyan egyikük sem készül művészeti pályára, de hobbi szinten biztosan fognak a továbbiakban foglalkozni a képzőművészettel. Látszik a szeretet a munkáikon. Ez egy életre szóló szerelem. Eredetileg csak Viki készült már kilencedik osztálytól céltudatosan a rajz érettségire, Bianka és Vanessza (Miranda) csak tizenegyedik osztálytól. A művészetek iránti szeretetükből választották ezt a tárgyat. Bianka nagy meglepetésnek bizonyult, mert szinte a nulláról kezdte, és rohamtempóban fejlődött. Kiváló, gyönyörű munkái születtek. A védésén tapsot kapott a bizottságtól, ami nem mindennapi egy érettségin.
A kiállítás nagyon tanulságos lehet mindenki számára, különösen pályaválasztás előtt állóknak, akik így kedvet kaphatnak ehhez a megmérettetéshez.
 
Cikk és fotók: Jandácsik Pál
(Nagyításhoz kattintson a képekre!)

65272348_1033828090143800_8627215874496921600_n.jpg
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények