Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2019 június 12 szerda - 21:24:12     Kulturális hírek      Hozzászólás0

img_6688.jpgAz Abonyi Fúvószenekari Egyesület és Mazsorett csoport Pünkösdi Fúvószenekari és Mazsorett találkozót szervezett június 9-én.
Pünkösd a keresztény kultúrkör egyik legjelentősebb ünnepe. Abony számára azért is jeles, mert az 1993-as év Pünkösdjén kapta meg a település a városi rangot.
Ebben az időszakban 1998 óta rendeztek Fúvószenekari és Mazsorett Találkozókat egészen 2014-ig. Ez a hagyomány ugyan egy időre megszakadt, de idén ismét egy színvonalas összejövetellel ajándékozták meg a szervezők Abony lakosságát. Már a délelőtti órákban a város több pontján adott térzenét a zenekar: Újszászi úton, a Mikes tónál, a Vasútállomás előtt és a Tószegi úton is.
17 órától a résztvevő együttesek a Szelei úti MOL benzinkúttól az abonyi rendőrség és polgárőrök felvezetésével a Kinizsi Városkapu alatt vonultak át a Szent István Római Katolikus Templom elé a fellépéshez.

img_6599.jpg
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Az Abonyi Fúvószenekari Egyesület és Mazsorett csoport mellett az Abonyi Kisfúvósok, a Tápiógyörgyei Ifjúsági Fúvószenekar, Pécs Város Mazsorett Együttese és Tánckara is részt vett a műsorban. Az Abonyi Kisfúvósok a Bihari János Alapfokú Művészeti Iskola növendék fúvószenekara. Petrucz György trombita tanár alapította, és azóta nem csak Abonyban, hanem a környező településeken is megmutatták repertoárjukat, amely leginkább slágerek feldolgozásaiból állnak, de indulókat és klasszikusokat is játszanak.
Az Abonyi Kisfúvósokat a Tápiógyörgyei Ifjúsági Fúvószenekar követte. Az együttes a település életének meghatározó kulturális szereplőjévé vált.
Szakmai eredményeik közül kiemelendik a 2012 tavaszán megrendezett minősítő hangverseny, ahol showzenekari kategóriában nemzetközi aranydiplomát kaptak. A zenekar vezetője 2012. júniusától Tatai József. Az együttes tagjai a tápiógyörgyei zeneiskola jelenlegi és volt növendékei. A hagyományos indulózenék mellett filmzenéket, könnyűzenei slágereket, komolyzenei műveket is műsorra tűznek. Külföldön is sikeres szerepléseket tudhatnak maguk mögött: 2015-ben Svájcba, 2016-ban Olaszországba látogattak. 2017-ben maguk is fúvószenekari találkozót szerveztek.

img_6732.jpg
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Pécs Város Mazsorett Együttese 1990-ben alakult a SZIBIROBI mazsorett együttesként. 2004 szeptemberétől Hajdú Orsolya lett a mazsorett csoport vezetője. Jelenlegi nevüket 2012 óta viselik a városuk iránti tisztelet jelenkét. Az együttes eddigi fennállása alatt 39 db I. helyezést, 8 db II. helyezést, 6 db III. helyezést, valamint 16 db arany, 5 db ezüst és 1 db bronz minősítést kapott.

img_6987.jpg
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A közös számok elhangzása után a rendezvényt Mészáros János Elek és a CANTORES ECCLASIAE RÉZFÚVÓS EGYÜTTES „Hazám, hazám te mindenem” című műsora zárta. Mészáros János Elek a Csillag születik című televíziós tehetségkutató műsor negyedik szériájának a győztese. A Rézfúvós Együttessel opera és operett áriákat, magyar nótákat és filmzenéket adtak elő. Előadásukban a teljesség igénye nélkül elhangzottak a „Hazám, hazám”, „Egy rózsaszál szebben beszél”, „Szép vagy gyönyörű vagy Magyarország”, „Kell még egy szó” és a „Délibábos Hortobágyon” című dalok.
A nagy meleg ellenére a rendezvényt több százan kísérték figyelemmel, amely ékes példája annak, hogy a töretlenül népszerű fúvószenekari egyesület és mazsorett csoport munkája pótolhatatlan, a város kulturális érájában betöltött szerepe megkerülhetetlen. 
 
Cikk: Jandácsik Pál
Fotók: Borsányi János
2019 június 12 szerda - 20:29:46     Sporthírek      Hozzászólás0

img_6162.jpgA Varga István Városi Sportcsarnok immár XXI. alkalommal rendezte meg az Erős Emberek Versenyét június 9-én, vasárnap. A hagyományosan Pünkösdkor szervezett rendezvényen a tikkasztó meleg ellenére szép számmal vettek részt az érdeklődők, akik a szurkolásukkal doppingolták a sportolókat a nehezebbnél nehezebb erőpróbák során. Már a látvány is megizzasztott mindenkit – hiszen a versenyzők egytől egyig az elért pontszámoktól és helyezésektől függetlenül emberfeletti erőről tettek tanúbizonyságot.
A fekvenyomásban Jancsovics Tivadar lett a győztes, a teherautó húzásban Mező Sándor bizonyult a legjobbnak, a gumiborításban pedig Dezső Martin. Egy súlyokkal megpakolt Opel Corsa személygépkocsi megemelésében Komáromi Péter remekelt. Az Apolló húzásban Mező Sándor és Jancsovics Tivadar között holtverseny alakult ki, de a verseny szellemében az utóbbi versenyző felajánlotta Mező Sándornak az első helyezést. A vegyes számban ugyancsak Jancsovics Tivadar győzedelmeskedett.

img_6170.jpg
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A pontszámok összesítése nagyon szoros eredményt hozott. Mindössze fél pont választotta el a dobogósokat.
A következőképpen alakult a verseny lezárása:
I. helyezett: Komáromi Péter: 37 pont
II. helyezett: Jancsovics Tivadar: 36,5 pont
III.helyezett: Dezső Martin: 36 pont
IV. Kiss Gábor: 31,5 pont
V. Mező Sándor: 28, 5 pont
VI. Zsilák Szilveszter: 16,5 pont
VII. Tari Péter: 16 pont
VIII. Kóté Mihály: 6 pont


img_6577.jpg
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A rendezvény sikeres megvalósításában szabadidejének önkéntes felhasználásával számos ember nyújtott kiváló szakmai segítséget; többek között a versenyszámokhoz szükséges eszközök beszerzésében és szállításában. Nélkülük nem lett volna ilyen színvonalas a program. Köszönjük Ulviczki Mihálynak, Orján Attilának, Retkes Pálnak, Vígh Zoltánnak, Bárány Józsefnek és Habara Istvánnak!
A rendezvény támogatói Abony Város Önkormányzata, az SGN-STEEL Kft., a Generál-Kontakt Bt., az Opel Gyulai Márkaszerviz (Cegléd), a Taverna Söröző és Pizzéria, az Agropont Kertészeti Szaküzlet, Nyitrai László faipari vállalkozó, az Erzsébet Sportclub kondicionáló terme, a Sass család és a Gedi-Press Digitális Nyomda és Reklámstúdió voltak.
Abony Város Önkormányzata nevében is gratulálok valamennyi versenyzőnek, akik részt vettek ezen a megmérettetésen, a szervezőknek, hogy ismét egy színvonalas sporteseménnyel gazdagították a várost, továbbá köszönjük valamennyi támogatónak, illetve nézőnek, akik jelenlétükkel erősítették „Abony legerősebbjeinek” erőnlétét.

Cikk: Jandácsik Pál
Forrás: Sárkányné Bálint Mária, intézményvezető
Fotók: Borsányi János  
2019 június 12 szerda - 16:32:19     Közterületi hírek      Hozzászólás0

170725-f-kq373-2009.jpgAz Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az ország egész területére 2019. június 12-én (szerda) 00.00 órától 2019. június 16-án (vasárnap) 24.00 óráig III. fokú hőségriasztást adtak ki.
A hőségriasztás a tartósan igen magas hőmérséklettel együtt járó, megnövekedett egészségi kockázatokat teszik indokolttá.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolta, hogy a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon, ügyeljünk a fokozott folyadékfogyasztásra, és kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.
2019 június 12 szerda - 09:39:31     Közterületi hírek      Hozzászólás0

kid-2811354_960_720.jpgNéhány hét és kezdetét veszi a várva várt VAKÁCIÓ. A nyári szünet kezdetével a közúti közlekedési forgalomban megjelennek a gyermekek kerékpárral, rollerrel, gyalogoson és egyéb közlekedési eszközökön. Biztonságuk érdekében érdemes megfogadni néhány jó tanácsot a biztonságos közlekedéssel kapcsolatban, hogy a vakáció ideje alatt senkivel ne történjen baleset és a nyár elmúltával élményekkel kezdődjön az új tanév.

GYEREKEK!
Mielőtt elindultok néhány jó tanács:
V - Vigyázz magadra a közlekedés során!
A - A kerékpárod műszaki állapotát ellenőrizd, így a gumiabroncsban a nyomást, azt hogy a fékek megfelelően fognak-e illetve, hogy működik-e a világítás.
K - Közlekedési táblák utasítást ne hagyd figyelmen kívül!
Á - Állj meg, mindig nézz körül!
C- Csak akkor kerékpározz járdán, ha jogszabály azt megengedi! (Ha az úttest alkalmatlan arra, hogy azon kerékpározz, illetve ha 12 év alatti vagy a főútvonalat jelző tábla hatálya alatt nem kerékpározhatsz, ebben az esetben fel kell menned a járdára. A járdán való közlekedés során a sebességed maximum 10 km/óra lehet.)
I – Irányjelzés nélkül ne fordulj le!
Ó – Óriási dolog, ha nyár végére minden közlekedési szabályt megtanulsz!
! – Érezd jól magad!

SZÜLŐK!
Szülőként nagy felelősség, hogy gyermekünket biztonságban tudjuk az utakon, például ha elengedjük őket a strandra kerékpárral vagy moziba a barátokkal.
Néhány jó tanács a nyárra:
- Ha gyermekünkkel kerékpározunk, mindig a gyermek után közlekedjünk. Fontos, hogy rálássunk, ezzel is tudjuk tanítani, valamint egy esetleges baleseti szituáció is elkerülhető.
- Gyermekünk kerékpárját ellenőrizzük, ne engedjük el olyan kerékpárral, mely a közúti közlekedésre alkalmatlan. Fontos a jól működő fék is.
- Ha sötétedés után kerékpározik gyermekünk, gondoskodjunk róla, hogy a megfelelő láthatósági eszközök nála legyenek (lámpa, láthatósági mellény).
- A nyár nagyszerű alkalom arra, hogy a szabadban, akár a KRESZ parkban megtanítsuk gyermekeinket a helyes közlekedésre.
- Az alapvető közúti közlekedési táblák ismerete nagy segítséget nyújt a közlekedésben.
Hívjuk fel a gyermek figyelmét, hogy saját és mások biztonsága érdekében kerékpározás közben ne használjon mobileszközt (ne telefonáljon, ne hallgasson zenét).

Balesetmentes közlekedést kíván a Ceglédi Rendőrkapitányság.
Fotó: pixabay
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények