Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 június 18 kedd - 21:17:17     Kulturális hírek      Hozzászólás0

nepmuvelok20191.jpg2019. június 4-én Pest Megye Önkormányzatának a dísztermében a Pest Megyei Népművelők Egyesülete jubileumi gyűrűt és medaliont adományozott a szakmai területen dolgozó azon szakalkalmazottaknak, gazdasági és technikai munkatársaknak, akik 2014-ben, 2015-ben, 2016-ban, 2017-en, 2018-ban és 2019-ben ünnepelték Pest megyében eltöltött tíz, húsz, illetve harminc évüket, továbbá nyugdíjba vonulásukat.
A program során Kormos Balázs gitárművész, a Venti Chiavi Gitártrió tagja szórakoztatta a megjelenteket. Ezt követően Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke mondott köszöntöt, majd Milyen Pest megyeinek lenni? című előadását tartotta meg Makra Borbála, a Pest Megyei Népművelők Egyesületének örökös tagja. Eredményeink, sikereink címmel összegző előadást tartott Tapodi Katalin, a Pest Megyei Népművelők Egyesületének elnöke.
Abonyból Fajkáné Hviszt Zsuzsanna, az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeumi kiállítóhely igazgatóhelyettese volt jelen, aki a munkájában eltöltött harminc éves jubileumát ünnepelte, illetve Korbély Csabáné, az intézmény volt vezetője, aki jelenleg is aktív részt vállal Abony kulturális és közéletében, negyven éves jubileuma után vehette át az ezüstgyűrűjét. Szívből gratulálunk nekik, és kívánjuk, hogy még sokáig szolgálják városunk szellemi életét!

nepmuvelok20192.jpg
 
nepmuvelok20193.jpg
(Nagyításhoz kattintson a képekre!)

Cikk: Jandácsik Pál
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények