Abony Város
Szeretettel köszöntjük Önt Magyarország szívében, Pest Megye déli zugában. Budapesttől mintegy órányi autóútra - a 4. sz. fűútvonalon, Cegléd és Szolnok között - található ez a természeti kincsekben, látnivalókban és programokban gazdag település. Reméljük, megtetszik Önnek Országunk eme kicsiny kis szeglete és kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressenek bennünket, és az itt kínált lehetőségek kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak mai felgyorsult világunkban. Kellemes olvasgatást, böngészést kívánunk turisztikai oldalainkon.
Városháza
A Polgármseteri Hivatal épülete 1904-ben épült, Jablonszky Ferenc tervei alapján. Az egyemeletes, eklektikus középület földszinti része megépítését követően hosszú ideig üzleteknek adott helyet, közhivatal csak az emeleti részen működött. A közintézményt a felszabadulás előtt Városházának nevezték (pincéjében akkor börtön volt), 1990-ig Tanácsházaként működött, majd a rendszerváltást követően ismét visszanyerte a Városháza elnevezést.
Városi Termálfürdő
A családias környezetben elhelyezkedő családias kialakítású strand nem csak a helyi lakosság, hanem a környező településekről és messze földről érkező vendégek kedvelt pihenőhelye is. A létesítmény kicsi, de rendkívül hangulatos. Kis- és nagymedence, gyógymedence várja a sportolni, megmártózni, pihenni vágyókat. A Strandfürdő területén elhelyezkedő műemléknek nyilvánított patinás kúriában Egészségmegőrző központ kapott helyet. Súlyfürdő, szauna, fizikoterápiás kezelési lehetőség, gyógymasszázs, pezsgő- és ülőfürdő, gyógymedencék kínálják a gyógyulás és felfrissülés páratlan élményét.
Közösségi Ház
Abony Város Önkormányzata támogatást nyert a Lehetőségeink Fő Tere - Abony Város integrált településközpont fejlesztése című KMOP-5.2.1/B-09-2f-2010-0011 azonosító számú pályázaton az Új Széchenyi Terv keretében. A pályázat részeként épül meg Abony Város Közösségi Háza- Komplex kulturális, oktatási, művészeti központja és ezzel egyidejűleg az új Zeneiskola, amely az Önkormányzat önerős vállalkozása.
Kinizsi Városkapu
Kinizsi Magyar Balázsnak - Mátyás hadvezérének vezértársa volt, akit 1472. május 20-án Budán kelt és Báthory István országbíró előtt kötött megállapodásában Magyar Balázs fiává fogadott. Mivel Weseni (Vezsenyi) László királyi főlovászmester fiú - gyermek nélkül halt meg, így birtokai Vásonkővára, Vázsony és a Külső-Szolnok megyei Abony, Paládics, Tószeg, Bög, Kécske, Kürt, Tas stb. faluk az 1473. január 8-án kiállított szabadalmi adománylevél alapján Magyar Balázs tulajdonába kerültek. Leánya Benigna Kinizsi Pál felesége lett, aki felesége jogán birtokolta a területet. Az egykori Kinizsi hagyományokat ápolva, fenntartva épült meg a Kinizsi Városkapu.
x
2017 július 04 kedd - 18:34:31     Hivatali hírek      Hozzászólás0

pestmegyeihirlap_1988_05_abony_abony.hu_2017.jpgAz alábbi írás a Pest Megyei Hírlap 1988. május 19-i számában jelent meg:
 
"Unokáink is mesélni fogják címmel, február első felében pályázatot hirdettünk olvasóinknak. Ebben arra kértük a vállalkozó szelleműeket, hogy írják le és küldjék el nekünk a lakóhelyükhöz kapcsolódó legendákat, furcsa történeteket, egy-egy földrajzi helyhez vagy híres emberhez kötődő, meseszerű mendemondákat - olyanokat, amelyeket jó lenne közkinccsé tenni, megmenteni az utókornak.

Örökre elmerült 

A Piócás tó helyén valamikor kastély állt. Ebben egy gazdag úr lakott, egyetlen leányával.  Kiszolgálta  őket  sok sok  cseléd  és  szolga.  Egy napon   a  leány  kint  játszott a kertben. Odalépett hozzá a környék tündére  szegény leánynak  öltözve, és alamizsnáért   könyörgött.  A   kisasszony szívtelenül  elkergette:
— Menj  innen!  Nem  adok semmit, te csúnya pióca!
A tündér megharagudott. Fölemelte  a  kezét,  és  abban  a pillanatban a kastélyból tó lett. Az  úr és a leánya pedig a sok cseléddel egyetemben mind piócává változott. Évek múlásával a tó   kiapadt, a piócák elpusztultak. A tó helyének és környékének a neve azonban még ma is Piócás.

Nagyításért kattintson a képre!


Olvasd tovább...
2017 július 04 kedd - 17:05:29     Városi rendezvények      Hozzászólás0

2017. június 30-július 01. között rendezték meg az idei Abonyi Lovas Napokat a volt Vásártér területén.
 
Az Abonyi Lovas Klub szervezésében zajló országos hírű rendezvényre az ország sok-sok szegletéből érkeztek lovas fogatok, hogy az éjszakai és nappali fogathajtó versenyen megmérettessenek. A családi és klubszervezésben megvalósuló rendezvény nagyon népszerű az országban, a lovassport szerelmesei mindig szívesen jönnek Abonyba, így aztán népes mezőny gyűlt össze: Mindkét versenynapon 31-31 fogat hajtott fel a versenypályára.
 
Jandácsik István, az Abonyi Lovas Klub elnöke elégedetten beszélt a rendezvényről, és az abonyi versenyzők teljesítményéről, amit csak az égiek zavartak meg néhány pillanatra. Szerencsére az eső hamar elvonult, így a kétnapos program sikeres lebonyolítását nem akadályozta.
 
KLIKK a képre a fotógalériáért!


Olvasd tovább...
2017 július 04 kedd - 13:05:19     Egyesületi hírek      Hozzászólás0

Az Abonyi Horgász Egyesület 2017.08.14-18. között szervezi meg a szokásos gyermek horgásztáborát az Abonyi HE tavain.
 
A jelentkezést 15 főig tudjuk elfogadni. A részletes programot és a pontos feltételeket 2017. július második felében tesszük közzé honlapunkon a jelentkezési lappal együtt. 7-14 év közötti gyermekek jelentkezését várjuk!
 
Vezetőség
 
 
 
 
 
2017 július 04 kedd - 13:00:54     Hivatali hírek      Hozzászólás0

A tanév végén megkezdődnek a szabadidős elfoglaltságok, így a gyermekek, fiatalok üdültetése, táboroztatása is. Nagyon fontos, hogy a táborok megfelelő higiénés körülmények között, a felügyeletet gyakorló intézet tudtával működjenek, ezért felhívjuk a táborok szervezőinek figyelmét legfontosabb kötelezettségeikre. 
 
A jelenlegi jogi szabályozás szerint a tanuló ifjúság táboroztatása bejelentés köteles tevékenység, ami a 3-18 éves korosztály üdültetését, táboroztatását, szervezett foglalkoztatását jelenti.
 
A bejelentést a tábor nyitása előtt legalább 6 héttel kell írásban megtennie a tábor szervezőjének a tábor helye szerint illetékes intézetnél, a Pest Megyei Kormányhivatal Ceglédi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályánál 2700, Cegléd, Kossuth tér 1. sz. alatt.


Olvasd tovább...
2017 július 04 kedd - 12:45:16     Önkormányzati hírek      Hozzászólás0

pingvines_ovoda_nyertes_korszerusitesi_palyazata_abony_abony_2.jpgÖrömmel tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Államtitkárság vezetője 77.610.044,-Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte az Abonyi Pingvines Óvoda Bethlen G. út 3-5. és Bethlen G. út 8. sz. alatti tagintézményeinek épületenergetikai korszerűsítésére benyújtott pályázatunkat. 
 
A KEHOP-5.2.9-16-2016-00125 kódszámú sikeres projekt eredményeképp megtörténik a fenti két épület utólagos hőszigetelése, a zárófödém hőszigetelése, a homlokzati nyílászárók cseréje és a Bethlen G. út 3-5. szám alatti épületnél egy új napelemes rendszer kiépítése. 
 


Olvasd tovább...
2017 július 04 kedd - 09:14:58     Városi rendezvények      Hozzászólás0

abonyi_nota_talalkozo_abony_abony.hu_2017.jpgIsmét nótaszótól volt hangos az abonyi Kultúra Háza 2017. június 24-én, szombaton. Az ország számos pontjáról érkeztek hozzánk nótás, énekes barátok az első Abonyi Nótás találkozóra.
 
Jöttek Budapestről, Debrecenből, Veresegyházáról, Ceglédről, Törökszentmiklósról, Püspökladányból, és természetesen abonyiak is énekeltünk. Ismét túlléptük az országhatárt, hiszen Káli Margitka Marosvásárhelyről jött el hozzánk, hogy részese legyen a találkozónak. Vendégeink nagyon pontosan érkeztek, jó órával a kezdés előtt mindenki itt volt. Elfogadta meghívásunkat a kiváló HAKME zenekar is Budapestről. Mindenkinek volt lehetősége próbálni a kiváló világhírű prímással, ifj. Berki Lászlóval. Közben nagy szeretettel köszöntöttük egymást, hiszen legtöbben már találkoztunk személyesen is. Örömmel fogadtam a vonattal érkező barátaimat a vasútállomáson és vittem őket a találkozó helyszínére. Pontosan kezdtünk, amire nagy szükség is volt, hiszen nagyon szoros időbeosztásunk volt, de bizony így is jóval túlléptük a tervezett műsoridőt. Boldogan mondhatom el, hogy 18 énekes érkezett hozzánk, ami nagyon jónak mondható a találkozók létszámát tekintve.
 
Még több fotó a képre kattintva!


Olvasd tovább...
2017 július 04 kedd - 08:23:29     Hivatali hírek      Hozzászólás0

veradas_abony_2017.jpg
Magyarországon a biztonságos vérellátáshoz napi 1800 véradóra van szükség.

Adj vért a nyár folyamán, regisztráld a véradáson kapott kódot, és nyerj akár egyhetes, kétszemélyes tengerparti utazást az IBUSZ jóvoltából! Bővebb tájékoztató a http://www.veradas.hu/nyar  oldalon.

Nagyításért kattintson a képre!

2017 július 04 kedd - 07:24:28     Közszolgáltatásokkal kapcsolatos informáxiók      Hozzászólás0

Tájékoztatunk mindenkit, hogy ezen a héten (2017.07.03-2017.07.09) a BENU GYÓGYSZERTÁR az ügyeletes patika.

Ügyelet hétköznap, hétfőtől péntekig 18.00-tól 22.00-ig.
Szombaton: 12.00 órától 22.00-g.
Vasárnap: 8.00-tól 22.00-g.
 
Információk: Csontos Patika
 
 
 
 
2017 július 04 kedd - 07:18:21     Hivatali hírek     Hozzászólás Hozzászólás0

mezogazdasagi_gepek_tuzei_abony_abony.hu_2017.jpgA mezőgazdasági betakarítási munkálatokkal elkezdődik az a tűzvédelem szempontjából veszélyeztetett időszak, ami évről évre nagy beavatkozó kapacitást köt le a tűzoltóságok körében. Tekintettel arra, hogy ebben az időszakban az évszakra jellemző hőmérséklet, a vegetáció nedvességtartalma, valamint a gépek okozta kockázat összeadódik, így jelentős méretű mezőgazdasági területeket, valamint jelentős számú mezőgazdasági gépeket érintő tűzesettel kell/lehet számolni.
 
Az elmúlt időszakban átlagosan százas nagyságrendű a mezőgazdasági gépekben keletkezett tűzesetek száma országos szinten. Ezeknek a tüzeknek egy része Pest megyében is jelentős feladatot jelentett a készenléti állomány számára. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a beavatkozások, valamint az esetleges tűzvizsgálati eljárások során nyert tapasztalatokat megosztotta a mezőgazdasági ágazat szereplőivel.  
 


Olvasd tovább...
Hírkategóriák
Közérdekű információk

Programajánló

 
*****
*****
 
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
*****
Bővülő vállalkozásaink

logo.gif
tolnato.JPG


Generál Kontakt logó-01.jpg

ma-bau.JPG


 
Első kézből
Új Magyarország
Gazdasági program
Abony lenndületbe jön
 
 
 
Természetjárók Köre
Nosztalgiakórus
Magán Zoo

Környező települések
Cegléd Újszilvás
Újszász Szolnok
Kőröstetétlen Törtel
Intézmények