Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2017 július 06 csütörtök - 12:34:06     Városi rendezvények      Hozzászólás0

Sajtótájékoztató keretében ismertették a II. Abonyi Tarka Borjú Főzőverseny és a III. Tó Party előkészületeit a Kultúra Házában 2017. július 06-én, délelőtt.

A 2017. augusztus 5-én a Mikes-tó partján (Abony, Mikes Kelemen u.) megrendezésre kerülő kiemelt városi rendezvény történetét és programkínálatát Simon Szabina, az Abonyi Lajos Művelődési Ház igazgató mutatta be.

- 2015-ben rendeztük meg először a Tó Partyt, amely már akkor is nagy tetszést aratott a lakosság körében - kezdte a művelődési ház vezetője mondandóját. - A következő évben Csányi Sándor, a Magyar Gulyás Gasztro Turisztikai Egyesület elnökének ötlete nyomán főzőversennyel bővült a program, melyet az abonyi tarka borjú legendája nyomán sikerült igazán egyedivé, Abonyhoz köthetővé tenni. A legenda röviden így szól: egy szemfüles gazda túl akart adni egyszínű borján a vásárban. Tudván azonban, hogy a tarka fajta kelendőbb, átfestette az állatot, melynek így gyorsan akadt is gazdája. A trükk azonban rövid életű volt, mert egy hirtelen jött eső lemosta a festéket az állatról, és az üzlet meghiúsult. Azóta hívják az abonyiakat „tarka borjúsoknak”.

A fotóra kattintva képgaléria nyílik.


Olvasd tovább...
2017 július 06 csütörtök - 09:30:52     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0
Szökrön László emlékére

Gyászolnak kis és nagy közösségek. Gyászol a család, gyászolnak elvbarátai, gyászol a Képviselő-testület, az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal. Mindazok, akik ismerték és tisztelték. 2017. július 04-én elhunyt Szökrön László, aki 1945 januárjában a nagyjárási tanyavilágban született.

Életét a nagyjárási homokon kezdte, majd beköltözvén a „városba” tanulmányait a Kinizsi Pál Gimnáziumba folytatta. Ügyes, rátermett, problémamegoldó fiatalként szakmát tanult. Különösen a motorok világa érdekelte. Így lett a Ceglédi Vasipari KTSZ abonyi telepén a szerviz műhely vezetője. Több mint évtizedes munkája után a strandra hívta a település akkori vezetése, ahol nyugdíjazásáig szolgálta a várost.


Olvasd tovább...
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

 
*****
*****
 
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények