Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2017 augusztus 11 péntek - 18:12:53     Akikre büszkék vagyunk      Hozzászólás0

Amilyen természetesen ráérzett a gokartozás csínjára-bínjára, olyan rögös volt az abonyi ifj. Tóth Sándor, „Sanci” útja a madridi világbajnokságra. Még nem is volt jogosítványa, amikor már sikert sikerre halmozott a hazai versenyeken.

RIPORT * Hiába vívta ki a világversenyen való indulás jogát magyarországi eredményeivel, a kiutazás és szereplés anyagi feltételei nem voltak adottak számára. Ráadásul, itthon világszintű pálya sem állt rendelkezésére, hogy gyakorolhasson. Mindezek ellenére az abonyi Tóth család elhatározta: minden követ megmozgat, hogy a tehetséges fiú megmérettethesse magát a világ legjobb gokartosai között. Mintegy kilenc hónapjuk volt arra, hogy előreteremtsék a szükséges anyagi fedezetet: az ügy érdekében még támogatói rendezvényt is szerveztek.

A fotóra kattintva képgaléria nyílik!


Olvasd tovább...
2017 augusztus 11 péntek - 16:21:57     Hivatali hírek      Hozzászólás0

Torta helyett tandemugrást kapott 75. születésnapjára az abonyi Józsi bácsi. Az extrém születésnapi ajándék talán meglepőnek tűnik, de mégsem az, tekintve, hogy hosszú éveken keresztül azért repült fel a levegőbe, hogy onnan leugorhasson.

A ma már nyugalmazott ejtőernyős alezredes jobb napokon akár négyszer is megismételte az izgalmas manőverezést. A szabadesés érzése egész életét meghatározta, hiszen tíz éves, aktív ejtőernyős szolgálata közben mintegy 174-szer bontott ernyőt.
 
Végvári József kívánsága most is az lett volna, hogy ejtőernyőzhessen, de azt 65 év felett már nagyon komoly procedúra előzte volna meg, így gondolkodott rajta, hogy egyáltalán érdemes-e vele újra foglalkozni. Az ugrásra felesége, Klárika néni is ösztönözte, hiszen tudja, hogy az ejtőernyőzés mindig a szíve csücske maradt. Így jött a tandemugrás ötlete, ami bár veszélytelenebbnek látszik, sokkal magasabbról történt, mint amihez Józsi bácsi eddig hozzászokott. 


Olvasd tovább...
2017 augusztus 11 péntek - 14:33:28     Kulturális hírek      Hozzászólás0

Talán nincs olyan abonyi, aki valamilyen formában ne hallotta volna még az abonyi tarka borjú kifejezést. Még ennél is többen vannak, akik a legendát nem csak ismerik, de terjesztik is településünkön innen és túl.

A történet a XIX. századból eredeztethető, amikor a magyar szürke és a szimentáli szarvasmarha keresztezéséből született (piros) tarka marha elterjedt. Miután Magyarországon kezdett kimenni a divatból a magyar szürke, a vásárokon nagy pénzekért cserélt gazdát az új, piros-tarka fajta. Elérkezett a „nagyabonyi” vásár ideje, kihajtották a gazdák lábasjószágaikat a vásártérre. Csak egy ember nézegette búsan szürke borját, mégpedig az abonyi Lőrinc gazda: - Ez bizony már nem sokat ér - gondolta. Ekkor egy ötlete támadt, és már festette is barnavörös tarkára az állatot. Aztán vitte gyorsan a vásárra. Szép volt a borjú nagyon! El is kelt jó áron, de hirtelen nagy eső kerekedett, és lemosta róla a festéket. Ott állt szegény állat szürkén. Azóta hívják az abonyiakat „tarkaborjúsoknak”. Valamikor ezért a csúfolódásért nagyon haragudtak a helybeliek, még bicskáztak is miatta. Mára az idő múlása talán sok helyi szívéből elvitte a haragot, és megszépítette ezt a történetet is.


Olvasd tovább...
2017 augusztus 11 péntek - 11:57:40     közbiztonsági hírek      Hozzászólás0

bunugy_sulyos_testi_sertes_abony_abony.hu_2017.jpgA Ceglédi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya büntetőeljárást folytat B. Zs. 41 éves abonyi lakos ellen, súlyos testi sértés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt az alábbi tényállás alapján.
 
2017. augusztus 06-án, 10:00 óra körüli időben az Abony, Szapáry utcán nevezett személy szóváltásba keveredett a fiával éppen arra sétáló, szinten helyi lakos sértettel, majd a szóváltást követően B. Zs. felkapott egy vasrudat és azzal egy alkalommal hátulról a sértettet megütötte annak bal oldalán, melynek következtében könnyű, nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. Ezt követően a felek a földön tovább folytatták a „birkózást”, amit megpróbált megakadályozni és félbeszakítani a sértett fiatalkorú gyermeke is, akit eközben egy alkalommal - feltehetően nem szándékosan - szintén megütött az elkövető a fején a kezében tartott vasrúddal, melynek eredményeként ő is nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett.

A verekedésnek a helyszínre érkező családtagok és a kiérkező rendőrjárőrök vetettek végett, akik intézkedtek az elkövető előállításáról, valamint a sértett személyek orvosi ellátásáról.

Abony.hu információ

Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények