Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2017 augusztus 15 kedd - 12:26:23     Hivatali hírek      Hozzászólás0

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy az országos szúnyoggyérítési program keretén belül 2017. augusztus 17-én légi, kémiai szúnyoggyérítést végeznek Abony belterületén a polgári napnyugtát megelőző 1,5 órában (kb. 18:00-20:00 óra között).

Tartaléknapok: 2017. augusztus 18-19.

A szúnyoggyérítés során felhasznált készítmény a kijuttatott formájában kizárólag rovarokra van káros hatással, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes és a környezetet sem károsítja. A készítmény a méhekre lehet káros, ezért az önkormányzat értesítette a méhészeket. Ezen a fórumon is tisztelettel kérjük őket, hogy gondoskodjanak a rajok elzárásáról.Olvasd tovább...
2017 augusztus 15 kedd - 12:18:02     Városi rendezvények      Hozzászólás0
Elődeink 170 éve szállhattak fel az első Pest-Szolnok között közlekedő vonatra

170 évvel ezelőtt nyílt meg a Pest-Szolnok vasútvonal, melynek kerek évfordulója alkalmából kiállítást rendeztek az abonyi Kultúra Házában. 
 
A rendezvény elején Balogh Tamás Zsolt alkalomhoz illő előadással készült. Jandácsik Pál, a Művelődési Ház munkatársa köszöntötte a megjelenteket. Beszédében összefoglalta az Abonyt is érintő vasút fontosságát, és felidézte az ünnepélyes megnyitó pillanatait. Az ország harmadikként létesült vasútvonala mentén helyezkedik el Abony, így az akkori, helyi lakosság 1847. szeptember 1-jén utazhatott el először a településről az új tömegközlekedési eszközzel.

A Vándor Vasúttörténeti Kiállításra keresztelt tárlat Nehéz György magángyűjteményét mutatja be, melyet Imri János, a MÁV-Start Zrt. Utasellátó központjának egykori vezetője nyitott meg ünnepi gondolataival.

A kiállítás 2017. augusztus 31-ig tekinthető meg ingyenesen az Abonyi Lajos Művelődési Házban.

A képre kattintva fotógaléria nyílik.

Szerző: Darányi Erika
Abony.hu fotók: Székely Szilárd


2017 augusztus 15 kedd - 07:24:26     Hivatali hírek      Hozzászólás0

modosul_buszok_indulasi_erkezesi_helye_augusztus_20_abony_abony.hu_2017.jpgTájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot és Utazóközönséget, hogy 2017. augusztus 20-án (vasárnap) a városi rendezvények miatt az Abony-Cegléd, Abony-Szolnok autóbuszvonal járatai ideiglenesen kijelölt megállóhelyekről indulnak, és terelt útvonalon közlekednek.

A buszok indulási és érkezési helye a fenti napon a következőképpen módosul:
 
Az Abony-Szolnok között közlekedő buszok a Szelei úti Somogyi Imre Általános Iskola előtti parkolóból indulnak, és ide érkeznek meg. Az Abony-Vasútállomás Abony-Cegléd viszonylatban közlekedő buszok indulási és érkezési helye a Szilágyi Erzsébet utcában elhelyezett ideiglenes megállóhely lesz.
 
A rendezvény sikeres lebonyolítása érdekében megértésüket köszönjük.
 
Abony Város Önkormányzata


Olvasd tovább...
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

 
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények